Čokoládový dezert

Lávový koláčik s bielou čokoládovou tyčinkou a paštrnákovou zmrzlinou

Autor receptu: redakcia

10
porcií

Suroviny

Postup

  1. Lávové koláčiky: Vajcia, žĺtok a kryštálový cukor vyšľaháme nad parou pri 70 °C. Odstavíme a pridáme roztopenú horkú čokoládu, maslo, hladkú múku a všetko spolu dobre vyšľaháme. Zmes naplníme do foriem vymastených maslom a vysypaných hladkou múkou a pečieme pri 230 °C asi 7 minút. Po upečení by mal byť vnútrajšok po prerezaní tekutý.
  2. Tyčinky z bielej čokolády: Marína keksy rozmixujeme spolu s maslom. Hmotu rozdelíme do obdĺžnikových silikónových formičiek a utlačíme. Mlieko prevaríme, pridáme žĺtky a opäť ohrejeme na 80 °C. Vylejeme cez sitko do roztopenej čokolády, pridáme želatínu a nakoniec zľahka zmiešame vyšľahanú smotanu. Rovnomerne rozdelíme na korpusy z Marína keksov a dáme zatuhnúť.
  3. Paštrnáková zmrzlina s vanilkou: Paštrnák očistíme a nakrájame na jemné kúsky. Časť smotany rozmiešame so žĺtkami, zostávajúcu smotanu dáme variť spolu s paštrnákom, vyškrabaným vanilkovým strukom, vanilkovým cukrom, kryštálovým cukrom a varíme pomaly domäkka. Odstavíme a necháme trocha vychladnúť. Rozmixujeme a zmes precedíme. Potom pridáme žĺtky so smotanou a už za stáleho miešania tento zmrzlinový základ zahrievame. Hneď ako dosiahne teplotu 60 °C, začne hustnúť. Odstavíme, znova precedíme a nádobu čiastočne ponoríme do ľadovej vody. Potom nalejeme do zmrzlinového stroja, vyšľaháme do tuhej konzistencie a dáme do mrazničky.