Sladké cestoviny
Sladké cestoviny

Lazane à la slivkové gule

Štefan Benďák
šéfkuchár reštaurácie Rouge v hoteli Mikado**** Nitra, 7. augusta 2017
Lazane à la slivkové gule
Foto: Pravda - Robert Hüttner

Leto je žatvou záhrad a lesov. Obdobím prázdnin u prababičky, čo vnúčikom vyvára poklady svojej kuchyne. Sú poctivým a chutným základom, z ktorého sa môžu zrodiť nové, moderné nápady. Aj bez mäsa.

4
porcie
15 minút
príprava
50 minút
tepelná úprava

Suroviny

800 g
1 ks
5 ks
1 ks
100 ml
200 g
Cesto:
400 g
2 ks
300 g
štipka
Makový čips:
50 g
50 g
1 ks
100 g
Na preliatie hotového jedla:




Postup

  1. 1

    Zemiaky uvaríme v šupke deň vopred. Makový čips: Práškový cukor vyšľaháme s bielkom na sneh. Zapracujeme mandľovú múčku a mak. Zmes rozotrieme na vymastený papier na pečenie a vložíme do rúry vysušiť. Sušíme pri 100 °C asi pol hodiny.

  2. 2

    Slivky umyjeme, rozpolíme a vykôstkujeme. V kastróle skaramelizujeme cukor, podlejeme vínom a pridáme korenie. Do zredukovaného vína prisypeme slivky a krátko povaríme.

  3. 3

    Na cesto nastrúhame zemiaky najemno. Pridáme žĺtky, múku a soľ. Vypracujeme pevné cesto, ktoré rozdelíme na štyri časti. Každý kus vyvaľkáme na tenký plát. Do jenskej misy striedavo kladieme cesto a slivky tak, aby poslednou vrstvou bolo cesto. Prikryjeme alobalom a pečieme v rozohriatej rúre pri 170 °C 40 minút. Pri podávaní lazane polejeme roztopeným maslom a ozdobíme makovým čipsom.

Diskusia k receptu

dvorka
Toto vyzerá fakt dobre. Síce jediná slivka na našom veľkom strome pred týždňom spadla, ale z minulého roka mám zavarené a aj s višňami si viem predstaviť. Vďaka za skvelý recept. Cez víkend určite spravím.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia