Marhuľový koláč
Marhuľový koláč

Letný marhuľový koláč s tvarohom

kucharocka123 - bez fotkykucharocka123, 5. septembra 2018

Ovocné koláče patria neodmysliteľne k letu. Chutný koláč sa dá vykúzliť zo sladkých zrelých marhúľ, krehkého maslového cesta a tvarohu. Stačí len trochu fantázie Zobraziť celý popisOvocné koláče patria neodmysliteľne k letu. Chutný koláč sa dá vykúzliť zo sladkých zrelých marhúľ, krehkého maslového cesta a tvarohu. Stačí len trochu fantázie ako poukladať nakrájané marhule a koláč bude nielen chutiť tak deťom, ako aj dospelým, ale zaujme aj svojím vzhľadom.

12
porcií
70 minút
príprava
40 minút
na 180 °C

Suroviny

250 g
125 g studené
60 g (do cesta)
2 PL ľadová
 štipka
400 g
1 ks (dužina)
 (do tvarohu a na posypanie)
15 ks zrelé sladké
 na ozdobenie




Postup

  1. 1

    Studené maslo pokrájame na menšie kocky. Pridáme k nemu múku, cukor, štipku soli a pripravíme mrveničku. Potom pridávame ľadovú vodu a vymiesime krehké cesto. Pracujeme rýchlo, aby sa cesto nezačalo teplotou rúk rozpadávať. Hotové zabalíme do potravinárskej fólie a uložíme do chladničky na cca 1 hodinu.

  2. 2

    Tvaroh vymiešame s cukrom podľa chuti a dužinou z vanilkového struku a odložíme do chladničky.

  3. 3

    Marhule umyjeme, odkôstkujeme a nakrájame na štvrtinky.

  4. 4

    Vychladnuté cesto rozvaľkáme na hrúbku cca 5 mm na veľkosť okrúhlej formy s vlnitým okrajom o priemere cca 29 cm. Vložíme do formy, necháme vyššie okraje, presahujúce cesto odrežeme, založíme dovnútra a zľahka popritláčame. Na cesto rozotrieme tvarohovú náplň a na vrch poukladáme nakrájané marhule.

  5. 5

    Pečieme pri teplote 180 °C asi 40 minút. Potom necháme vychladnúť, môžeme posypať práškovým cukrom a ozdobíme lístkami mäty. Dobrú chuť!

Diskusia k receptu

dvorka
Jednoduchý koláč akých tu je spústa, ale tá precízna dizajnérska práca je obdivuhodná. Skúsim takto spraviť s jablkami. Vďaka za pridaný recept.
haji
@Dvorka (6.9.2018 14:52)
Mně se velmi líbí i popis práce s těstem - včetně teploty jak vody, tak těsta - určitě to pomůže při manipulaci, to je k nezaplacení.
kucharocka123
@Dvorka (6.9.2018 14:52)

Ďakujem Dvorka. U mňa je dôležitá hlavne chuť, ale na druhej strane vzhľad koláča môže niekedy pokaziť všetko. Preto kladiem dôraz aj na dizajn.
kucharocka123
@Altyn (9.9.2018 13:33)

Ďakujem Altyn, vidím, že si šikovný a tvoj koláčik sa ti veru vydaril tiež. Aj s hruškami je výborný a pekne si ich aj poukladal. Klobúk dolu:)
denebola
Netuším, kde sa stala chyba, ale 40min mi vôbec nestačilo na upečenie, cesto je vo vnútri surové, lepkavé, piekla som to dlhšie, len potom sa už diala neplecha s tvarohom marhuľami. :( Nabudúce asi najprv predpečiem cesto.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia