Lekvárové buchty

katka2 - fotkakatka2, 15. septembra 2010
Lekvárové buchty
Foto: katka2

Kysnuté cesto a ja sa veľmi nemáme radi.Tento recept je jednoduchý a hlavne presný žiadne, že mlieko podľa potreby.Kto nevie odhadnút hustotu cesta je Zobraziť celý popisKysnuté cesto a ja sa veľmi nemáme radi.Tento recept je jednoduchý a hlavne presný žiadne, že mlieko podľa potreby.Kto nevie odhadnút hustotu cesta je tento recept ako stvorený.

140 minút
príprava
20 minút
na 180 °C

Suroviny

1 kg
2 kocky
5 lyžíc
3
2 dcl
5 dcl, vlažné
1 čl
1
 rozpustené




Postup

  1. 1

    Všetky suroviny zmiešame a vypracujeme hladké cesto.Nemusíte robiť zvlášť kvások . Cesto necháme nakysnúť hodinku.

  2. 2

    Vykysnuté cesto rozvaľkáme ,nakrájame na štvorce a lyžičkou robíme kôpky s lekvárom.Spojíme ,aby nám nevytiekol lekvár.Spojenou stranou kladieme na vymastený plech tesne vedľa seba.Buchty potrieme rozpusteným maslom ,aby sa nezlepili.Necháme kysnuť na plechu ešte hodinku.

    Lekvárové buchty - obrázok 2
  3. 3

    Upečené buchty potrieme ešte raz rozpusteným maslom s mliekom.Nakoniec ich možete posypat práškovým cukrom.Dobrú chuť.

    Lekvárové buchty - obrázok 3

Diskusia k receptu

wevewe
buchticky vyzeraju prekrasne. len sa mi to nejako nezda: 2 kocky kvasnic a este prasok do peciva?
katka2
Je to tak v orginále receptu .Vôbec necitit ,že je tam toľko droždia.
elisticka
@katka2 aj ja som dnes piekla buchticky :-)))) a dala som aj celozrnnu muku (asi 1/3)a boli vynikajuce:-)))
zdezda
:-) no nádhera, hoci na 1 kg múky dávam 42g droždia+1čl sódy bic.,ale určite vyskúšam aj Tvoj reptík, ďakujem
michsamant
uz som to raz niekde citala takto, aj kvasnice aj prasok do peciva, ale neskusala som. za pokus to stoji, lekvarove buchty som nepiekla uz ani nepamatam :) mas ich velmi pekne
mamatata2
@katka2 podľa obrázku sa nezdá, že by si nebola priateľka s kysnutým cestom. Ak je tento recept cestou k tomu priateľstvu, určite ho vyskúšam, veď také krásne buchtičky sú super jedlo.
garanco
Mlieko podľa potreby sa píše preto, že aj vajíčka sú raz veľké, niekedy celkom maličké, a to ovplyvňuje množstvo tekutiny, potrebnej na cesto.
coldbery
aj mne sa zdá veľa droždia a aj prášok do pečiva,ale asi tak treba,lebo ten výsledok je nádherny...vyskúšam to tak ako píšeš....:-)))
katka2
Skúsené gazdinky si možu upraviť recept podľa seba .Ja to robím podľa tohto receptu ,aby som nebola potom sklamaná z výsledku.
jerica
@katka2 recepty sú na to, aby sa dodržiavali postup a prísady , keď výsledok po realizovaní nespĺňa vaše predstavy , tak ten recept nie je v poriadku , určite by som najskôr vaskúšala , tvoj recept vyskúšam , lebo dobré buchty majú byť také , ako si ich ty upiekla , to droždie sa dáva aj od množstva múky a tento recept je presne ako má byť !! Mňam :-))
morenajea
tiež ma kysnuté cesto neposlúcha :( ale dám mu ešte jednu šancu
hefi
Vyskušam aj ja určite, ale tiež pekávam len s jednou kockou droždia a aj bez prášku do pečiva. Dokonca som ich už niekoľkokrát robila aj bez vajca, poradila mi to jedna moja 82 ročná priateľka a predstavte si boli fantastické, vyskušala som to potom aj s orechovým kysnutým závinom bez vajca a tiež to bolo super. Marienka44 ja najčastejšie robievam buchty s ríbezľovým lekvárom - vždy si zopár pohárov uvarím taký hustejší aby bol do buchiet. Ale najradšej mám tvarohové buchty.
hefi
... ešte sa chcem podeliť s mojou skúsenosťou - ja si pekáč na jednej strane podložím - čiže vyvíšim, nalejem naň olej - stečie mi do tej dolnej strany a potom každú buchtičku pri kladení prebehnem cez ten stečený olej z jednej aj z druhej strany. To ma naučila moja švagriná kuchárka. Keď sa upečú pretriem ich po vrchu olejom. Fantasticky sa oddeľujú.
hefi
... opravujem hrubicu "vyvýšim" - nie vyvíšim.- fuj, hanba.
marsis
Už niekoľko rokov pečiem presne podľa tohto receptu, ktorý mám odložený ako Helin koláč podľa "mojej" autorky cesta. Len mne z toho množstva vychádza ešte jeden plech ovocného či slaného - smotanového - posúcha, alebo tri poctivé nohy závinu, vždy podľa chuti na náplň ovocú, makovú, orechovú, tvarohovú alebo inú. Cesto zvyčajne hneď spracúvam bez kysnutia a nechávam podkysnúť až na plechu a výsledok je raz-dva preč ako veľmi dobrý... Nuž skúste!
marienka44
Ja najcastejsie robim moravske kolace, kde mam vlastne oboje: vnutri hrozienkovy tvaroh a navrchu lekvar slivkovy a posypku. Cesto mi fantasticky vymiesi pekarnicka.
zuzula2
hmm vyzerajú úžasne. dnes ich vyskúšam :-) pár krát som skúšala buchtičky ale malo kedy sa mi podarili. Dúfam, že tieto budu také ako tvoje.
tetuska
niet nad domáce buchty, ľutujem tie gazdinky, ktoré nevedia piecť a tiež variť a žijú z polotovarov...
zuzula2
buchty som vcera robila a vydarili sa nad moje ocakavanie dokonale dobre. dakujem za super recept... davala som susene drozdie 2 balicky na 1kg muky. vyslo to super. aj rodina bola velmi spokojna. dala som slivkovi lekvar a vysledok bol uzasny. este raz dakujem :-)
katka2
Som veľmi rada ,že si bola spokojná s výsledkom.Ešte som ich nerobila so slivkovým lekvárom len so záhradnou zmesou ale určite vyskúšam ,lebo ich robievam veľmi často.
danculka
Recept je naozaj na to, aby sa dodržiaval nemám mu čo vytknúť,tiež používam slivkový lekvár naozaj nevyteká , ale aj tvoja záhradná zmes je dobrá netečie a potom tvarohové sú tiež nie na zýahodenie
dadmara0807
ahoj ďakujem za výborný recept dnes som robila nakoľko som drevo ( pridaj mlieko alebo olej podľa potreby ) xixixi tvoj recept mi pomohol manžel chválil a návšteva si vypýtala aj domov bolo toho na plech buchiet aj naťahovaný z višňami :)) mňam
zuzu1234
Ďakujem za skvelý recept, vďaka nemu sa tuším začínam už aj ja konečne kamarátiť s kysnutým cestom :-)) Prišiel ako na zavolanie, po niekoľkých nevydarených pokusoch som to už takmer chcela vzdať...
sonijamt
sú krásne, ja tiež dávam droždie aj prášok do pečiva
staryfero50
Neskutočne vynikajúce buchty.Recept vhodný hlavne pre tých ,ktorí majú menej skúseností s kysnutým cestom.Odteraz budem robiť kysnuté cesto len podľa tohto receptu.Okrem lekváru ešte vyskúšam aj iné druhy plnky.
havino
Mám aj ja tento recept, odporúčam, pečiem z neho rožteky, viem,že aj buchty sa pečú,ale neskúšala som. Ja dávam do cesta len žltka a bielkami potieram pred pečením. Iné kysnuté cestá robím od oka,ale pri tomto recepte dodržiavam gramáž. Buchty, rožteky, sú neskutočne nadýchané a aj omnoho dlhšie vydržia mäkké.
grandma
Tiež som si všimla 2 kocky droždia a ešte 1 prášok do pečiva. Ja dávam na 1 kg 1 kocku a je to dosť Toto je nejaký čudný recept..
paploska
no aj jasom za 1 kocku droždia, obávam sa, že by to bolo veľmi cítiť za droždím (pri 2 kockách) :-)
halima
vyzerajú pekne,inač na pol kila múky ide jedno sušené droždie
marta5
To cesto je super,robím z neho záviny aj na Vianoce opekance,u nás ich voláme bobaľky.Droždie v ceste necitiť,cesto je nadýchane a jemné.Recept mám už niekoľko rokov a môžem povedať,že lepši nepoznám.Každy kto vyskúša bude iste robiť stále podľa neho.
likalu
Recept sa mi páči, aj buchty sú krásne, len ma prekvapuje tých 5 lyžíc cukru. Je to ozaj tak?
katka2
Áno je to tak..Zdá sa Vám veľa alebo málo?
likalu
Neviem, ja často pečiem kysnuté veci, ale cukor dávam len do kvásku, nanajvýš Jednu lyžicu, zatiaľ sa nikto nesťažoval. No musím vyskúšať. Vďaka za odpoveď.
dadula29
Juuuj super, lebo ani ja nie som kamoska s kysnutym cestom ;-) Urcite vyskusam, vyzeraju supeeer :-)
masbet
teraz ich peciem,neviem ako sa podaria,dufam ze budu skvele.
lucinuska
som tu nova, pecenie mi nikdy neslo, ale tieto buchty mi vysli nadherne. velke, nadychane, chutne. som stastna. lebo pre mna je pecenie nocna mora :)))