Lečo na zimu

edlis - fotkaedlis, 15. augusta 2016
Lečo na zimu
Foto: edlis

Ako robieva moja maminka a tak robievam aj ja. Roky rokúce len týmto spôsobom zavárame lečo na zimu. Keď rýchlo treba niečo pod zub, Zobraziť celý popisAko robieva moja maminka a tak robievam aj ja. Roky rokúce len týmto spôsobom zavárame lečo na zimu. Keď rýchlo treba niečo pod zub, nemá to chybu.

10
porcií
60 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

5 kg
2,5 kg
1,2 kg
1 l




Postup

  1. 1

    Zeleninu dôkladne umyjeme, papriku nakrájame na pásiky, paradajky obaríme vriacou vodou, následne ošúpeme a nakrájame na kocky, cibuľu tiež na kocky.

  2. 2

    Do veľkého hrnca dáme olej (0,8 l) a opražíme cibuľu. Pridáme papriku a paradajky. Povaríme, dochutíme soľou.

  3. 3

    Keď je zelenina uvarená, plníme do čistých, suchých fliaš. Zalajeme 1 PL oleja. Fľaše poriadne uzavrieme a dáme do suchého dunstu - uzavreté fľašky zabalíme do deky, alebo do hocičoho, čo udrží dlho teplo a necháme ich tam, kým vychladnú.

Diskusia k receptu

edlis
@Kimlo (16.8.2016 06:54)

Bez cibule som ešte neskúšala, čo neznamená, že ani nevyskúšam ;-). Som otvorená pre nové poznatky ....
jozefj
Kimlo má pravdu . Zásadne bez cibule.Paprika paradajky a soľ.
1x milina
haji
Hlásím, že já zavařuji lečo s cibulí. Když ji nemám, tak klidně bez cibule.
radost
i ja sa pridám:
ráno nakrájam papriky,rajčiny,,možno aj feferonky a posolím..prikryjem..množstvá dľa úrody práve donesenej..
podvečer dám do pohárov..sterilizujem..
je to taký polotovar na lečo..pod mäso..
robím takto zo 40 rokov..
marta23
Aj ja tak robím ako @Radost -polotovar. Cibuľu nedávam, veď cibuľu dostať kúpiť aj v zime. A zásadne bez oleja. Je to rizikové a zbytočné, aj cibuľa aj olej. Súhlasím s @Kimlo.
afataga
este ze si napisala, ze na zimu, inak by som myslela, ze na leto :-)
tiez robim ako @radost , bez varenia, bez cibule a bez oleja
haji
Můžeme zavařovat polotovar a nebo také hotový výrobek. Každý si vybere. Hlavně že se urodilo a je co dát do sklenic. Až se zima zeptá, co jsme dělali v létě, budeme mít například bezva lečo a nebo základ na lečo ve sklenicích. Bohatou úrodu přeji všem!
kukulienka71
Zaváram veľmi podobne, len navrch nedávam lyžicu oleja a paradajky nešúpem. Tvoj spôsob sa mi tiež páči. Je to v podstate tak, ako píše @haji , skoro hotový výrobok, stačí nechať krátko prevrieť.
1x edlis
sovka62
Koľko ľudí, toľko názorov a skúseností. Pridám aj moje. Roky som zavárala lečo tak ako @radost. Len zmäknutá paprika, rajčiny, soľ. Lečo bývalo mierne horkasté, ale na také sme boli zvyknutí.
Lenže raz ,keď som naň nakupovala zeleninu, pridal mi pestovateľ (rodina presídlená z Bulharska) aj pár baklažánov a poradil mi lečo udusiť (aj s tým baklažánom, krásne ho zahustil), podobe ako napísala @edlis. Ten olej navrch som nedávala a poháre som nechala pár minút sterilizovať. Stačilo raz ochutnať a už nikdy som nerobila inak.
1x edlis
radost
@sovka milá...
vravíš pridať baklažán a podusiť..??to ma láka..aj tie muž zasadil-možno čosi bude..
tú horkastú chuť necítim v tom mojom polotovare..áno-to u mňa nie je lečo..ja som len dala tip na jednoduchosť prípravy,na jednu z možností..
dobrosrdečných,prajných ľudí vyhľadávam rada..
posielam seniorské objatie..@sovka ..:-)
spetkasoli
robim presne ako@kimlo uz vela rokov, ... ale kazdy ma svoj overeny recept a robi ako mu vyhovuje a chutna, sto ludi, sto chuti
1x edlis




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia