Lekvárové perky fotorecept

luliatko - fotkaluliatko, 25. januára 2012
Lekvárové perky (fotorecept)
Foto: luliatko

je tu už niekoľko receptov na perky, väčšina však obsahuje aj vajíčko.. u nás sa robievajú perky iba z múky a zemiačikov:) toto Zobraziť celý popisje tu už niekoľko receptov na perky, väčšina však obsahuje aj vajíčko.. u nás sa robievajú perky iba z múky a zemiačikov:) toto cesto používame nielen na sladké maškrty (perky, slivkové "guľky", šúľance), ale aj ako príloha k mäsku na šťave s kapustičkou (knedlíky)..

Suroviny

2,5 kg uvarené v šupke
1 kg
2 KL




Postup

  1. 1

    Už na začiatku by som chcela objasniť množstvo surovín - perky robievam do mrazu pre prípad núdze:) keď sa s tým už "babrem", nech to má aj nejaký efekt:). Takže uvaríme si zemiaky a po vychladnutí ošúpeme a pomelieme na mäsovom mlynčeku.

    Lekvárové perky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    ..čistá váha týchto zemiakov bola 2,25 kg.. preložíme na dosku a vmiesime múku.. cesto by nemalo byť veľmi lepivé aby sa nám s ním dobre pracovalo.. ja som použila až 1 kg múky..no, musím sa priznať, že z takejto veľkej dávky som ešte nerobila, nejako mi to ušlo:))..dalo mi to aj dosť práce kým som cesto vymiesila :)

    Lekvárové perky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    ..cesto som rozvaľkala a plnila slivkovým lekvárom..

    Lekvárové perky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    ..perky spájam vidličkou.. staré, ale dobré:)

    Lekvárové perky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    ..a tóľkoto ich vyšlo..

    Lekvárové perky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    ..väčšina išla do mrazu..ja si ich najprv takto poukladám aby sa nedotýkali a dám zmraziť na noc..

    Lekvárové perky (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    ..zopár som aj uvarila.. rozpustila som aj masielko..

    Lekvárové perky (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    ..no a už len ocukrím, pridám mletý mak a maslo..výborné.. dobrú chuť!:) na druhý deň som si pobalila do sáčkov už zamrznuté perky.. balievam tak po 10 kusov.. z tejto dávky mi vyšlo presne 105 kusov..

    Lekvárové perky (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu

marcy
zbožňujem :o) zdržala si sa,ale zase máš svoje zásoby,ktoré prídu vhod pozdejšie,mňam...
oldomachac
mlada pani, som muz na dochodku, tak co by taky staron mohol, asi povedat, nuz davam ti velmi velku jednotku za tento recept a za vztah k tomuto nasmu staremu slovenskemu jedlu, ktore je stale potecha nielen pre oci, ale hlavne brusko, aj nieco na pohlad tak obycajne je svetove
prajem krasny den a dobru chut s tymto jedlom!!!!
evusik
veru na jedničku.... tiež si toto jedlo spájam s detstvom :-)
pacik
Musím sa priznať, zo zemiakového cesta som varila 1x v živote a rozvarili sa mi. Možno naberiem odvahu a po rokoch opäť vyskúšam :-)
zuzliak
blahozelam k tomu "babraniu sa". Mas ich nadherne- veci s makom milujem. Mam otazku na to zemiakove cesto- ja mam skusenost, ze prave zemiakove cesto v mraze zvodnatie- nie je to pripad aj tvojich "pirohov" po zmrazeni? Ja ich prave preto robim z hrubej muky a nie so zemiakov.
luliatko
ďakujem za milé komentáre..
@zuzliak : zatiaľ sa mi nič podobné s týmto cestom nestalo..a to už takto robím asi 4 roky..asi treba správny pomer múky a zemiakov...
@pacik , netreba variť dlho, len pokiaľ vyplávajú na povrch + pár minútiek, podľa toho aké hrubé cesto vyvaľkáte - ja robievam hrubšie - tak mi viac chutia.. :)
@marcy , tak tak..v mrazničke som si pre takéto maškrty ako parené buchty, perky a šúľance vyčlenila zvlášť "šuflík".. a už je plný, tak sa vytešujem:)...no len do kedy?:))

tatranka
Pozrela som titulný obrázok a musela som tie nazbierané slinky na prázdno preglgnúť.Milujem pérky so všetkými možnými posýpkami.Aj ja si ich veru narobím viac a zamrazujem.Vítane v niektorej chvíľke.
Recept je pekne pofotený,spracovaný.Si šikovná.
babkamt
Perky máme radi. No z takéhoto veľkého množstva som ešte nerobila.Obdivujem tvoju trpezlivosť. Podobne ako tatranke , aj mne sa zbiehajú slinky.
helca103
fantázia, stará,dobrá,slovenská klasika,veľmi chválim - si šikovná mladá žena.Dávno som ich nerobila ale narobila si tým obrázkom také chute....
afataga
tak toto by som si hned dala, moja mama to obcas robieva a priznam sa, ze mne sa s tym nechce babrat, posli jedno vrecko :-)
ola111
Šikovná si,perky sú vynikajúca dobrotka,ale takéto množstvo som ešte
nerobila-105 kusov,to je už čo povedať...
janadelfi
Mňam, toto mi robila nebohá babička a pre mňa čisté bez náplne.... Ďakujem ukladám do K.K.
rennatte
toto si prosiiim, a moze byt aj zajtra na obed,,,brutalna uvodna fotecka -----> KK
elekra
Joooooooj, pošli aj mojím smerom!!!!!!!! Môj manžel je diabetik a jedlá na sladko vôbec nejedáva a tak ich vlastne ani nevarím..... Ako by som si dala!!!!!
najaa
Júúúj tie vyzerajú úúúžastne mňamkovo....ukladám do KK a cez víkend určite varím.
3sandra3
teda máš ich krásne,,,na to treba teda riadnu trpezlivosť,,, dnes som papala niečo podobné, bola som u mamy , robila makové šúlance
hannah22
sú prekrásne a isto dobré...ale dia nepustí....iba uvariť pre druhých... :))
violetacamorova
Musím ťa tiež pochváliť, máš ich krásne, mne sa do nich nechce púšťať aj keď mám na ne strašnú chuť už veľmi dávno a môj mrazák je veľmi malý, takže ak by som si ich chcela narobiť viac nemám šancu ako ty. A aj moja mama robí pirohy len z uvarených zemiakov, ale varí ich bez šupky a múky, už si nepamätám akej.
irenaw
ako tu tak sedím a obdivujem recepty, na tento mám dnes najväčšiu chuť, mňam :)))
borek
Jen brambory a mouka, ani vajíčko?Už mám na to chuť.....
dorisa
Perky vyzerajú užasne, s lekvárnikom slivkovým, mňam.
jerica
to je krása nevídaná, až sa mi slinky zbiehajú,určite to bola "makačka" ale výsledok stál za to!! klobúk dolu.Keď ich vyberieš z mrazáku , dáš ich variť hneď?
kuchticka
Moje zamilovane sladke jedlo, ale vlastne zamilovane celou nasou rodinou. Nasa dcera mala 13.1. narodeniny a vzdy peciem tortu, ale tentoraz ma prosila abych namiesto torty spravila taketo perky. Uz sme ich nemali asi rok. Problem je mak - u nas nie je k dostaniu. Pred 2.rokmi som si doviezla zo Slovenska a opatrujem ho v mraznicke ako poklad.
jajaja3
Jeeee ja ich musim coskoro urobit. Moj muzik mak neznasa, ten dostane orechy alebo kakao. Inak u nas v NL ked nemam prave mak v zasobe, pomoze miestny pekar. Som na vareche nova, a niektore recepty a fotky su fakt bozsky hriesne!!!!!!!! Podobne recepty ako tento, to je vlastne spomienka na doma, babky a ich maskrty
luliatko
keď mám pravdu povedať, pri vkladaní tohto receptu na varechu som mala trochu obavy, či ma nevysmejete.. toto jedlo patrí medzi moje najobľúbenejšie, no keď sa niekde o ňom zmienim, že by som si dala a pod., väčšina ľudí krúti hlavou, že "to čo je za jedlo?to nepoznám", tak som si povedala, že hlavne pre mladšie ročníky ho takouto formou spropagujem..a snáď sa to aj podarilo, čo ma neskutočne teší...:))
@jerica : áno presne tak, dám variť vodu a keď je vriaca, vyberiem z mrazničky a šup ho tam:) mimochodom, dávam aj do vody trochu soli :)
@kuchticka : ja by som sa tiež takej "torte" potešila.. keď som bola malá strašne som milovala cestoviny s kakaom cukrom a praženým maslom..bolo to moje jedlo č.1...tak som vyskúšala aj perky týmto spôsobom urobiť, namiesto maku kakao...nebolo to síce ono, ale bolo to tiež chutné:)
@borek : nie nie, žiadne vajíčko:)
alexdidi
Zbožňujem toto jedlo,i keď najradšej mám v trochu inej forme:tvorím guľky a plním čučoriedkami,môžu byť aj mrazené.Po uvarení dobre omastené rozpraženým maslom,posypané cukrom a opraženou strúhankou alebo makom alebo tvarohom....tiež pripravujem aj do mrazničky....pochúťka,vyskúšaj,čučoriedkové sú podľa mňa naj,naj,naj....
porzellanka
No tak perky som uz nejedla roky, babka nam ich varievala.... a potom poobede sme ich chodili vyjedat studene. Boli vo velkej plechovej miske dolu v kredenci (asi aby sme nic neporozbijali... :-))) Ja aj sa pamatam som ich robila iba 2x ked boli moje deti male. Hned by som sa nechala ponuknut - a ako vidim, nie sama. Sikulka si.
sjuz
Presne tak robíme bez vajíčka zemiakové cesto aj my. Tiež som sem pridala cesto bez vajíčka, väčšine sa však nepáčilo....:) S vajíčkom je tuhšie...do cesta dávame aj kúsok masla.
Výborný receptík:)
vieronik
Už som dávne nejedla, dík za pripomenutie. Ja z tohto cesta robím aj guľky plnené rôznym ovocím (čerešne, broskyne, jahody, slivky) odložím do mrazničky a moji synovia, keď majú chuť na sladké, majú veľmi rýchlu večeru o 22,30 hod. po príchode z práce.
nesi
Neviem si predstaviť že by na Slovensku zakázali pestovanie maku ,čo by sme robili bez týchto našich makových dobrôt
luliatko
@alexdidi : zvyknem aj ja robiť slivkové guľky, niekedy keď sú väčšie slivky, prepolím ich a robím taštičky namiesto guliek..tie sú však ťažšie skladovateľné.. keby bola väčšia mraznička dalo by sa viac rôznorodých zásob porobiť..keď raz budem veľká, kúpim si veeeľku mrazničku na takéto dobrôtky...a ďakujem pekne za tip..určite vyskúšam v sezóne čučoriedok:)
orchidea
sú prekrásne, bohate posypané makom... to je moje obľúbené jedlo a nielen moje ale celej rodiny, mám iný recept ale vyskúšam tento tvoj, veľmi sa mi páči
miloss2
akurát som rozmýšľal čo zajtra na obed,tak už viem,ja ich robím posypané kakaom.
zdezda
perfektné, super nápad s tým mlynčekom na mäso, my sme ich pracne strúhali, použila si zemiaky B alebo A ?
luliatko
@zdezda : zemiaky som kupovala na začiatku sezóny-100kg - takže neviem či boli A alebo B... ale nemyslím si, že by bolo potrebné kupovať A...:)
hrivis
Ahoj Luliatko... prave dnes rano som vstal s neskutocnou chutou na babkine "pirohy" (perky) a hladal som recepty a prave na tvoj som kapol a velmi sa mi zapacil. Ani som nevedel ze takato kucharecka sa vie najst v nasom mestecku :), a idem si spravit ako robis ty aj do mraznicky nech mam ... lebo 2 eura za 500g v obchode sa mi nechce davat... akurat by som si chute urobil . Dakujem za obrazkovy recept :)
luliatko
@hrivis - tie z obchodu nie sú nič moc... verím, že sa ti podarili a zároveň prajem dobrú chuť, keď budeš aj tie svoje vlastné "polotovarové" na rýchlo v prípade núdze pripravovať :)
radost
moje milované jedlo i maškrta..tiež robím bez vajíčka..
marika1976s
vyzeraju velmi dobre, ale ja čo robievam tak su tiež super, a receptik mam z mmb, a idu tam rožky, muka, mlieko, je to skôr zrychleny receptik