Laskonky (fotorecept)
Autor receptu: kajusiqq
Typicke slovenske :)......nesmú chýbať na žiaden sviatok ale ani na svadbách:)
15 porcií |
30 minút príprava |
30 sušenie minút na 115 °C |
Postup
- Nad vodným kúpeľom vyšľaháme bielky chvíľku šľaháme a potom po častiach pridávame cukor. Šľaháme až kým nám nevznikne tuhá pena(aj 10 min ak je treba:)
- Do tuhého snehu pridávame po troške kokos a jemne ho vmiešavame.
- Pomocou formy na laskonky nanesieme sneh na plech vystlaný papierom na pečenie (pekne uhladíme)
- V rúre sušíme pri teplote 110 stupňov Celzia cca 25-30-35 minút....každý podľa svojej rúry:)
- Krém:
Z mlieka, vanilkového cukru a zlatého klasu si uvaríme hustú kašu , ktorú necháme vychladnúť.
- Maslo s práškovým cukrom vyšľaháme do penista.
- Kašu zo zlatého klasu vymiešame spolu s vymiešaným maslom a postupne pridávame do krému uvarenú kávu.
- Na polovičku vychladnutých laskoniek natrieme krém.Laskonky natreté krémom prikryjeme druhou polovicou nenatretých laskoniek a pritlačíme.
Uložíme do chladničky najlepšie su naa druhý deň teda aj potom aj hned po:D....ale tak lepšie chutia neskoršie:)
- Môžme pofrkať čokoládou:)
- Ďalšie krémy ktoré mam ochutnane a su veľmi dobre:):
Orieškový
1.140 g masla, 140 g praškový cukor,1 žltok,30 g vlašských orechov a 30 g lieskových orieškov:)
Vyšľaháme maslo s cukrom a žĺtkom, a pridame orechy bud lieskové alebo vlašské:) a možme natierať tento je super rýchly:)
- Karamelový:
3 PL krupicového cukru (na karamel), 4-5 PL vody (na karamel), 150 ml mlieka, 2 žĺtky,1 lyžica hrubej múky, 1 balenie Vanilínového cukru , 150 g zmäknutého masla
1-2 lyžice krupicového cukru
2.V mlieku rozmiešame múku, žĺtky a vanilínový cukor. Uvaríme hustú kašu, ktorú za občasného zamiešania necháme vychladnúť. Maslo s cukrom vyšľaháme do peny. Do maslovej peny zašľaháme po lyžiciach uvarenú kašu a karamel. Vymiešame hladký krém.