Lepené viedenské koláčiky Spitzbuben bezlepkové fotorecept

frezia68 - fotkafrezia68, 20. decembra 2016
Lepené viedenské koláčiky Spitzbuben bezlepkové (fotorecept)
Foto: frezia68

Hľadala som recepty u kuchára, ktorý varí a pečie z bezlepkovej múky Schär. Tieto koláčiky sa podobajú na naše linecké pečivo s malou odlišnosťou. Zobraziť celý popisHľadala som recepty u kuchára, ktorý varí a pečie z bezlepkovej múky Schär. Tieto koláčiky sa podobajú na naše linecké pečivo s malou odlišnosťou. Vyskúšala som a preto, že chutili, pridávam a zdravím všetkých Varecháčov so želaním príjemne strávených sviatkov vianočných. Kto vyskúša, nech sa podaria a chutia.

90 minút
príprava
10 minút
na 170 °C

Suroviny

500 g (Schär)
300 g
150 g
10 g
2 ks celé
2 ks
60 g lúpané
 na plnenie
 na posypanie




Postup

  1. 1

    V robote som vymiešala zmäknuté maslo s preosiatym cukrom a vanilkovým cukrom asi 10 minút. Robila som z polovičnej dávky, reku ak sa budú lámať (lebo z bezlepkovej múky sú zväčša veľmi krehké ), tak bude dosť na ukážku. Z polámaných sa nezvyknem veľmi vytešovať, hoci skonzumujem :-).

    Lepené viedenské koláčiky Spitzbuben bezlepkové (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Potom som pridala celé vajíčka a žĺtky a nechala pracovať robot ďalších 10 min, kým sa vytvorila jemná a hladká masa.

    Lepené viedenské koláčiky Spitzbuben bezlepkové (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Mandle som jemne pomlela, múku preosiala a pridala do robota, nech si šetrím ruky. Veď stroje majú pracovať za nás. Zdalo sa mi cesto veľmi mastné, tak som pridala trocha múky "od oka" až robot vypracoval cesto, ktoré som vybrala na pomúčenú fóliu, zabalila a dala odpočívať na hodinku do chladničky.

    Lepené viedenské koláčiky Spitzbuben bezlepkové (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Medzitým skúšam tu pridávať fotky, lebo pri novom programe v laptope sa mi nedarí fotky zmenšovať, ale darí sa, tak idem vybrať cesto a vyvaľkať na hrúbku asi 2 mm. A vykrajovať rovnaký počet spodných koliesok a vrchných s dierkou. Aby pri zlepovaní džemom, či lekvárom, lepiaca hmota patrične vykúkala.

    Lepené viedenské koláčiky Spitzbuben bezlepkové (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    S chladeným cestom sa pracuje dobre, treba podsýpať múkou a rýchlo vykrajovať. Pečieme pri teplote 170 °C asi 10 minút. Polovicu cesta som nechala chladiť a z polovičnej dávky mi vyšlo 56 ks menšie i väčšie. Asi také:

    Lepené viedenské koláčiky Spitzbuben bezlepkové (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    A potom už len lepíme lekvárom, ja som mala viničkovo-malinový a či marhuľovým džemom, posypeme trocha práškovým cukrom a koštujeme. Vianoce sú predo dvermi a sneh nám chýba. Len takto nám pocukroval cesty a aj to sa topí, ale nevadí. Slnko v duši a aspoň trocha zdravia to napraví, tak krásne sviatky :-).

    Lepené viedenské koláčiky Spitzbuben bezlepkové (fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu

56859_1426519131 - profilový obrázok
dr
dr
Koláčiky vyzerajú krásne, no chcem sa spýtať či nie sú tvrdé, lebo takéto pečivo z bezlepkovej múky zvykne zostať dosť tvrdé.
haji
@Fr ézia68 hluboký obdiv, protože bezlepkové těsto se chová ještě svéhlavěji než klasické. Moc se ti tvé koláčiky povedly, jsi šikulka! Velmi zajímavý název, člověk se pořád učí! Díky za receptík, oceňuji i "robotizaci".
Děkuji za přání, aj tebe Požehnané Vianoce!
Krásná příroda. Mohu se zeptat na ten viničkovo malinový džem? Nějak se nechytám, vím že vinič je vinná réva, ale ta zdrobnělina mě mate. Je to hrozno?!
frezia68
Ďakujem,dievčatká,za komentáre. @Dr :Nie sú tvrdé,ani čerstvé neboli,len sa trocha krušili.Ale po natretí džemom sú príjemné na odkus,ale podkladám tanierik,lebo už mám vôkol čisto a nemá kto zbierať omrvinky. A milá @Haji : viničky= ribizle= ribíz + maliny= fajnotka :-) .Ale nebol to džem,lebo som pasírovala.Len marhuľový bol džem :-).
haji
@Frezia68 (20.12.2016 15:50)
Já se picnu, ribezle, to by mi nenapadlo, oh! Jjá si také někdy lámu hlavu nad názvy dřem, marmeláda, rosol, ovocná pomazánka - v obchodě aby měl člověk dvě vysoké školy. Naštěstí džem nekupuji, dělám si domácí a tady tomu obecně říkáme marmeláda. Marhule nám letos zmrzly. Na omrvinky jsme vždycky měli pejska, spolehlivý vysavač. Mávám!
jozka2
Zdravim ta,olaciky verim,ze su fajnove aj som si ulozila tvoj recept,pecem vsetky kolaciky len z bezlepkovej.
yogicek
Drahá @Frezia68
Ta to bars šumne kolačiki. I mne ktori take nemožem še ľubia. Normalňe ci zavidzim že take maš. Aľe v dobrom. Ja ci ich zo šerca prajem a o to vecej kedz znam že normaľne nemožeš. K pejcom hvezdičkom i k temu jednemu šerdečku na taneriku pripajam ešči daľše štiri ♥♥♥♥ aby ich bulo tež pejc. Aby bula rovnovaha. Šicko v našom živoce bi malo bic tak dajak v rovnovahe aľe neni ta preto ci ľen a ľen šicko dobre prajem.
frezia68
Dobré ráno všetkým usilovným Varecháčom!Akosi som už vyspatá,tak reku idem urobiť chlieb,alebo pečivo,veď nemusím vylihovať.Idem nakuknúť na recept a tu aké milé komentáre,ďakujem :-) a hneď budem mať krajší deň. @Yogicek : veľmi si vážim tie srdiečka do rovnováhy,potešili.Aspoň virtuaľne pošilam aj Tebe šicko najsamľepše,aj do rovnovahy,naj še mame dobre,ta ňe?
jerica
@frezia68.
Pekné ránko na východe :-) , pekne len pokračuj, varecha potrebuje také šikulky,nech je tých receptov toľko ako keď varecha začínala. Keď vidím aké sú ranostajky usilovné, idem na to aj ja. Mám v chladničke zarobené cesto na vianočku, idem na to, nielen vylihovať . Prajem požehnane Vianočné sviatky, pokoj v duši, radosť v rodine.
frezia68
@ Jerica :Ďakujem za milé želanie a na dôvažok aj Tebe želám požehnané sviatky prežité v zdraví v kruhu rodiny.Mne kysnú lúpačky od @ Havino,síce bezlepková múka,ale iná kombinácia,tak po upečení pridám komentár.Možná sa niekomu z bezlepkáčov zíde :-).
katka78
Bezlepkové? Klobúk dolu, krásne sa vydarili, ja pekávam z bezlepkových múk, ale zároveň musia byť nízkosacharidové, takže nemôžem použiť klasické bezlepkové zmesi (prevažne z ryže, kukurice a zemiakov) a je to veru fuška nejaký tvar tomu dať a chuť. Verím, že tento recept padne vhod mnohým bezlepkáčom, veľmi dobre, že si ho tu pridala. Maj sa pekne @Frezia68 :-)
frezia68
Ďakujem @Katka78 ,máš to zložité.Z Jizerky sa celkom dá,ale tá obsahuje na 100 g výrobku 81,9 g sacharidy,z toho cukry 3,8 g.Ale Ty to určite ovládaš,ja až tak podrobne nie.Kto musí,ten dokáže,nech sa Ti darí :-).
katka78
Zozačiatku to bolo zložitejšie, ale je to presne ako píšeš, kto musí, ten dokáže :-)
viera321
Pri všetkej úcte, mňa po urobení cesta dosť sklamalo, že ste neopravili ingrediencie, lebo tej "múky od oka" bolo treba teda hodne, ja som pridala 100 g (aj to inej, pretože som mala na koláč práve tých 500 g múky Schar) a aj tak bolo cesto ešte neskutočne lepivé, a to som použila malé vajíčka. V recepte je vajec a žĺtkov už na prvý pohľad veľmi veľa. Na klasické linecké sa na 300 g múky použije jeden žĺtok, tu sú na 500 g použité 4 žĺtky a dve bielka.
Škoda, že ste koláčiky dali na Varechu a predom neodskúšali. Usudzujem tak po prečítaní popisu, kde ste písali, že ste radšej urobili z polovičnej dávky, až by sa lámali.
Vážim si skutočne Vašu snahu, ale prosím buď recept opraviť v množstve použitých surovín, alebo zmazať, nakoľko v tomto vydaní je skutočne nepoužiteľný.
Áno, aj mne sa páčili Vaše koláčiky na foto a preto som po recepte siahla, ale ako čítam diskusiu, každý si koláč len uložil, ale zatiaľ nikto neodskúšal, a preto, aby aj ostatní, ktorí sa ho pokúsia vyskúšať neboli uvedení do omylu a nemali z toho celého "kumštu" len kopec trápenia, ako to vôbec vypáli.
Ďakujem za pochopenie a prajem pekné sviatky.
frezia68
@Viera321 :Až teraz som našla ten komentár a veľmi ma mrzí,že sa nepodarili.Fotky som pridávala súbežne s tým,ako som robila...ak si pozriete v robote hustotu,tak je riedke a robila som presne z polovice napísaného množstva,teda z 250 g Jizerky a adekvátne aj ostatných surovín.Neodvážila by som sa tu pridať niečo a nevyskúšať.Každý nový recept skúšam radšej z polovičných dávok,lebo nemám vždy dobré skúsenosti,ale neusudzujete správne.Na recepte nemám čo opraviť a tú múku na záver som prisýpala do robota pri hnietení,keď som videla,že je mastné a riedke.To je jediná chyba,že túto som nevážila,ale to aj v recepte píšem.V robote som videla hustotu cesta,tak som usúdila,že treba prisypať.Mrzí ma,že ste sa s cestom trápili.Nie každý sa dovtípi,že ak som ja prisýpala,že treba mať rezervu múky.....tiež som si len recept odpísala,ale nie každý recept je spoľahlivý.No pridať sem recept bez vyskúšania? To som nikdy nerobila a tu to nie je zvykom.Veď ak mám fotky,musím skúšať,nie?Vierka,ak je cesto lepivé,treba hniesť a podsýpať múkou,až je cesto tak husté,že sa dá vaľkať.Ináč už neviem poradiť a ozaj ma mrzí,že sa recept nepodaril.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia