Lavórový šalát

Autor receptu: jody

Nuž, my naozaj šalát robíme v lavóri, lebo sa nikam inam nezmestí a keď my ho chceme tóľko veľa... :-) Po prvýkrát sa podáva až na štedrovečernom stole, ale potom už kedykoľvek, od raňajok, cez desiate a olovranty, až po večeru, k vyprážanému, dusenému, pečenému... až do posledného kúska zemiaka... :-)

5 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Začíname 23.decembra. Zemiaky varíme v šupke spolu s vavrínom a novým korením. Uvarené scedíme a necháme ochládnuť. Zeleninu ošúpeme a celú varíme v osolenej vode s guličkami čierneho korenia. Na posledných pár minút prisypeme aj hrášok a chvíľu ho povaríme. Vývar nevylievajte, šup s ním do kapustnice.
  2. Zemiaky ošúpeme, po dĺžke prekrojíme a buď nakrájame na kocečky, alebo ich pretlačíme cez mriežku. Zeleninu nastrúhame na hrubom strúhadle. Nám takto chutí viac, ako nakrájaná na kocky. Uhorky tiež nastrúhame na hrubom strúhadle. S hráškom už nerobíme nič. :-) Občas na žiadosť niektorého člena rodiny pridávame mäkkú salámu, tú potom tiež strúhame, alebo aj na kocečky pokrájanú kápiu v oleji... Nič surové do šalátu však nedávame, pretože by nám tak dlho nevydržal...
  3. Všetko, hlavne zemiaky, poriadne posolíme, šupneme tam horčicu, majonézu a trochu nálevu z uhoriek. My máme radi hustejší šalát. Všetko poriadne premiešame a necháme odležať do druhého dňa.
  4. Tu ako raňajky na prvý sviatok Vianočný - s uvareným údeným a kopčekom chrenu. Prajem dobrú chuť. :-)