Letná čalamáda v skladkokyslom náleve fotorecept

izabella929 - fotkaizabella929, 7. augusta 2013

Robila som už mnoho druhov čalalmády. Takú, ako som robila teraz som ešte neskúšala..prevládajú v nej uhorky a ďaľšie suroviny som pridala podľa toho, Zobraziť celý popisRobila som už mnoho druhov čalalmády. Takú, ako som robila teraz som ešte neskúšala..prevládajú v nej uhorky a ďaľšie suroviny som pridala podľa toho, čo som našla na záhrade...pridala som cukinu,cibuľu,papriku a zelerovú vňať...je veľmi chutná..

180 minút
príprava
20 minút
na 80 °C

Suroviny

3 kg
1 kg
1 kg
4 ks
2 ks
5 ks
4 strúčiky
3 listy
5 ks




Postup

  1. 1

    Vzhľadom na to, že nám sľubujú na víkend prudké dažde, možno aj s krúpami, obrala som na záhrade všetko, čo sa dalo už použiť na zeleninovú letnú zmes...túto čalamádu robievam na jeseň, keď už vlastne uhorky ani nie sú, ale namiesto nich používam zelené paradajky..takže toto je vlastne letná zmes, čo záhrada dala..

    Letná čalamáda v skladkokyslom náleve (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    veštko som poriadne umyla vo viacerých vodách a pokrájala...

    Letná čalamáda v skladkokyslom náleve (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    pridala som pokrájané zelerové listy a cesnak a všetko som premiešala..

    Letná čalamáda v skladkokyslom náleve (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    urobila som nálev: 4 litre vody, 1 liter ocot,350g. cukru,100g. soli...týmto nálevom som zmes zaliala a nechala stáť, aby sa chute spojili 4 hodiny..

    Letná čalamáda v skladkokyslom náleve (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Na dno každého pohára som dala bobkový list,celé čierne korenie,nové korenie a zmes som naplnila aj s nálevom...poháre uzatvorila..

    Letná čalamáda v skladkokyslom náleve (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    zmes som sterilizovala na 80st. 20 min. po sterilizácii som poháre zakryla mokrou útierkou a nechala úplne vychladiť...dobrú chuť..

    Letná čalamáda v skladkokyslom náleve (fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu

tiginko
joj, keby som našla záhradu, kde by som našla zeleninu čo ty Izka, určite by som zavárala podľa tvojho receptu :-)
ariela6
Izka pekny receptik tiež uvažujem zajtra pozbierat čo ešte v zahrade mam a urobim podobmu čalamadu čo zahrada dala
kredenc
oceňujem nálev - žiadne hlúposti ako DEKO, ZELKO, ...
afataga
staci vidiet fotku zo 100m a hned viem, ze toto nemohol dat nikto iny, iba ty, krasna farebana calamada, ako vzdy, v zime bude co chrumkat :-)
frezia68
Už by som aj teraz ochutnala,taká je pekná,farebná...dobre,že si pozbierala všetko zo záhrady,keď v sobotu hlásia búrky-uvidíme :-) pridávam *****
sracz
... a veruže Ti, milá @izabella929 vopred ďakujem za prianie dobrej chuti. Už roky robievam "celoročnú"čalamádu s "Borkén_om", ale prečo by som nevyskúšal aj Tvoj postup!? Doteraz, čo som od Teba použil, ma ešte nič "nesklamalo"! Dobrý nápad, múdre využitie surovín i predpokladanej poveternostnej situácie a "granotná" realizácia! Ďakujem a prajem aj tak krásny weekend!
izabella929
@margaretka.. ďakujem za upozrnenie...)je aj veľmi chutná...@tiginko..z celého srdca ti prajem, aby si takú záhradu mala, je to radosť, ale v tomto nepriaznivom počasí aj starosť o úrodu...ale inak domáce je domáce...)@ariela6...veru , počasie je nevyspytateľné a isté je iba to, čo je na polici v pohároch.-)@kredenc...moja reč.-) používam domáce suroviny a tie by bola veľká škoda kaziť chémiou...@afataga...u ž sa dlhšie poznáme a teda je náš rukopis ľahko čitateľný...)ja tiež spoznám tvoj recept..)@frezia68..pou čila som sa z poslednej búrky, keď mim všetko dokmásalo a ľad veru narobil škody.. isté je to, čo je už na polici veru.-)@sracz..dr ága bátyuskám..verím, že ju vyskúšaš a budeš aj spokojný...robím iba skutočne chutné čalamády, takže škoda by bolo nevyskúšať...budem držať palčeky, nech sa vydarí a hlavne nech chutí...)Ďakujem vám všetkým za milé komentáre...potešili ste ma.-)))Aj vám prajem prekrásny víkend za Veľkú mláku...
ywett
to nemá chybu, krásna úroda a ešte krajší recept, perfektné! :)
daduska
izka .. chystám sa na tento tvoj šalátik, len mám problém s časom. Nejako mi to nevychádza tak, aby mi to postálo 4 hodinky a potom zavárať. Dalo by sa to urobiť aj tak, že si to v piatok večer naložím a v sobotu ráno to budem zavárať? Či mi to nejako zmäkne.
cinkla
Konecne recept bez deka a zelka a pod. Uz ich tiez davno nepouzivam .
Vdaka za skvely recept.
izabella929
@cinkla..ja už roky nepoužívam deko, ani žiadne konzervačné prípravky...úplne skvelé zaváraniny aj bez deka...) teším sa, že sa ti môj recept páči.-) Vďaka za komentár.-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia