Zemiaky s kapustou
Zemiaky s kapustou

Lepenice

mijaita - fotkamijaita, 7. mája 2019
Lepenice
Foto: mijaita

Velká dobrota a když se dělá poctivě a s láskou, to je pak něco! Z uvedených množství jsem udělala dvě slušné porce.

2
porcie
30 minút
príprava

Suroviny

2 ks veľké
1/4 kg
1 ks väčšia
3 - 4 PL
1 ČL




Postup

  1. 1

    Brambory oloupané a rozkrájené na menší kousky dám vařit do osolené vody s větším množstvím celého kmínu. Vařím 15 - 20 minut.

  2. 2

    Zelí záleží na tom, jaké kdo má. Já kupuju německé, nemusím ho vařit a jen ho propláchnu tak, jak mi kyselost vyhovuje. V kastrůlku si rozpustím velkou lžíci sádla, do něj kecnu propláchnuté, okapané zelí a přidám osmaženou cibuli. Tu kupuju už hotovou. Kdo nemá, osmaží nadrobno nakrájenou cibulku a tu vmíchá do zelí.

  3. 3

    Další cibuli nakrájím jen na tenké obloučky a opeču v malém kastrůlku ve škvarkovém sádle. Škvarků dost, na pokrytí lepenice.

  4. 4

    Uvařené brambory rozšťouchám babičkovským šťouchadlem, nechám samozřejmě i kousky brambor, vmíchám do nich zelí se škvarkama a cibulkou.

    Lepenice - obrázok 4
  5. 5

    A už to hrnu na talíř, aby to nevystydlo a udělám čepičku z cibulky a škvarků. Čím víc sádla a škvarků, čím chutnější zelí a brambory, tím větší delikatesa! :-)

Diskusia k receptu

radost
..ty vzdialená západniarka
však ty si naša..!!
toto babkovské jedlo od nepamäti chutí všetkým generáciám v našom rode
aj štuchadlo máš mojej babky
s kyslou kapustou je život sladký..
i dnes u nás na stole
muž napchal sa dovôle..
varecháči všetkých krajín-spojte sa..!!
krása..
:-)
frezia68
To štuchadlo som mala aj ja,kým mi brat nekúpil nové,lebo jemu sa veľmi páčilo.Ale mi zato vybrúsil všetky nože :-). A @Mijaita ,to jedlo sa na východe volá strešenina a aj u mňa obľúbené. Ten názov odvodený od toho,že sa všetko uvarené,upražené a udusené dala do hrnca,prikrylo sa a gazdinka poctivo triasla,až jedlo bolo dobre premiešané.Na vrch upražená cibuľka,ako u Teba :-).
evelynba
Super, uložené ako pripomienka. Také šťuchadlo mám aj ja. Nič lepšie na zemiaky nepoznám. Len keby už zemiaky neboli tak drahé.... Som z toho hotová, pred pár dňami na trhu že vraj 3,50. !?!? Skoro ma vykotilo. A v sieťach min. 1 euro. Nech idú do..... Ale aj tak niekedy urobím, zemiaky sú predsa super a ničím nenahraditeľné.
zolik
@Frezia68 (7.5.2019 15:30)

Ze stresenina ;-) Prve co ma napadlo, ze to asi preto, lebo to jedlo je strestene :-)
frezia68
@Zolik : Ty vtipkárka! Nie streštené,ale "tu še bandurky s kapustu a škvarkami trešu" ,teda trasú sa v hrnci pod pokrievkou :-))))) a tak sa pretriasajú,miešajú a ani štuchať netreba.
frezia68
@Evelynba : Tu na trhu kúpim staré za 0,65 eur 1 kg.Milý dedko predával z vlastnej a dobrej pivnice,lebo ani jeden klíčok nemali. Ty kupuješ nové?
mirop
tady nejde o stouchadlo, ale o lepenici, tu miluju a tvoji bych si s chuti dal :)
terinka55
Toto poznám, famózne jedlo. Spomienka na detstvo. Štúchadlo mi je tiež dôverne známe. Nie ako tie niektoré vychytávky, že trochu pritlačíš a zlomí sa ti...
denyany
Toto jedlo mám rada a občas si ho robím, väčšinou len s cibuľkou, bez škvariek, ale niekedy to vylepším domácou klobásou pokrájanou na kolieska do červena opečenou.
anaba
Dakujem za pripomenutie receptu,tiez som to uz davno nerobila
mijaita
@All jsem rada, ze pár varechacu jsem oslovila, pripomnela klasiku a soucasne i skvělé jídlo. I to šťouchadlo se vám líbí. Já jsem mivala stejne, ale takove velké, dlouhé. Moje sestra mi svoje venovala uz pred lety a neustale ji blahorecim. Vůbec mám rada a i pouzivam hodne dávných, kuchynských vecí.
@Radost tak hezky jsi mi napsala! Vzdyt dneska uz jsem na Slovensku a tady u vas, "hostem" (proti sve vuli) a tak takova slova vzdy potesi :-)
evelynba
@Frezia68 (7.5.2019 16:03)

Prepáč že až teraz.... nie, nekupujem nové, fakticky som videla na trhu staré (aj keď naozaj pekné) zemiaky za 3,49 eur! No a čo je až smiešne, tento týždeň sú v KFL nové (!!!) za 0,77. To sú paradoxy, bohvie odkiaľ ich sem viezli...
mijaita
@Evelynba (9.5.2019 09:49)

Kde jsou ty casy, kdy nove brambory s maslem byly dobre, byla to pochoutka? Dneska jen nove vypadaji a chut nemaji zadnou, nebo jeste horsi. Vubec je nekupuju. mam vyhodu, stare maji v trznici stale.
drajan
Na Liptove sa volá toto jedlo "smetisko", nie najsympatickejší názov, ale fajnota... či ako samostatné jedlo, či príloha.
mijaita
@Marianne omlouvam se ti, tvuj recept mi to pri hledani nenabidlo! Zadala jsem "lepenice" a ono po slovensky je to lepenica! Nezlob se, nebyl to zamer, nepridavam recepty kdyz uz tady jsou. Staci 200 pagaciku :-)

marianne
@Mijaita (9.5.2019 14:06)

ale veď čo riešiš...:-) ja nie kôli tomu. Ja len, že je toho 100 variant, rovnako ako halušiek, gulášu a kapustnice...pre mňa za mňa to tu može byť aj 1000x, ja nie som na to hákliva...nerieš:-) pekný deň
mijaita
@Marianne (9.5.2019 14:37)

Jsem rada ze tak. Sama vis, ze haklivych je tu víc. Mnohem vic! Neresim, usmev mi slusi :-)
kukulienka71
táto prastará kombinácia sa nikdy nezunuje, chutí o to viac, aké chutné suroviny sa použijú. Zvykla som na pošťuchané zemiaky použiť aj zvyšky z pekáča po vybratí pečeného mäsa, veľká dobrota. Pekné foto.
kimlo
Aspoň zúžitkujem tých pár pohárov oškvarkov naložených v masti...
1x kvakac
kvakac
Robil som čosi podobne voláme to bieda. Vďaka tebe, som si na toto jedlo po mnohých rokoch spomenul, tak som ho urobil.


mijaita
@Kavakac ale pošmáknul sis, co? Vidim, ze brambory nemackas, tys asi trepal s hrncem, ze jo? Ono je to fuk, mas ji krasnou, doufam hodne skvarku uvnitr!? A díkes za fotku, to se cení :-)
kvakac
@Mijaita (14.5.2019 12:42)

Použil som zemiaky čo sa rozvaria typ C. Netreba nič s tým robiť, samé sa rozpadnú pri miešaní. Veru teraz odfukujeme po dobrom obede.
ivan14
Tak já škvarky nedávám, zato asi tak 200 g steak...totiž, chci říci, flák uzené krkovice. To mi k lepenici sedí nejlíp... :-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia