Lekvárové perky (fotorecept)

Lekvárové perky (fotorecept)
Foto: luliatko
luliatkoLuliatko, recept pridal: 25. januára 2012 12:40Ďalšie jeho recepty

je tu už niekoľko receptov na perky, väčšina však obsahuje aj vajíčko.. u nás sa robievajú perky iba z múky a zemiačikov:) toto cesto používame nielen na sladké maškrty (perky, slivkové "guľky", šúľance), ale aj ako príloha k mäsku na šťave s kapustičkou (knedlíky)..

Suroviny


Postup prípravy receptu

1

Už na začiatku by som chcela objasniť množstvo surovín - perky robievam do mrazu pre prípad núdze:) keď sa s tým už "babrem", nech to má aj nejaký efekt:). Takže uvaríme si zemiaky a po vychladnutí ošúpeme a pomelieme na mäsovom mlynčeku.
Lekvárové perky (fotorecept) - obrázok 1

2

..čistá váha týchto zemiakov bola 2,25 kg.. preložíme na dosku a vmiesime múku.. cesto by nemalo byť veľmi lepivé aby sa nám s ním dobre pracovalo.. ja som použila až 1 kg múky..no, musím sa priznať, že z takejto veľkej dávky som ešte nerobila, nejako mi to ušlo:))..dalo mi to aj dosť práce kým som cesto vymiesila :)
Lekvárové perky (fotorecept) - obrázok 2

3

..cesto som rozvaľkala a plnila slivkovým lekvárom..
Lekvárové perky (fotorecept) - obrázok 3

4

..perky spájam vidličkou.. staré, ale dobré:)
Lekvárové perky (fotorecept) - obrázok 4

5

..a tóľkoto ich vyšlo..
Lekvárové perky (fotorecept) - obrázok 5

6

..väčšina išla do mrazu..ja si ich najprv takto poukladám aby sa nedotýkali a dám zmraziť na noc..
Lekvárové perky (fotorecept) - obrázok 6

7

..zopár som aj uvarila.. rozpustila som aj masielko..
Lekvárové perky (fotorecept) - obrázok 7

8

..no a už len ocukrím, pridám mletý mak a maslo..výborné.. dobrú chuť!:) na druhý deň som si pobalila do sáčkov už zamrznuté perky.. balievam tak po 10 kusov.. z tejto dávky mi vyšlo presne 105 kusov..
Lekvárové perky (fotorecept) - obrázok 8



Páči sa ti tento recept?
Ohviezdičkuj, ako veľmi sa ti páči... Hlasovali 2 ľudia (5,0 hviezdičiek)




Staňte sa fanúšikom našej stránky Varecha.sk:

Komentáre k receptu
  • marcy, 25. januára 2012 o 14:16
    zbožňujem :o) zdržala si sa,ale zase máš svoje zásoby,ktoré prídu vhod pozdejšie,mňam...


  • oldomachac, 25. januára 2012 o 14:31
    mlada pani, som muz na dochodku, tak co by taky staron mohol, asi povedat, nuz davam ti velmi velku jednotku za tento recept a za vztah k tomuto nasmu staremu slovenskemu jedlu, ktore je stale potecha nielen pre oci, ale hlavne brusko, aj nieco na pohlad tak obycajne je svetove
    prajem krasny den a dobru chut s tymto jedlom!!!!


  • danculka, 25. januára 2012 o 14:32
    Super jedlo,aj ten nápad s mrazničkou...


  • evusik, 25. januára 2012 o 14:42
    veru na jedničku.... tiež si toto jedlo spájam s detstvom :-)


  • pacik, 25. januára 2012 o 14:46
    Musím sa priznať, zo zemiakového cesta som varila 1x v živote a rozvarili sa mi. Možno naberiem odvahu a po rokoch opäť vyskúšam :-)


  • zdenka1009, 25. januára 2012 o 15:08
    Juj,narobila si mi chute,takú detskú porciu by som prijala,..) Chválim si šikovná.


  • zuzliak, 25. januára 2012 o 15:30
    blahozelam k tomu "babraniu sa". Mas ich nadherne- veci s makom milujem. Mam otazku na to zemiakove cesto- ja mam skusenost, ze prave zemiakove cesto v mraze zvodnatie- nie je to pripad aj tvojich "pirohov" po zmrazeni? Ja ich prave preto robim z hrubej muky a nie so zemiakov.


  • cistinka, 25. januára 2012 o 15:45
    Toto môžem kedykoľvek a v akomkoľvek množstve :-)


  • luliatko, 25. januára 2012 o 16:14
    ďakujem za milé komentáre..
    @zuzliak : zatiaľ sa mi nič podobné s týmto cestom nestalo..a to už takto robím asi 4 roky..asi treba správny pomer múky a zemiakov...
    @pacik , netreba variť dlho, len pokiaľ vyplávajú na povrch + pár minútiek, podľa toho aké hrubé cesto vyvaľkáte - ja robievam hrubšie - tak mi viac chutia.. :)
    @marcy , tak tak..v mrazničke som si pre takéto maškrty ako parené buchty, perky a šúľance vyčlenila zvlášť "šuflík".. a už je plný, tak sa vytešujem:)...no len do kedy?:))



  • tatranka, 25. januára 2012 o 16:15
    Pozrela som titulný obrázok a musela som tie nazbierané slinky na prázdno preglgnúť.Milujem pérky so všetkými možnými posýpkami.Aj ja si ich veru narobím viac a zamrazujem.Vítane v niektorej chvíľke.
    Recept je pekne pofotený,spracovaný.Si šikovná.


  • babkamt, 25. januára 2012 o 16:46
    Perky máme radi. No z takéhoto veľkého množstva som ešte nerobila.Obdivujem tvoju trpezlivosť. Podobne ako tatranke , aj mne sa zbiehajú slinky.


  • renulienka, 25. januára 2012 o 16:46
    ...milujem tvarohove a so skoricou a masielkom....slintaaaaaaam.....


  • sladkacokolada, 25. januára 2012 o 16:49
    vyzerajú mňamkovo, dala by som si také poliate masielkom...


  • helca103, 25. januára 2012 o 16:59
    fantázia, stará,dobrá,slovenská klasika,veľmi chválim - si šikovná mladá žena.Dávno som ich nerobila ale narobila si tým obrázkom také chute....


  • izabella929, 25. januára 2012 o 17:16
    pirohy tiež robím , lebo je to chutná mňamka...)


  • tykadielko, 25. januára 2012 o 18:13
    mňamka :-)


  • afataga, 25. januára 2012 o 18:28
    tak toto by som si hned dala, moja mama to obcas robieva a priznam sa, ze mne sa s tym nechce babrat, posli jedno vrecko :-)


  • luliatko, 25. januára 2012 o 19:09
    @afataga : ok, nie je problém:))


  • ola111, 25. januára 2012 o 19:21
    Šikovná si,perky sú vynikajúca dobrotka,ale takéto množstvo som ešte
    nerobila-105 kusov,to je už čo povedať...


  • janadelfi, 25. januára 2012 o 20:02
    Mňam, toto mi robila nebohá babička a pre mňa čisté bez náplne.... Ďakujem ukladám do K.K.


  • rennatte, 25. januára 2012 o 20:04
    toto si prosiiim, a moze byt aj zajtra na obed,,,brutalna uvodna fotecka -----> KK


  • jezibabka59, 25. januára 2012 o 20:06
    my doma perky milujeme ..si fakt šikulka ,ved mlade to dnes neovladaju


  • elekra, 25. januára 2012 o 20:23
    Joooooooj, pošli aj mojím smerom!!!!!!!! Môj manžel je diabetik a jedlá na sladko vôbec nejedáva a tak ich vlastne ani nevarím..... Ako by som si dala!!!!!


  • najaa, 25. januára 2012 o 20:34
    Júúúj tie vyzerajú úúúžastne mňamkovo....ukladám do KK a cez víkend určite varím.


  • 3sandra3, 25. januára 2012 o 20:50
    teda máš ich krásne,,,na to treba teda riadnu trpezlivosť,,, dnes som papala niečo podobné, bola som u mamy , robila makové šúlance


  • hannah22, 25. januára 2012 o 21:08
    sú prekrásne a isto dobré...ale dia nepustí....iba uvariť pre druhých... :))


  • balazka, 25. januára 2012 o 21:23
    su pekne rovnake,musia byt aj dobre


  • violetacamorova, 25. januára 2012 o 21:27
    Musím ťa tiež pochváliť, máš ich krásne, mne sa do nich nechce púšťať aj keď mám na ne strašnú chuť už veľmi dávno a môj mrazák je veľmi malý, takže ak by som si ich chcela narobiť viac nemám šancu ako ty. A aj moja mama robí pirohy len z uvarených zemiakov, ale varí ich bez šupky a múky, už si nepamätám akej.


  • irenaw, 25. januára 2012 o 21:37
    ako tu tak sedím a obdivujem recepty, na tento mám dnes najväčšiu chuť, mňam :)))


  • zuzka193, 25. januára 2012 o 22:27
    Vyskúšam.


  • borek, 25. januára 2012 o 22:30
    Jen brambory a mouka, ani vajíčko?Už mám na to chuť.....


  • dorisa, 25. januára 2012 o 22:45
    Perky vyzerajú užasne, s lekvárnikom slivkovým, mňam.


  • jerica, 25. januára 2012 o 23:12
    to je krása nevídaná, až sa mi slinky zbiehajú,určite to bola "makačka" ale výsledok stál za to!! klobúk dolu.Keď ich vyberieš z mrazáku , dáš ich variť hneď?


  • kuchticka, 26. januára 2012 o 06:39
    Moje zamilovane sladke jedlo, ale vlastne zamilovane celou nasou rodinou. Nasa dcera mala 13.1. narodeniny a vzdy peciem tortu, ale tentoraz ma prosila abych namiesto torty spravila taketo perky. Uz sme ich nemali asi rok. Problem je mak - u nas nie je k dostaniu. Pred 2.rokmi som si doviezla zo Slovenska a opatrujem ho v mraznicke ako poklad.


  • jajaja3, 26. januára 2012 o 08:36
    Jeeee ja ich musim coskoro urobit. Moj muzik mak neznasa, ten dostane orechy alebo kakao. Inak u nas v NL ked nemam prave mak v zasobe, pomoze miestny pekar. Som na vareche nova, a niektore recepty a fotky su fakt bozsky hriesne!!!!!!!! Podobne recepty ako tento, to je vlastne spomienka na doma, babky a ich maskrty


  • luliatko, 26. januára 2012 o 08:38
    keď mám pravdu povedať, pri vkladaní tohto receptu na varechu som mala trochu obavy, či ma nevysmejete.. toto jedlo patrí medzi moje najobľúbenejšie, no keď sa niekde o ňom zmienim, že by som si dala a pod., väčšina ľudí krúti hlavou, že "to čo je za jedlo?to nepoznám", tak som si povedala, že hlavne pre mladšie ročníky ho takouto formou spropagujem..a snáď sa to aj podarilo, čo ma neskutočne teší...:))
    @jerica : áno presne tak, dám variť vodu a keď je vriaca, vyberiem z mrazničky a šup ho tam:) mimochodom, dávam aj do vody trochu soli :)
    @kuchticka : ja by som sa tiež takej "torte" potešila.. keď som bola malá strašne som milovala cestoviny s kakaom cukrom a praženým maslom..bolo to moje jedlo č.1...tak som vyskúšala aj perky týmto spôsobom urobiť, namiesto maku kakao...nebolo to síce ono, ale bolo to tiež chutné:)
    @borek : nie nie, žiadne vajíčko:)


  • alexdidi, 26. januára 2012 o 09:08
    Zbožňujem toto jedlo,i keď najradšej mám v trochu inej forme:tvorím guľky a plním čučoriedkami,môžu byť aj mrazené.Po uvarení dobre omastené rozpraženým maslom,posypané cukrom a opraženou strúhankou alebo makom alebo tvarohom....tiež pripravujem aj do mrazničky....pochúťka,vyskúšaj,čučoriedkové sú podľa mňa naj,naj,naj....


  • anaska, 26. januára 2012 o 09:39
    Chválim a ukladám KK.


  • jerica, 26. januára 2012 o 09:45
    ďakujem za opdoveď:-)


  • porzellanka, 26. januára 2012 o 10:50
    No tak perky som uz nejedla roky, babka nam ich varievala.... a potom poobede sme ich chodili vyjedat studene. Boli vo velkej plechovej miske dolu v kredenci (asi aby sme nic neporozbijali... :-))) Ja aj sa pamatam som ich robila iba 2x ked boli moje deti male. Hned by som sa nechala ponuknut - a ako vidim, nie sama. Sikulka si.


  • sjuz, 26. januára 2012 o 10:55
    Presne tak robíme bez vajíčka zemiakové cesto aj my. Tiež som sem pridala cesto bez vajíčka, väčšine sa však nepáčilo....:) S vajíčkom je tuhšie...do cesta dávame aj kúsok masla.
    Výborný receptík:)


  • vieronik, 26. januára 2012 o 12:31
    Už som dávne nejedla, dík za pripomenutie. Ja z tohto cesta robím aj guľky plnené rôznym ovocím (čerešne, broskyne, jahody, slivky) odložím do mrazničky a moji synovia, keď majú chuť na sladké, majú veľmi rýchlu večeru o 22,30 hod. po príchode z práce.


  • babina28, 26. januára 2012 o 13:17
    máš ich krásne a pekne nafotené


  • nesi, 26. januára 2012 o 13:47
    Neviem si predstaviť že by na Slovensku zakázali pestovanie maku ,čo by sme robili bez týchto našich makových dobrôt


  • luliatko, 26. januára 2012 o 14:50
    @alexdidi : zvyknem aj ja robiť slivkové guľky, niekedy keď sú väčšie slivky, prepolím ich a robím taštičky namiesto guliek..tie sú však ťažšie skladovateľné.. keby bola väčšia mraznička dalo by sa viac rôznorodých zásob porobiť..keď raz budem veľká, kúpim si veeeľku mrazničku na takéto dobrôtky...a ďakujem pekne za tip..určite vyskúšam v sezóne čučoriedok:)


  • dogagador, 26. januára 2012 o 15:03
    klobuk dolu...


  • torticka, 26. januára 2012 o 15:38
    Aj ja mám toto rada. U nás to voláme pirohy.


  • orchidea, 26. januára 2012 o 15:59
    sú prekrásne, bohate posypané makom... to je moje obľúbené jedlo a nielen moje ale celej rodiny, mám iný recept ale vyskúšam tento tvoj, veľmi sa mi páči


  • miloss2, 26. januára 2012 o 17:27
    akurát som rozmýšľal čo zajtra na obed,tak už viem,ja ich robím posypané kakaom.


  • zdezda, 26. januára 2012 o 19:11
    perfektné, super nápad s tým mlynčekom na mäso, my sme ich pracne strúhali, použila si zemiaky B alebo A ?


  • luliatko, 26. januára 2012 o 20:26
    @zdezda : zemiaky som kupovala na začiatku sezóny-100kg - takže neviem či boli A alebo B... ale nemyslím si, že by bolo potrebné kupovať A...:)


  • zdezda, 26. januára 2012 o 20:31
    luliatko, ďakujem :-)


  • horakovalucia, 28. januára 2012 o 22:54
    mnam:))


  • sneica, 29. januára 2012 o 15:12
    vyborne...:)


  • hrivis, 13. júla 2012 o 15:27
    Ahoj Luliatko... prave dnes rano som vstal s neskutocnou chutou na babkine "pirohy" (perky) a hladal som recepty a prave na tvoj som kapol a velmi sa mi zapacil. Ani som nevedel ze takato kucharecka sa vie najst v nasom mestecku :), a idem si spravit ako robis ty aj do mraznicky nech mam ... lebo 2 eura za 500g v obchode sa mi nechce davat... akurat by som si chute urobil . Dakujem za obrazkovy recept :)


  • luliatko, 14. júla 2012 o 14:09
    @hrivis - tie z obchodu nie sú nič moc... verím, že sa ti podarili a zároveň prajem dobrú chuť, keď budeš aj tie svoje vlastné "polotovarové" na rýchlo v prípade núdze pripravovať :)


  • michsamant, 9. októbra 2012 o 19:17
    Toto vyzera uzasne!


  • radost, 25. januára 2013 o 16:24
    moje milované jedlo i maškrta..tiež robím bez vajíčka..


  • piggee, 12. júna 2014 o 10:33
    Vysli famozne


  • marika1976s, 9. júla 2014 o 21:03
    vyzeraju velmi dobre, ale ja čo robievam tak su tiež super, a receptik mam z mmb, a idu tam rožky, muka, mlieko, je to skôr zrychleny receptik



Prihlás sa "Varechovou prezývkou":
 

Nemáš zaregistrovanú prezývku? Zaregistruj sa, je to zadarmo! Registrácia


Tento recept VytlačiťDaj na FacebookPošli mailomDo mobiluDo mobiluUpozorni admina
QRCode - ak máte v telefóne čítačku QR kódovRecept do mobilu:
Skrátená linka do SMS-ky alebo na diktovanie do telefónu:

Magazín

Predvianočné obdobie – magický čas kúziel a čarov
Aj keď vonku to tento rok veľmi nevyzerá na to, že by sa Vianoce blížili, predsa len, keď nazrieme do kalendára, zistíme, že tu už budú čo nevidieť. O týždeň začína prvou adventnou nedeľou advent – najmagickejšie obdobie roka.

Od mágie k borovičke
- Inzercia -
Borievka obyčajná je všetko, len nie obyčajná! Lahodné srdce Spišskej borovičky – tekutého klenotu, ktorý nám závidia až za hranicami – bolo odpradávna súčasťou tajomných magických rituálov u nás i vo svete.

Čatajské praclíky
„Šedesátka neny bohvíjaký vek, mosíš sa jej šak dožit,“ hovoril kedysi modranský mäsiar Vinco Held.


Inzercia

Časopis Varecha
Varecha 48/2014: Zabíjačkové dobroty Zabíjačkové dobroty
Časopis Varecha v piatok 28. novembra v denníku Pravda.


TOPlist