Lečo na zimu ako to robím ja fotorecept

izabella929 - fotkaizabella929, 24. júla 2012

Každé leto robím také lečo..máme ho veľmi radi..robím ho na hotovo, čiže už sa nesolí, nič sa nepridáva, iba sa prihreje.Ja ho mám rada Zobraziť celý popisKaždé leto robím také lečo..máme ho veľmi radi..robím ho na hotovo, čiže už sa nesolí, nič sa nepridáva, iba sa prihreje.Ja ho mám rada s vajíčkom, trošku zemiakov a už je ľahká večera hotová..

600 minút
príprava
80 minút
tepelná úprava

Suroviny

asi 12 kg zrelé
asi 10 kg
1 kg
1 dl
1 lyžica
1 lyžica
1 lyžica




Postup

  1. 1

    Včera bola oberačka, aby som mohla uvariť lečo na zimu..a mám zase robotu..

    Lečo na zimu ako to robím ja (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Umyla som papriku..

    Lečo na zimu ako to robím ja (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Umyla som paradajky..

    Lečo na zimu ako to robím ja (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Papriku som pokrájala na kolieska..pestujem iba túto bielu papriku AMY...je veľmi chutná a má dobré výnosy..tento rok sa paprike nedarí..teraz som obrala všetko a už nemá kvety ďalej, takže už na nich nič nebude...vystihla som to..

    Lečo na zimu ako to robím ja (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Obarila som paradajky v horúcej vode , ošúpala a pokrájala na malé kúsky..

    Lečo na zimu ako to robím ja (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Pokrájala som cibuľu..

    Lečo na zimu ako to robím ja (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Do 8 l. hrnca som dala olej, pridala som cibuľu a opiekla do sklovita..

    Lečo na zimu ako to robím ja (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Pridala som na viac krát osolenú papriku, aby sa mi to zmestilo do hrnca...ked sa paprika upadne, pridám ďaľšiu..

    Lečo na zimu ako to robím ja (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Pridala som paradajky...

    Lečo na zimu ako to robím ja (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    1 lyžicu domácej mletej papriky..

    Lečo na zimu ako to robím ja (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    1 lyžicu mletého čierneho korenia, soľ a ja dávam aj 1 lyžicu podravky...

    Lečo na zimu ako to robím ja (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Hotovo uvarené...od začiatku varenia až do konca je to zhruba 1 hodina 15 min.. a preto, že mám jeden taký veľký hrniec na varenie leča, varila som všetko na 2x..

    Lečo na zimu ako to robím ja (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    a naplnila do pohárov..a zatvorila..

    Lečo na zimu ako to robím ja (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Zatvorené poháre idú do perín až do vychladnutia...3-5 dní...nech sa poriadne vychladia...spolu 30 pohárov z toho 15 je pol litrových..no bola to poriadna fuška..)dobrú chuť...

    Lečo na zimu ako to robím ja (fotorecept) - obrázok 14

Diskusia k receptu

hviezdickaz
Tak to je vazne fuska,pri tom mnozstve :))) A dobre som to pochopila,ze ho uz nesterilizujes? Ja by som sa bala,ze sa mi to pokazi.
izabella929
@hviezdi čkaz, jas to robím toky takto a nikdy sa mi nepokazilo...na obrázku vidíš vlaňajšie posledné poháre, lebo tie horúce sa nedejú fotiť...takže ak naplníš do pohárov úplne horúce lečo/zle sa to robí/ dá sa to vydržať, ja to chytám chňapkami, aby ma nepálili na ruky, dám do starého paplonu, zakryjem poriadne dekou, nič sa stať nemôže...garantujem ti...)
izabella929
no bola to poriadna fuška, ale môj syn hovorí, že moja maminka robí najsamlepšie lečo na svete..))
hviezdickaz
Aj ja vzdy vsetko zalievam horucim nalevom,a taketo zavaraniny typu leco tiez nalievam do poharov horuce.Ale som zase zvyknuta sterilizovat.A vies,ze vsetko od maminky je naj? :))
alenka25
:) Kazdy robi leco inak. My ho mame radi presne z podobnych surovin, akurat jednotlive suroviny nekrajame na tak tenucke pasiky. A pridavame don aj fazulku a klobasku :)
fanuso2
ja robievam za surova vsetko nakrajam a potom dam do poharou a sterilizujem ....
izabella929
Ďakujem pekne za komentáre.-))) každý si to robí podľa svojich zaužívaných zvykov.-))ja to robím takto a nám sa to páči a chutí.-)
jerica
@izabella929 ja som si zvykla zamrazovať , blanšírujem nakrájanú papriku , dám do vriacej vody , nechám pol minúty prehriať,potom dám hned do ladovej vody , studenú vodu mám v dvoch nádobách, aby paprika hned vychladla,vyberiem na utierku , nechám osušiť . Rajčinku celú tiež oblanšírujem a celú pridám do vrecka k paprike,mám zvarovačku , vrecko zatavím, tak dám do mrazničky. Porcujem len toľko čo mienim variť , varím tak ako v lete , vrecko s mrazenou paprikou a rajčinami , dám na opečenú cibuľku , nechám dusiť , presne ako keby som mala čerstvú papriku , ako v lete, lečo je výborné a má nezmenenú chuť , takto zamrazená paprika , môže sa použiť aj k mäsám , prílohám.
izabella929
@jerica , je mi to naprosto jasné..máš tento spôsob zaužívaný..je to v pohode.-)) roky som to robila tak,že som všetko iba pokrájala a navrstvila do pohárov, sterilizovala a tiež to vlastne bol polotovar..až kým sme nevarili na chate guláš a mali sme pozvaných hostí aj z Maďarska..priateľka mi priniesla lečo do gulášu..no ale my sme si privstali a kým oni došli, guláš bol uvarený...ochutnala som to jej lečo a paráááda.) neverila som očiam, že tak niečo výborné je ,,lečo na hotovo,, takže od vtedy mám jej recept a už inak ani nezaváram..tiež ho pridávam do gulášov pod mäsko a hlavne ho mám veľmi rada s ryžou alebo nokedlami...paráda..)
jerica
@izabella929 priznám sa dobrovolne , že odkedy som vyskúšala mrazené , tak sa mi odnechcelo zavárať,vlastne si to tak zľachčím.
Nepochybujem,že je to výborné,ibaže u nás v zime nevarievam často so zavareného , skôr z mrazeného , kedže sme dvaja a pritom od skorej jari máme svoju papriku , tak sa mi veru nechce toľko zavárať,určite by som neodmietla z tvojich produktov.
izabella929
@jerica , ale veď je to v poriadku.-)))určite je to výhoda..už sa roky chystám aj ja postaviť skleník, pretože počasie sa nijako už nechce umúdriť a paprika vyžaduje teplo..nech sa ti dari a ďakujem pekne za komentár.-)
mamatata2
Milá @izabella929 , tvoj recept je parádny a aj keď si sa narobila čo už, veď bez práce nie sú koláče a ani lečo:=))). Urobím aspoň z tretinovej dávky už len kvôli tomu gulášu. Môj muž tiež len s lečom varí. Super.
voznica
Pripájam sa aj ja lečo robím že ho nevarím nakrájam surové dám do pohárov a potom ho sterlizujem na pár minút.A nikdy sa mi nepokazí a je vynikajúce.Ale vyskúšam aj takto spraviť,vyzerá že je dobré.Ukladám si do k.k.
izabella929
@voznica , ďakujem pekne za komentár.-) ale jasné, že každý si to robí po svojom, ako to má roky zabehnuté.-))) inak nemusíš zavárať, chuť tohto leča môžeš urobiť len tak na večeru z malého množstva a potom posúdiš, či sa oplatí robiť podľa mňa.-)))
modrykamen
Moji predkovia tvrdili, že načo zavárať cibuľu a koreniny, keď to v komore vydrží nezavárané. Ja som rokmi prišiel na to, že lečo "na hotovo" je najlepšie, najmä pri varení guľášov, či perkeltov, ale aj ako rýchlovka na večeru s vajcom, alebo na cestoviny. Tiež suroviny nakrájam, ochutím, napchám do pohárov a dinstujem.
izabella929
@modrykamen... áno..je to tak, každý to robí inak...ale ja to robím na hotovo...pridám iba vajco a večer je hotová a veľmi fajnová.-))) ďakujem ti veľmi pekne, že si nahliadol do môjho albumu receptov.-))
dadahan
... super receptík. takto to robila moja starká. len vždy to bolo lepšie ako som urobila ja. ale asi mi tam vždy chýbala podravka. starká tam síce asi dávala vegetu(iné vtedy nebolo :D). ukladám do k.k.. dakujem
izabella929
@dadahan..u ž som tu viac krát písala, že som mala krásny vinohrad s chatou a murovanou pecou...ale prišla táto nenormálna doba a už sa neoplatilo robiť na druhých...ja som sa celé leto nadrela a ukradli mi všetko hrozno aj ovocie...tak som ju radšej s veľmi boľavým srdiečkom predala...raz keď som varila takto v auguste na moje nadodky vo vinohrade guľáš pre hostí, pozvala som aj priateľku z Maďarska..ja som síce mala svoje lečo domáce, ale tá kamka, mi priniesla svoju verziu..síce pozde, lebo guľáš už bol uvarený..ale mne sa toto lečo tak veľmi zapáčilo, že od vtedy ho robím iba takto a všetkým sa páči a chutí..ja ďakujem tebe, že si nahliadla do môjho albumu receptov.-)
bambulka
...strašne rada čítam popri receptoch aj vaše komentáre a potom porovnávam a vlastne si potom vyberám čo sa mi viac hodí k danému receptu a skúšam,baví ma to.A ak dovolíte rada by som prispela aj ja so svojim receptom na lečo:ja len pokrájam paradajky na mesiačiky dám do rajnice ,na vrch dam pokrájanú papriku prikryté za občasného premiešania podusím od bodu varu 10min.dam do 3dl.poharov a pod deku kym vychladnú.
izabella929
@bambulka....mo žno si sa v komentároch dočítala, že ako som sa dostalôa k tomuto receptu...ja už inak nezaváram...otvorím pohár, príduc hladná zo záhrady ako vlk,.,.,ani si neprihrejem a jem s chlebíkom..nemusím nič zohrievať, variť, dusiť...ihneď je použiteľné...a tak ho pridávam do gulášov, pod mäsko, dokonca ho používam ako plnku..ďakujem pekne za tvoj názor, tvoj recept aj komentár.-)
1x es77