Lečo a la Ja

bublika - fotkabublika, 3. augusta 2011
Lečo a la Ja
Foto: bublika

Viem že každý má rád niečo iné ale rozhodla som sa pridať sem tú našu variantu. Keď nič iné tak aspoň niekoho inšpirujem čo Zobraziť celý popisViem že každý má rád niečo iné ale rozhodla som sa pridať sem tú našu variantu. Keď nič iné tak aspoň niekoho inšpirujem čo s množiacimi sa paradajkami a paprikami :)

Suroviny

6
4
1
2 strúčiky
2




Postup

  1. 1

    cibuľu nakrájanú na kolieska si osmažíme na oleji spolu s cesnakom do mäkka. Pridáme trošku červenej papriky pre lepšiu farbu a nakoniec vhodíme aj na kolieska pokrájanú klobásku (nemusí byť). Tip č.1: Niekomu je z varenej klobásky ťažko takže ju tam väčšinou nedávam a radšej ju samostatne uvarím alebo upečiem a kto chce si dá vedľa. Alebo sa dá nahradiť aj slaninkou či špekáčikmi. Tajný tip č.1: nejesť na večer, lebo vám bude blbo ;)

  2. 2

    pridáme na prúžky pokrájanú papriku a cukinu, trošku posolíme a necháme dusiť do polomäkka. Tip č.2: papriku dávam zelenú nepálivú (kvôli dcére), ale môže byť aj viacero druhov pre väčšiu farebnosť.

  3. 3

    keď paprika a cukina zmäkne, pridáme paradajky pokrájané tiež na menšie kúsky a necháme podusiť až kým sa paradajky nebudú rozpadávať. Tip č.3: ak nemáte radi šupky z varených paradajok, stačí ich ešte v celku krížom narezať, spariť vo vriacej vode a potom olúpať. Ide to ľahučko

  4. 4

    keď nám to všetko pekne zmäkne a pustí šťavičku, je čas pridať vajíčka. Ja som dala 5 menších, pretože všetky suroviny boli dosť veľké ale to záleží na tom či to chcete mať hustejšie alebo redšie.

  5. 5

    my sme k tomu mali opečený chlebík (hrianku) potretú cesnakom a pivko. Dobrú chuť! :)

Diskusia k receptu

rybarkuchar
Lečo je ako guláš, čo tam dáš to tam máš. Ak máš rada lečo a nevieš čo s množiacimi sa paradjkami a paprikami tak zavar "pololečo". Na oleji, masti chvíľu podus papriky a paradajky, pridaj soľ a naplň 7 dcl poháre. žiadna cibuľa, žiadne koreniny. Vysterilizuj a máš polotovar pre dobré lečo aj v januári.
bublika
ajvar je povodne srbska paprikova pasta, ale okrem papriky je tam napriklad aj cesnak, baklazan a pripadne chilli. dost sa pouziva napriklad v balkanskej kuchyni a po celej byvalej juhoslavii. ja ho pridavam napriklad aj do gulasu.byva palivy a jemny ale kazda krajina ma svoj osobity recept. nemusi tam byt je to len moj zvyk. viac na wikipedii napriklad.a este v Bratislave ho predava vo Freshmarkete(byvala budova IKEA) jeden tunisan a je velmi dobrej kvality. ak chces vediet viac napis (kacatko83@gmail.com ) :)
evanaaa
Ajvar je tu len v surovinách, v postupe nie. Lečo som si robila minulý týždeň, ale som mala " šťastie " na papriku - štípala ako hrom. Pritom celý čas zháňam pre muža do roboty ku chlebu a nenatrafím. Ledva som ho jedla, bolo ho veľa a štípal ma celý pažerák.
bublika
ano ajvar je tam len ako alternativa ktora moze a nemusi byt.takisto ako aj ta chilli pasta. ja mam rada palive ale kvoli dcere to nedavam do celej davky ale pridam si az na tanier
kimlo
Paprika má páliť, inak môžete dať do leča rovno trávu... preto stánky s paprikou na tržnici s veľkými nápismi "SLADKÁ" zďaleka obchádzam... :-))))
elenam
Ďalší variant slávnej ratatouille ... Zaujímavý
marienka44
@Bublinka ,ten postup je pre mna neprijatelny. Kym sa rozvaria paradajky, paprika je ako vechet rozvarena. Ma byt chrumkava. Zasadne robim leco na domacej bravc. masti, nie na oleji.
Tak podla nasich juznych susedov sa najprv na spenenu cibulu a klbasku davaju pokrajane prezrete , makke rajciny. Tie potrebuju viac casu na rozvarenie ako paprika. Supky z rajcin sa daju vybrat vereskou pocas dusenia, nemusia sa rajciny obarat. Skoda vitaminov, najviac ich je predsa pod supkou. Ked sa vytvori akysi paradaj. pretlak, az vtedy sa prida pokrajana paprika. Nedusit ju az do upneho zvadnutia. Ja zahustujem leco sojou drtou /asi PL/ namoceniu v horucej vode. Na zaver uz do vypnuteho a odstaveneho leca davam len 1 vajce /cholesterol!/ a osladim celu masu. Mama ma ucila ,a je to pravda, zte vsade, kde su rajciny /paradajky/, ide kryst. cukor, aspon kav. lyzicka. Potlaci sa kysla chut rajcin a cukor je chutovy "katalyzator". Leco podavam s dusenou /varenou / ryzou, uvarenymi zemiakmi alebo chlebom.
bublika
@marienka44 beriem, ale ako som napisala toto leco je a la Ja a mne takto chuti. nie je ani podľa juznych susedov ani podľa nikoho ineho. proste je podľa mňa :) sto ludi sto chuti
@kimlo ja milujem palive veci, mam tzv. plechenu hubu a mohla by som to jest stale, ale mojej 2,5 rocnej dcere by sa to asi velmi nelubilo ;)
puntodadino
Co to vari z tej travy,co j e v supermarketoch?Boze,ludia,spamatajte sa!Paprika m astipat,paradajky sa nesmu dat hryzt,kto to videl mletu papriku v leci!? kup si papriku,aka ma byt-cervena,stiplava a hlavne VONAVA! A paradajky sa maju rozplynut v ustach- nie varit ako besne! Zrela paprika sa da prva a potom nakoniec paradajky- a jeto!Ziaden soje,ziadne plusy!max na konci vajcia-ale to uz musi bytleco bez vody-skuste§A neverte bajkam o strasnych stratach vitaminov pocas varenia- som chemik,nie zienka domaca,viem ,co pisem.Dobru chut.A propo,dnes som dostal dobierkou slovensku vegetu-" solcanka" vid google.Chutna,cenovo prijatelna-a hlavne nezavadza ako "Dobrota"-vraj bez glutamatu-ano,al es jeho nahrazlou,rovnako skodlivou...podporte slovenske firmy,su nase.
evanaaa
Óha, človek aby sa stále učil ! Ja si usmažím cibuľku, krájanú na prúžky, pridám o 1 min. papriku a o 2 paradajky, mne to ani chrúmať nemusí, ale nevadí, ak. Pikantná paprika má byť, ale nie vždy sa na ňu dá natrafiť a nie každý ju môže. Klobásu dám pri konci, nepotrebujem, aby sa mi rozvarila a vajcia tiež pred koncom, aby neboli moc husté, ale ani riedke. A sa vyvarí zo zeleniny viec vody, pred pridaním vajec ju zlejem. Štipku cukru dávam, ak sa mi zdá lečo z paradajok kyslé a samo, že to ochutím počas varenia. To je moje lečo. A každý nech si robí, ako jemu chutí a nie, ako mu druhý radí.
marta5
Dávate skvelé recepty,ja lečo robím ako nás naučila moja babka,tak mi chuti najlepšie.Popražiť cibuľku,pridať papriku,potom paradajky.Osoliť a trošku cukru,veľmi malo.Môj syn ho má rád s vajíčkom a klobásou.Koľko ľudí toľko chuti.Prajem Vám všetkým skvelý den.
alena45
teraz s ma kolegyňa pýtala, či dávať najprv slaninku alebo cibuľku. My sme dávali najprv slaninku a potom cibuľku, ale úplne ma zblbla. Ako to robíte Vy ?
Viem, že toto je s klobáskou, ale ona chcela vedieť čo so slaninkou. Poradíte ?
evusik
ja dávam najskôr slaninku, keď pustí masť pridám cibuľu a potom papriku a konec, osoliť, okoreniť bez vajca a bez rajčín len chlebík a nakoniec kúskom chleba povytierať panvicu... mňam, že aké chute robím sama sebe :-)
violetacamorova
Lečo si robí každý podľa svojho, je to pre mňa najlepšie letné jedlo z čerstvej zeleniny. V zime z fliaš to už je len "spomienka na leto". S cuketou som ho nikdy nerobila, asi sa tým nič nepokazí, hlavne ak potrebujem viac leča a na záhrade je dobrá úroda cukety. :)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia