Lekvárové pirohy z rezancového cesta

dvorka - fotkadvorka, 27. januára 2012
Lekvárové pirohy z rezancového cesta
Foto: dvorka

Robievam všakovaké pirohy. Nasladko, naslano, z tvarohového aj zemiakového cesta, múčneho s vajíčkom, ale len z múky a vody ako robievam cestoviny, som ešte Zobraziť celý popisRobievam všakovaké pirohy. Nasladko, naslano, z tvarohového aj zemiakového cesta, múčneho s vajíčkom, ale len z múky a vody ako robievam cestoviny, som ešte nerobila. Aj som si vravela že neurobím veľa, aby som veľa neskazila, no opak je pravdou. Pretože tento recept je jednoduchý, lacný a myslím že aj zdravý, pridávam ho k mojim receptom.

3
porcie
30 minút
príprava
5 minút
tepelná úprava

Suroviny

2 hrnčeky
1 hrnček nie plný
 osladený




Postup

  1. 1

    Pripravím si suroviny. Mak mám pomletý s cukrom vo vedierku a maslo si roztopím až pred podávaním.

    Lekvárové pirohy z rezancového cesta - obrázok 1
  2. 2

    Do misy nasypem múku a do stredu vlejem vodu.

    Lekvárové pirohy z rezancového cesta - obrázok 2
  3. 3

    Najskôr zamiesim vareškou, potom preložím na dosku posypanú múkou a

    Lekvárové pirohy z rezancového cesta - obrázok 3
  4. 4

    rukou poriadne vyhnietim cesto, aby bolo hladké a vláčne.

    Lekvárové pirohy z rezancového cesta - obrázok 4
  5. 5

    Cesto rozdelím na dva kúsky.

    Lekvárové pirohy z rezancového cesta - obrázok 5
  6. 6

    Rozvaľkám si najskôr prvý kúsok na asi 2mm. Doska musí byť stále pomúčená, aby sa cesto nelepilo.

    Lekvárové pirohy z rezancového cesta - obrázok 6
  7. 7

    Potom si ak máme, a ja mám, vykrojím formičkou na pirohy koliesko, položím ho na pirohovač a dám na neho za lyžičku slivkového lekváru.

    Lekvárové pirohy z rezancového cesta - obrázok 7
  8. 8

    Cesto opatrne preložím. Mohlo by sa to robiť aj pirohovačom, no pri tomto ceste to až tak dobre nejde.

    Lekvárové pirohy z rezancového cesta - obrázok 8
  9. 9

    Pirohovač zatvorím, mierne zatlačím - teda spojím a potom otvorím.

    Lekvárové pirohy z rezancového cesta - obrázok 9
  10. 10

    Mám krásny piroh. A môžem pokračovať.

    Lekvárové pirohy z rezancového cesta - obrázok 10
  11. 11

    Urobím si pirohy z prvého kúsku, potom z druhého, všetky okrajové zbytky poriadne prehnietim a znova pokračujem až mi nakoniec ostane jedna gulička ktorú rozvaľkám a urobím posledný piroh.

    Lekvárové pirohy z rezancového cesta - obrázok 11
  12. 12

    Do vriacej posolenej vody vhodím postupne asi desať alebo pätnásť kúskov, aby mali kde plávať. Ak by som použila širší hrniec, dala by som viac.

    Lekvárové pirohy z rezancového cesta - obrázok 12
  13. 13

    Keď mi všetky vyplávali na povrch, zakryjem hrniec a nechám minútu pod pokrievkou pomaly vrieť.

    Lekvárové pirohy z rezancového cesta - obrázok 13
  14. 14

    Takto vyzerajú uvarené, a môžem vyberať dierovanou vareškou po jednej rovno na tanier.

    Lekvárové pirohy z rezancového cesta - obrázok 14
  15. 15

    Na pirohy nalejem roztopené maslo posypem hojne sladkým makom, lebo mak ľúbim. Len dúfam, že teraz po ňom nezaspím. No a už som z nich aj zjedla a konečne som si pripomenula pirohy aké robievala moja teta, keď sme k nim prišli znenazdajky a ona chcela čím rýchlejšie uvariť hlavne niečo pre nás, vtedy ešte deti.

    Lekvárové pirohy z rezancového cesta - obrázok 15

Diskusia k receptu

julica
Mňam, pirohy sú mojou spomienkou na babku, maminkinu mamu. Keď ich budem robiť, skúsim tento tvoj recept a oblečiem si babkinu košeľu.
tothka
Dávno zabudnuté perky mojej babky, vďaka za pripomenutie.
3sandra3
sú nádherné... v tej súvislosti so spomienkami na babku,,, ja každý deň pijem čaj z jej hrnčeka - biely s červenými bodkami, určite ho poznáte, v rokoch 70-80 boli takmer v každej domácnosti.
tatranka
Keď som sa vydala ani som ináč nevedela robiť pirohy,ako z rezancového cesta.Ale nech som sa ako snažila,vždy boli čerstvé pirôžky dobré,ale po odstáti stvrdli.Potom som sa naučila robiť zemiakové cesto.
A nakoniec cesto,ktoré robím do teraz.Nie je to pravé zemiakové cesto.Je to rezancové cesto s prídavkom ako orech prelisovaného zemiaka.Teraz už žiadne pirôžky nemajú chybu.Aj čerstvé aj staršie sú chutné mäkké.
alexdidi
Píšeš,že sú z rezancového cesta,ale rezance nerobíš s vajíčkom?Tiež robím pirohy,torteliny,ravioly z rôznych druhov cesta,aj bylinkové či hubové.Niektoré som pridala aj tu na Varechu.Na tie naše klasické "z rezancového cesta" sa mi osvedčil recept od @tatranka ,s pridaním uvareného zemiaka.V ceste zemiak ani necítiť,ale je veľmi dobré a dobre sa s ním pracuje.
evusik
aj mne tento recept pripomenul mamine lekvárové perky.... a často nám stačili len rezance, do stredu sme si dali za lyžicu lekváru, posypali makom, zamiešali a bolo :-)
izabella929
ešte som nerobila pirohy z rezancového cesta...robím ich len zo zemiakového. aj toto je zaujímavé...asi to treba iba raz skúsiť...
alexdidi
@izabella929 ,moja mamička robila pirohy veľmi často,lebo to bolo asi naše najobľúbenejšie jedlo a ešte stále je,pritom vždy iba z takétoto cesta a zo zemiakového nikdy.Ty opačne,pritom to naše Slovensko je také malé a aj naše slovenské recepty sa robia na množstvo spôsobov.Hlavne,že sú všetky dobré a chutia.
hubata
Mňam, ale ich máš čierne od maku! Ani ja som nerobila ešte bez zemiaka, tak si ťa uložím nech na to nezabudnem! Vďaka za receptík.
tonicka53
Aj nám naša mama; z jedného cesta rezance, z druhého lekvárové perky :-) Cesto bolo bez vajca, to boli rezance. Vajce dávala iba do rezancov - niťoviek, ktoré boli ako závarka do polievky.
morza
Výborne, veľmi sa teším tomuto receptu, lebo manžel chcel stále dereje. Já som nevedela čo to vlastne je. Po prečítaní receptu a schválení manželom som prišla na to, že dereje sú pirohy /perky/.
Vďaka za pripomenutie.
dandika1
@dvorka januar 2014 prezeram si recepty a nasla som Tvoje pirohy a velmi pekne Ti dakujem zan,lebo uz som si toho dost odvarila,ale s pirohami som mala vzdy problem ,alebo sa nezlepili ,alebo sa potrhali vzdy bol nejaky problem,ale podla Teba konecne pirohy ako malovane jeden ako druhy ,konecne som spokojna vdaka Tebe aj sme mali na obed a taktiez som dala do mrazaka >>><<<
maabel
Robila som ich podľa receptu ale som pridala vajíčko po uvarení boli dosť tvrdé aj do rezancov dávam vajíčka a sú ok tak neviem kde som urobila chybu