Lenivé pagáčiky

eviana - fotkaeviana, 30. októbra 2013
Lenivé pagáčiky
Foto: eviana

Receptov na pagáčiky je tu veľa, ale pridávam sem tento svoj kvôli zjednodušenému spôsobu krájania. Vždy som robievala pagáčiky klasicky vykrajované okrúhle. Potom odrezky Zobraziť celý popisReceptov na pagáčiky je tu veľa, ale pridávam sem tento svoj kvôli zjednodušenému spôsobu krájania. Vždy som robievala pagáčiky klasicky vykrajované okrúhle. Potom odrezky zasa zamiesit a vyvalkat... a do nemoty a aj tak uz nebudú tak krásne lístkovať ako tie prvovykrojené... tak mi raz napadlo, nakrájať ich radielkom na štvorce - všetko sa tak nakrája hneď, nie je žiadny "odpad" ... všetky krásne lístkujú a chuť je predsa tá istá.

20
porcií
20 minút
príprava
12 minút
na 200 °C

Suroviny

600 g
300 g varené v šupke
30 g
2-3 dl
400 g
1 ks
 podľa potreby
1 ks na potretie
Posýpka:




Postup

  1. 1

    Pripravíme si cesto: do múky pridáme 1 ČL soli, na jemno nastrúhané uvarené zemiaky, jedno vajce, 2 dl mlieka a nakysnuté kvasnice (z mlieka, štipky cukru a 1/2 dl mlieka - vlažným mliekom zalejeme v šálke kvasnice s cukrom a necháme nakysnúť, vyplnia celú šálku - vtedy ich pridáme k múke). Vymiesime kompaktné cesto (môže sa trošku lepiť - to robia zemiaky) - ak je cesto redšie, prisypeme múku, ak je hustejšie prilejeme mlieko. Záleží od múky a ja v podstate robím všetko "od oka". Takto vymiesené cesto necháme nakysnúť cca 30 min na teplom mieste.

    Lenivé pagáčiky - obrázok 1
  2. 2

    ...takto nám krásne nakyslo.

    Lenivé pagáčiky - obrázok 2
  3. 3

    ...cesto rozvalkáme na hrúbku cca 1 cm a rozotrieme naň pomleté oškvarky. Ak sú dostatočne slané, tak nesolíme, ak máme nesolené, dosolíme. Moje boli akurát slané, tak som už soľ nepridávala.

    Lenivé pagáčiky - obrázok 3
  4. 4

    ...na začiatku cesto zrolujem do rolády

    Lenivé pagáčiky - obrázok 4
  5. 5

    ..."roládu" zložíme na tretiny

    Lenivé pagáčiky - obrázok 5
  6. 6

    ...prikryjeme čistou utierkou a necháme 15 min odpočívať

    Lenivé pagáčiky - obrázok 6
  7. 7

    ...po 15 minútach cesto opäť rozvaľkáme

    Lenivé pagáčiky - obrázok 7
  8. 8

    ...a teraz preložíme na tretiny po celej šírke cesta

    Lenivé pagáčiky - obrázok 8
  9. 9

    ... a opäť na tretiny

    Lenivé pagáčiky - obrázok 9
  10. 10

    ...doskladáme aj poslednú tretinu, opäť na 15 minút prikryjeme čistou utierkou. Tento postup s rozvaľkaním a zoskladaním cesta na tretiny a zasa tretiny zopakujeme ešte dvakrát. Vždy tiež necháme prikryté utierkou 15 min odpočívať.

    Lenivé pagáčiky - obrázok 10
  11. 11

    ...potom cesto rozvaľkáme, chytíme radielko a nakrájame štvorčeky z celého cesta (túto časť postupu som akosi v zápale práce pozabudla fotiť). Plech jemne vymastíme masťou alebo maslom, jemne posolíme (tip od maminkinej sestry Aničky), naukladáme pagáčiky (štvorkáčiky), potrieme rozšľahaným vajíčkom, posypeme posýpkou dľa chuti - u nás sezam, slnečnica, strúhaný syr - a dáme piecť do rozpálenej rúry.

    Lenivé pagáčiky - obrázok 11
  12. 12

    ...tu sú už upečené so sezamovou posýpkou

    Lenivé pagáčiky - obrázok 12
  13. 13

    ...fotka staršieho dáta - že nie vždy som bola tak lenivá a robila som aj klasické pagáčiky :)

    Lenivé pagáčiky - obrázok 13
  14. 14

    ...a je to hotovo... u nás boli ako príloha k Jókaiho fazulačke, ale aj len tak chrumkať samotné sú skvelé :) Robievam ich menšie, skoro také jednohubky, z tohto množstva bolo cca 100 pagáčikov.

    Lenivé pagáčiky - obrázok 14

Diskusia k receptu

pusta
to sú pagáčiky presne podľa môjho gusta.:_)
5***** ti patrí.
jozka2
no,uz aj keby som nechcela tak musim pridat do KK uz len pre ten nazov.
jakamaka
No odteraz budem veru len štvorcové robiť.. dobrý tip.. a zajtra som plánovala.. tak vďaka.. hned zajtra budeme mať prvé "štvorkáčiky"... Vďaka.
izabella929
@eviana...u ž som videla tieto kockaté pagáčiky a veru sa mi páčia...veď nakoniec nám je to jedno do akého tvaru sa zahryzneme.-) vyzerajú lákovo..keď mám nazvyš škvarôčky, najradšej ich konbinujem so slivkovým lekvárom, alebo višňami...robievam taký závin, ktorý stáčam z dvoch protiľahlých koncov, v jednej časti sú škvarky a v protiľahlej sú višne, alebo lekvár...skvelá chuť...)
babkamt
To je jedno či sú pagáče okrúhle alebo štvorcové. Tie tvoje sa mi páčia.
alex37
@eviana , nie,nie určite nie lenivá, volá sa to kreatívna :-) páči sa mi tvoj recept
eviana
@pusta , som rada, že som Ti pagáčikmi ulahodila do Tvojho gusta :))) Ďakujem za milý komentár aj hviezdičky :)
mariamka
utesene su! tiez tak robim lenivo, ako ty, teda moderne :) recept urcite vyskusam, oskvarkovych nie je nikdy dost :) *****
rela
Vôbec nie si lenivá, ale naopak veľmi praktická žena. Aj pagáčiky aj nápad s krájaním si zaslúžia 5*
1x anic
eviana
@jokamaka , som rada, že som mohla trošku aj ja inšpirovať... držím palce, nech sa podaria, ďakujem za Tvoj komentár, potešila si ma :)
eviana
Presne ako hovoríš @izabella929 , na tvare nezáleží, podstatná je chuť a za tie roky robím pagáčiky vraj dokonalé - povedali tí, čo ochutnali :)
Kombináciu škvariek a slivkového či višňového džemu som neskúšala, len videla už dávnejšie v nejakej relácii... rada by som veru ochutnala :)
eviana
@alex , si ku mne milá, ale niekedy ma záchvat lenivosti veru chytí... a toto bola možno kombinácia kreativity s pohodlnosťou :))) Ďakujem Ti za Tvoje milé slová, usmiala si ma :)
eviana
@mariamka , no veď hádam sme nejaké moderné ženy... treba si prácu uľahčiť, veď aj tak jej máme niekedy nad hlavu :) Ďakujem Ti za milý komentár, budem rada ak ich vyskúšaš... nezabudni potrieť a posoliť plech... sú fakt zaujímavé keď sú zo spodu také trošku v tom chrumkavom slanšie :)
eviana
@rela , vďaka za Tvoje slová uznania aj hviezdičky... veľmi si ma potešila, že sa Ti ten môj štvorčekoidný nápad páči :)
sovka62
Si môj človek, ja už roky krájam štvorcové pagáčiky, hlavne keď ich robím pre nás. Ak majú prísť deti, návšteva, či sa blížia sviatky, premôžem sa a krájam okrúhle, nech som za peknú.
eviana
@sovka62 , krásne si mi napísala, usmiala ma, ďakujem. Tiež to tak praktikujem, pre nás štvorcové (aj keď sa z nich vždy ujde aj mojim kolegom v práci) a keď pre návštevu, alebo na oslavy v rodine - tak som za peknú a pagáčiky sú okrúhle :)
havino
ano, ano, veľmi pekné ich máš, ja už som tiež krájala štvorce veru a páčili sa mi, odkukala som od @cistinky , @jerica má tiež výborný recept na syrové, sú bombové, tam som ich zbadala štvorcové, mrkni si, pagáčov nikdy nie je dosť, ja si aj tvoje uložím, šikovná a máš ich teda neúrekom a odrezky ked by som vykrajovala okrúhle, už tiež podľa ich rád nepremiesujem, také upečiem a aj si sama zjem, aj tak sú najlepšie
aroooo
Tak to je asi telepatia, práve pred hodinou som prišla domov a včera a dnes sme doobeda so susedou piekli tiež štvorcové pagáčiky, včera na akciu pred voľbami a dnes pre nás a ešte jednu, veď aj tak by sme museli piecť každá zvlášť pred sviatkami aby bolo čím ponúknuť prípadné návštevy. Recept trochu iný na 1kg múky 1Palmarin,2 dcl olej,2žĺtky,1 droždie, pár varených zemiakov.... . Ale ja som asi ešte lenivejšia, pretože ja používam radielko, ktoré má 6 krúžkou, teda mám 5 pásov cca 2 cm širokých a zoberiem to krížom a sú kocky, to platí hlavne u syrových, kde je cesto tvrdšie, včera som sa s tým prerátala, krížom mi to veľmi nešlo, lebo sme mali krásne nakysnuté cesto a bolo dosť mäkké, tak som to musela krájať nožom, dnes sme radšej boli za pekné a pre nás sme vykrajovali pagáčiky okrúhle. Ďalší zlepšovák- keď máš rozvaľkané cesto, nožom /alebo radielkom 6 kolesovým/ spravím na vrch mriežku, potriem vajcom, posypem rascou alebo makom alebo iným a až potom vykrajujem a špachtlou širšou prenášam na plech, pri syrových som preniesla vyvaľkané cesto na plech a tam prešla radielkom a po upečení sa to samo rozpadlo. Takže príjemné sviatky spomienok a na spagáčovanie či zoštvorčekovanie????===::::))))
aroooo
a zabudla som včera z 3 kg múky a dnes to isté repete.
eviana
@havino , ďakujem za slová uznania... pravdu máš, pagáčov nikdy nie je dosť, syrové som tiež už robila a možno aj podľa receptu od @jerica , musím pokukať... raz mi segra dala skopírované, že super su, opáč :) A súhlasím... tie okrojky atypickeho tvaru sú najsam, chrumkavé a fajné... si môj človek :)
eviana
@aroooo , šikulky ste so susedou obidve, dobre ste to vymysleli... práve mi napadlo, ako som sa ja dopracovala k štvorcovým prvý krát... hádam pred 3-4 rokmi som išla robiť svoje prvé gnocchi... no a nejak som netrafila cesto, alebo zemiaky neboli vhodné, lepilo jak svina, stále som prisýpala múku, až bolo cesta toľko, ze by sme gnocchi jedli týždeň, tak som polovicu cesta odložila do chladničky a na druhý den z neho spravila pagáčiky, nakrájala na štvorce, že aké budú, také budú, zjedia sa... a boli famózne, tuším najlepšie aké sa mi podarilo upiecť... od vtedy dávam aj viac zemiakov do cesta... sú famózne aj tieto, ale tie gnocchiové boli tuším lepšie :)
Ďakujem Ti za milé slová, aj za super tipy... isto sa zídu :)
jakamaka
Šplhla som si veru včera :):):):) " Štvorkáčiky " mali úspech... Ďakujem za múdru radu.. tak rýchlo som ich porobila.. a aj plech posolila.. fakt boli "fajné". Prajem príjemný deň.
eviana
@jakamaka , ďakujem Ti veľmi za skvelú správu, mám obrovskú radosť, že si ich vyskúšala a že si s nimi mala úspech, že chutili.. a to, že si takto uľahčíme prácu je vlastne taký milý bonus k tomu :)))
sracz
... tak na rozdiel s prídavným menom Tvojich pagáčikov, milá @eviana ja som "pracovitý", hlavne čo sa ich jedenia týka! Iba prosím, o "radielkovanie" väčších kúskov (štvornásobok Tvojich), čím Ti aj ušetrím trošku času na prípravu kávy/čaju a popritom aj "diškurku"!
salinka
@eviana , teda toto ma ešte nenapadlo. A to som si myslela, aká som ja múdra:-))) Vyzerajú veľmi dobre!
smejkad
tak uz viem, od koho som odkukala bezodpadkove krajanie :-)
a ja si to este viac ulahcujem - po poslednom rozvalkani natriem, posypem a potom krajam :-)
zvladnu aj male deti :-)