Ľepníke fotorecept

helca103 - fotkahelca103, 25. októbra 2012
Ľepníke (fotorecept)
Foto: helca103

Tieto placky som prvý krát jedla na Hrušovskej paráde pred 4-5 rokmi, ale k receptu som sa neprepracovala. Keď som ho uvidela v TV Zobraziť celý popisTieto placky som prvý krát jedla na Hrušovskej paráde pred 4-5 rokmi, ale k receptu som sa neprepracovala. Keď som ho uvidela v TV ,,Nebíčko v papuľke" okamžite som si ho zapísala a odvtedy robila už niekoľkokrát.

5
porcií

Suroviny

1 kg
600 g varené
42 g
1 ks celé
1 dl
500 ml vlažné
1 PL
 štipka
na potretie:




Postup

  1. 1

    Pripravím si suroviny, zemiaky uvarím a postrúham.Najlepšie sa s cestom pracuje ak sa zemiaky uvaria večer a cesto robí ráno.

    Ľepníke (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Droždie /ja som mala doma len sušené/ , trošku teplého mlieka, cukor, poprášim múkou a nechám vykysnúť. Do kvásku pridám múku,olej,soľ, vajce, postrúhané zemiaky, vypracujem polotuhé cesto a nechám vykysnúť.

    Ľepníke (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Potom si z cesta urobím malé bochníčky mne vyšlo 10 ks a nechám podkysnúť.

    Ľepníke (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Vyvaľkám na hrubšie placky a dám na plech vystlaný papierom na pečenie. Znovu necháme chvíľu nakysnúť.

    Ľepníke (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Vložím do rúry na 200 stupňov a pečiem asi 6 minút, no to záleží od rúry Ľepníke musia tak trochu ,,napuchnúť" a sú ružové.

    Ľepníke (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    hneď ich natriem husacou masťou a potriem cesnakom. /cesnak,soľ,voda/ Po chvíli bochník spľasne a je krásne mäkučký a od spodu chrumkavý. Najlepšie sú teplé ale chutia aj studené.

    Ľepníke (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Prvý krát som robila len tieto bochníčky ,,Ľepníky" ale druhý krát som to robila z polovice

    Ľepníke (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    a druhú polovicu som rozvaľkala a naplnila plnkou. Plnka: 2 varené postrúhané zemiaky, škorica a vanilkový cukor podľa chuti, spolu premiešam a vznikne mi super plnka do závinu.

    Ľepníke (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Na vyvaľkané cesto som natrela plnku, dala som trochu Nutely a stočila.Je to zaujímavá kombinácia a veľmi chutná.

    Ľepníke (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Treba vyskúšať či vám bude chutiť slaná alebo

    Ľepníke (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    sladká verzia .

    Ľepníke (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Alebo ako príloha...

    Ľepníke (fotorecept) - obrázok 12

Diskusia k receptu

marianne
taketo ja mozem,skvele i k fazulovej polievke i samotne,super
irena58
Ešte som ,také nepiekla a môže to byť chutné.
ebaka
aj ja ukladám,páči sa mi zemiak v ceste,aj svokra pridávala do cesta aj do tvarohu,nevyschol....a verzia na sladko nemá chybu,chválim a ukladám...pekný deň
rybarkuchar
Úžasné, je veľa regionálnych receptov na podobnej báze a každý je iný. Určite vyskúšam.
sovka62
Paráda nielen v Hrušove, ale aj na Vareche. Z detstva si pamätám, že v Honte a Novohrade sa zemiakové cesto varievalo a pieklo často, možno bolo treba šanovať múku, aby vydržala do novej, lebo vtedy sa v obchode nekupovala, na celý rok sa dala namlieť v mlyne z vlastného obilia. Z kysnutého zemiakového sa robievali aj pagáčiky, hlavne ku kyslým polievkam, osúch so škvarkami a starká aj mama varievali aj rezance zo zemiakového cesta (samozrejme z nekysnutého). Hádam niekedy spravím, nech si rodina pochutná, myslím, že takéto nikdy nejedli, mne kysnuté zemiakové cesto nerobí dobre na žalúdok, tak ho ani nerobievam.
jaja53
Tak toto je super,ukladam a dakujem za paradny recept.Vzdy robievam len lokse,tak bude zmena.:) Vsetko zo zemiakov milujeme! :)
frezia68
Jednoznačne s kačacou masťou,lebo ju mám :-) a recept výborný,vyskúšam -uložený ,vyskúšam :-)
lusinkab
uz to je pekne ulozene v KK,paradny receptik taketo mam ja rada
modrykamen
Bývam medzi Lučencom a Hrušovom. Keď som videl ten nadpis, až mi srdce poskočilo. Naša slovenčina je skoro čistá, ale jedávame ľepníke a haluške na misky. Ináč na sladko robievame tak, že tvaroh s vajcom, cukrom, vanílkou a škoricou nasypeme na vykysnuté cesto. Cesto sa vytiahne na pekáč a prípadne niečím posype, alebo natrie, po upečení pokrája.
monnikka
mne sa páčia obidve verzie, určite urobím....ďakujem za fajnový receptík
anykama
aj na slano aj na sladko vynikajúce určite vyskúšam
nonna
S takýmto niečím môžem zhrešiť kedykoľvek! Milujem takéto slanosti. Ukladám do KK.
helca103
@marianne veru aj k fazuľovej polievke sú úžasné. @vierutt , irena58, @afataga , @svetlana9 vyskúšaj budeš spokojná, @dajanca , dievčatá ďakujem za milé komentáre.
@margar étka28 kačacia masť je na to vynikajúca, @ebaka zemiaky v ceste sú výborné @rybarkuchar naši predkovia vedeli čo je dobré, @sovka62 veru tak, zemiakové cesto je veľmi vďačné robím veru aj pagáčiky, šúľance, gombovce, pirohy, lokše, dávam aj do chlebového cesta. Veľká škoda, že také fajnové cesto na svoj žalúdok nemôžeš. @cistinka ďakujem, verím, že sa podarí . @jaja53 bude sa Ti páčiť som si istá, @frezia68 , @marijanka712 , @lusinkab ,@michsamant , @monnikka , @kristina47 , @anykama , @hanicka58 , @mracik9 , @gabculka , @izabella929 , @medovnicek , @nonna , @zlatulik3 , @elekra ďakujem za vaše komentáre. @modrykamen som rada že som Ťa potešila ,páči sa mi aj tvoja verzia – určite vyskúšam veď tvaroh a škorica je dobrota
jarunka
Toto je jedlo mojho detstva u babky, lepnike sme mali velmi radi. Velmi si ma potesila tymto receptom. robim.
anina6
ahoj helca103, pozrela som si tvoj receptík, krásne spracovaný a vlastne také sú aj moje beliše, len do nich nedávam zemiaky a robím ich na slano.
pekný deň ti prajem.
helca103
@anina6 ďakujem za komentár a určite vyskúšam tie tvoje beliše čo tu máš zverejnené a dám vedieť ako sa vydarili. :-)
ewitka
Krásny recept. Robila so ich už druhý krát na slano ku kapustovej polievke. Boli výborné. Ďakujem za recept. Niekedy skúsim aj na sladko.Prajem veľa zdravia a nech ti to ešte dlho varí a pečie.
helca103
@ewitka som rada,že chutili k polievočke :-) To cesto je variabilné aj na sladko je super.
horacka79
Dnes som ich jedla u brata, krásne rozvoniavali, chutili fantasticky, dal mi recept, už mi kysne cesto, super, ako od babičky :)
helca103
Verím,že sa podaria a tiež budú tak dobre chutiť ako u brata.Teším sa,že môj recept zaujal. Pekný deň želám.