Laskonky

mimka946 - fotkamimka946, 9. januára 2013

Kedže ako študentka pracujem v cukrarni toto je pravy recept na laskonky ako z cukrárne

Suroviny

6  ks
500 g
500 g (pomleté)
trochu
250 g
PLNKA:
250 ml
1 ks (krémový prášok)
1 ks
200 g
80 g




Postup

  1. 1

    Dame si šľahať bielka s 200g kryš.cukru,kým sa budú bielka šľahať dame si do hrnca 300g (kryš.cukru) a zalejeme to troškou vody . POZOR NIE VELA VAZNE LEN TROCHA! Necháme to sporaku a obca miešame,počkáme kým to začne bublikovať a odvtedy to treba priblizne 8-10 minút stále miešať na ohni.

  2. 2

    Odstavime a vlejeme to do vyšľahaného snehu ktory sme šľahali mixérom po celu dobu varenia cukrového roztoku.A nechame to vyšľahať este pár minút.Potom tam vsypeme praš.cukor a orechy.Zamiešame.

  3. 3

    Pripravíme si formu na laskonku kto ju nema a nevie kde ju kúpiť maju ju napriklad v tescu alebo sa da zohnať aj na internete.So smesou treba pracovať rychlo lebo začne rednúť.Zoberieme plech gumenu podložku na pečenie si dame formu,a naňu začneme rozotierať cesto tak aby sa to zaplnilo,zdvihneme formu a podlozku polozime na plech.Dáme piecť na 180 stupňov asi 15 minút.Bude z toho 6 plechov

  4. 4

    PLNKA: Z mlieka,zlatého klasu a van.cukru si uvaríme hustý puding (kašu).Maslo si vyšľaháme s praškovým cukrom a vmiešame to do uvarenej kaše (pudingu).Plnka nastriekame cukrarským vreckom na 1/2 laskoniek a prikrijeme druhou polovicou.Uložime do plastovej dozi a uložime niekde do chladu.

Diskusia k receptu

honestka
mozno si udala suroviny podla predpisov a receptury ako sa v skole ucis, ale potom by si mala tym zaciatocnikom aj vysvetlit, ako ten sirup z curku uvarit, lebo podla tojho popisu..."vazne len trocha" to malokto bude vediet urobit a prave v tom sirupe je TRIK. a da sa uvarit s tepomerom alebo bez neho. a udat cas 8-10 minut tiez nezodpovie pravde.
Alebo.... tu je uz vela dobrych receptov na laskonky.

Ak ti tu radia, uvaz co pridavas a hlavne ako to popises, lebo ozaj AJ jednoduche recepty patria na Varechu.
marijanka712
dievča zlaté si fajn aj tvoje recepty su fantastické z predchádzajúceho príspevku si ťažkú hlavu nerob cukrový sirp sa robé bežne možno, že pre tých neskúsených treba povedať asi cca 1-2PL vody ale myslím si že stačí aj jedna porozmýšlaj a skús ma doplniť ináč rada si tvoje recepty preštudujem aj vela som si ich uložila dik za tvoju aktívnosť...
mimka946
To by bolo už velmi podrobne podla mna stači aj tak no ano ale tak troocha je predsa tych 1-2pl vody a @honestka neviem co proti mne maš že ma takto musiš kritizovať a ano praveze je tu vela receptov na laskonky som tu dala aj tento ved uznaj nech si každy sam uváži ktorý použije.. a mimochodom ak narazas nato ze to je jednoduchy recept tak to sa myliš da riadne zabrať spraviť dobre cesto na laskonky take ktore neostane na plechu a nebudes musiet vyhodiť nakoniec aj ten plech takze ak mas lepsi tak ho sem pridaj a kazdy siu vyberie ktory chce mam sice 17 ale nenecham sa za vsetko krytizovať už bolo toho dosť ja niesom vas fackovaci panák ja nebudem každemu plnit jeho pripomienky komu sa bude dotyčný recept pacit tak dobre komu nie newadi najde si proste iný recept a spravy si laskonky podla seba..!!!!
margaretka28
@mimka946 , nemyslím, že @honestka má niečo proti tebe, nemôžeš to tak brať, aj ja by som privítala podrobnejší popis a aj fotopostup, myslím, že toto neni jednoduchý recept a ani lacný a práve preto si myslím, že pridávať vodu iba tak od oka by sa odvážil málokto, kto to ešte nerobil, lebo nebude riskovať, že sa to pokazí. Je iné ked si to už robila viackrát, máš to už v oku, ale ked to bude niekto robiť prvý raz....?Ja ta v žiadnom prípade nechcem kritizovať, ber to ako dobre mienenú radu, všetci sme nejako začínali, si určite fajn dievča, tak ti držím palce a teším sa na dobré recepty.:-)
mimka946
@margaretka28 prepáč ale jedine čo je tam nepodrobne je ta voda a v komente nižsie je jasne ze 1-2PL ! tak si prečitaju koment budu vediet!
srnkas
Ten recept je uplne ok... Su tu aj krkolomne recepty na vareche a nevzrusujeme sa, pytame sa a doplnujeme. Damy:) nech brouka ziiit:) Podotykam, ze dievca, mimka, je studentka, urcite ma velky potencial do buducnosti, aspon poslal mna. Tak trochu brzdite:)
srnkas
- opravujem- aspon PODLA mna (iPad to za mna napisal:)
mimka946
@margaretka28 neviem ci dotkla je to spravne slovo no vazne mi nepomahaju taketo komentare len zato ze mam 17 niesom ina ako vy ostatny! som mladsia a čo? kolko tu je dievčat v mojom veku ale vsetci krytizuju len mna... mily koment ako napr od @srankas mimochodom dakujem vazne len poteši a velmi si ho cením
miamia
@mimka946 nedaj sa takto znechutiť, máš sedemnásť a o par rokov budes mozno jedna z tych naj na Vareche... prave preto, ze dokazes uz v sedemnastich laskonky... :) robim s mladymi ludmi tvojho veku a "kritikou" by som nic nedosiahla... zato s pozitivne mienenou radou a uznanim pojdu vpred ako rakety... :) a vzdy to rozoznaju, potvory! :) som rada, ze si pridala tento recept...mozno na neho najdem odvahu i ja.. :)
mimka946
Hned ako spravim dam foto robila som to pred tyzdnom a fotky nemam a v blyzkej dobre sa nechystám mame uz dost kolacov po vianociach vsetci aj na 2 mesiace.
honestka
@mimka946 , co by som proti tebe mala mat?
je to prvy recept co mi vyskocil dnes na stranku a vobec prvy od teba co citam.
presne pre taketo "Urazky" prave koncim moje komentovanie, nebola to kritika, ALE uvarit sirup ako doporucujes ty, dokaze uz len skuseny cukrar;
A pretoze ty zrejme si odbornicka aj ked len 17 rocna - mas to z knih a zrejme aj z praxe v skole a dobre vies, ze prave v tom vareni cukru je trik! Ked ho nechas 3-5 sekund viacej tak sa ti urobia krystaliky, z ktorych uz neurobis! nic, iba ak sirup rozvaris nanovo.
Inac sneh alebo ak ho pouzivas do plnky by ti ostali hrckave - aj to by vas instruktori mnali ucit ako napravit chybu ked sa vam nieco nepodari.
ale rozpisovat sa tu nejdem lebo by si to zase nepochopila...

Neviem co zle som povedala, musim si zrejme prestudovat tvoje recpety ak ti niekto uz predtym "postrbil kridelka", ver, ze moje komenty su uplne o niecom inom a ked mam nejake pripomienky su tu preto, aby som vysvetlila alebo poradila konstruktivne, nie zhadzovanim - to zase asi ty o nenevies...
a teda-cest tvojej snazivej praci aj tak neviem, preco spominas ..."ja niesom vas fackovaci panák"....

dalej: a na jednoduchost recpetov som myslela vseobecne, ze obcas sa najdu kritiky,ako ked niekto tu nedavno robil prazenicu - ze aj v tom je trik, urobit ju spravne a pre zaciatocnikov dolezite vediet tak isto ako SPRAVNE uvarit cas a nie len zaliat vodou....
vobec som nehovorila o tvojich laskonkach, tak prosim citaj a potom reaguj, nie kazdy recept som povinna tu citat a hlavne ked sa donekonecna opakuju!
Ako tu spominaju, mozno sa z teba stane prave TA slavna cukrarka, ktora tu bude stavat "do laty" vsetkych, tak zdar!
hviezdickaz
@mimka946 , ja teda neviem, ale podla mojho nazoru by si sa nemala hned na vsetko urazat. @honestka to naozaj nemyslela zle... kazdy nejako zacinal,a clovek sa koniec koncov uci cely zivot ... A mimochodom, ked uz recept raz zverejnis, musis ratat aj s kritikou ...
2010
@mesiar50 , zamysli sa nad svojim komentarom ona nechce pomoc od nikoho ona vsetko vie a keby u teba robila s mesom tak by nevedela rozdiel medzi falosnou svieckovou a pravou svieckovou a este by ti vynadala keby si ju na to upozornil.
miamia
@2010 myslim, ze u neho by si radu pytala aj sama, lebo on poradit vie...ma ten dar, ako aj mnohi ini tu na Vareche. Vsetci, tu upozornujume len na necitlivy sposob podania "rady"... nie na to, ze niekto nema poradit... Je tu spusta ludi, ktori nieco doplnia a nik sa im na to neuraza..a len zopar, ktori vyvolavaju opak...nie vzdy, ale dost casto... Ved treba skusit tie rady stylizovat milsie, a uvidite o com hovorim...
mesiar50
@2010
Aj kritika patrí k životu to mi je jasné.Zdravá kritika dokonca človeka usmerňuje a posúva ho ďalej.Ale prepáč určite mi nie je jedno ako sa tá kritika prednesie či pekne,alebo arogantne
ankad
@mimka946 , prosim Ta, nenechaj sa z tej kritiky znechutit! Az ma srdce zabolelo. Ked sa niekomu nepaci ako je to napisane, alebo vysvetlene, je aj inym sposobom to napravit a opytat sa ze kolko vody tam ide, a nie kritikou. Vela ludi tu napisalo tie iste alebo podobne recepty, opakujuce sa, ale ani raz ma nenapadlo si ani pomysliet, ze preco sa opakuju. Tak si ich precitam, zalozim a ked chcem, tak vyskusam, alebo nie. Kazdy ma narok pridat svoje. Lutujem Ta, ze @honestka Ta tak zvozila, nebolo to treba. No a co keby sa aj recept niekomu nepodaril na prvy krat, skusi znovu, alebo sa opyta kde asi urobil chybu. Ja som vyskusala par @honestka receptov a nepodarili sa, pritom ja som skusena cukrarka. nekritizovala som ju. Ja Tvoj recept urcite vyskusam, zostali mi bielka. Pridam tam len "trosku vody od oka" ako si napisala, dam potom vediet. Preto, nerob si z toho nic, prehltni to a pridavaj nove recepty. Nevzdavaj sa, si sikovna na Tvoj vek, kiez by kazda mlada dievcina bola taka ako Ty.
marianne
Konstruktivna kritika je dobra vec a su recepty,kde je to naozaj potrebne: vid hamburger-fasirky,lebo ak to s hamburgerom nema nic spolocne,je namieste to napisat.A tak je to aj s ostatnymi receptami,ktore nemaju,co maju mat,aby si ten nazov zasluzili..
ALE aby sa z Varechy nestal portal,kde sa len konstruktivne poucuje,kritizuje a buzeruje...,tym nechcem napisat,ze to robis @honestka .Ja viem,ze chces a myslis len dobre,ze ju to chces naucit a posunut dalej.Ale to sa tu totiz v poslednom case ako vsetci vidime deje.Kopec ludi sa zbalilo,alebo tu prestalo chodit.Kazdy chce len konstruktivne radit,ale ked sa to tyka jeho receptu,tak nadseny az tak nie je.Pri vsetkej ucte k tvojim kucharskym dovednostiam @honestka ,vieme,ze si kucharka number 1,ale vidi sa mi,,ze vyhladavas recepty,kde mozes len konstruktivne radit.Toto dievca ma 17 rokov,uci sa za cukrarku,zrejme nieco o laskonkach na rozdiel odomna vie,ja som ich v zivote nepiekla,ale ked ich budem podla jej receptu robit, budem sa jej pytat,ci to spravit tak alebo onak,budem ju bombardovat a verim,ze mi na rozdiel od perfektnych kucharov aj odpovie...Je dolezite ako sa ta konstruktivna kritika poda,ci mentorsky,alebo s dobrym umyslom alebo arogantne.Kazdy na to reaguje inak.Mne osobne z toho co sa tu v poslednom case deje,je smutno a faktom je,ze to caro Varechy sa vytraca...pred dvoma rokmi sa tu tak konstruktivne nekritizovalo,podali to inak,ale ludia si boli blizsi.Zajdem tu,lebo som zvyknuta aj na ludi,aj co je nove,ale uz to nie je ono...@mimka ak sa ti da dopln si fotecky,pripadne aj s fotopostupom,znie to doveryhodnejsie,inak ti drzim palce v sedemnastich mi prihorel aj puding a prazenicu som ani z panvice dostat nemohla u mna mas Bravoo...ved nemozu byt vsetci profesionali,ale ty raz budes.
margaretka28
@mimka , neviem, čo také strašné som ti napísala, ked si taká urazená a nepomohlo ani moje ospravedlnenie...???.!!
mimka946
Ďakujem tím ktorý ma v komentaroch podporili:) a k tomu fotoreceptu poviem len ze ked to budem najblizsie robiť tak doplnim ale neslubujem ze to bude v nejakej kratkej dobe
orchidea
Laskonky sú zákusky mojich študentských čias podobne ako boli veterníky...zbožňovala som ich a aj zbožňujem aj keď som sa do ich upečenia ešte nepustila...tvoj recept je dobrý a to budú ozaj orechové laskonky keď tam ide toľko orechov ale nevadí budú určite výborné. Receptu rozumiem, ja tiež zvyknem v niektorých receptoch namiesto šľahania bielkov nad parou pridať cukrový sirup, poradila mi to jedna známa ale určite sa nič nestane, ak sa bielky s cukrom budú šľahať klasicky nad parou...myslím si... Len pridávaj recepty ďalej, určite sa dozvieme rôzne cukrárske finty. Ja sa teším že mi tým uľahčíš mnohé postupy pri pečení.
serena
často pozerám tv papriku , tam som videla cukrára piecť laskonky a možem povedať , použil práve tento postup takže prajem veľa uspechov
jeka
Dakujem za receptík,poznám mnoho receptíkov,ale ten som videla na "TV paprika",hľadala som ho tam (Sweet boys),ale nenašla som ho tam.
kajusiqq
Z kritiky si nič nerob:)......mna tu kritizuju každý deň:D......hlavne pre môj pravopis a zo začiatku som aj ja zabudala doplnať suroviny hoci no neviem či pre 1 PL vody je treba skritizovať celý recept a tvoju snahu:)....som rada že je tu ďalšia 17-ka:))
honestka
Co som si to len dovolila napisat - toto povazujete za kritiku?

- len si kludne uvarte ten sirup podla jej instrukcii a uvidite, ci nepojde do kosa. staci sa pozriet na par odskusanych receptov, /ked nedoverujete tejto stranke tak pozrite ine odbornejsie/ kde uvadzaju presne postup ako sirup varit niekolkorcni vyuceni cukrari - /co ja nie som/; Kde aj vysvetlia preco sa to nemusi podarit a s tym zhrckavenym ozaj neurobite nic.

@ankad. co som take hrozne povedala ze ta boli srdce? citala si bez placu co som napisala? iba sa asi musim velmi polutovat nad tym, ze ti MOJE recepty nevysli ked si taka SKUSENA... ktovie v com to je?

@marianne : je pre mna prekvapujuce ze to beries tak, ze som rypac, JA ze pisem arogante a naviac vyhladavam si urcity typ receptov aby so podpichovala? to ma ozaj tak poznas?
... Mam azda komentovat tie vseobecne, ktorych je tu na 100? v com to pomoze? ale ako zrejme hovorite vacsina TU treba radsej pokoj a varit tak ako sme zvyknuti; Ved ked ozaj niekto povazuje konstruktivne poznamky za kritiky, tak co tu hladame, vsak?

@mimka946 : Precitla som si svoje vety v obidvoch komentoch znova a vyplyva z toho iba jedno, ze som sa vratila v nehvhodnom case, kedze zrejme tu boli receptury aj komenty na autorov o ktorych ja neviem - a teraz ste sa obuli do mna, "HONBA na Honestku"
= co ine som povedala - o tvojich surovinach - o veku, o neskusenosti, - o tom, ze sa z teba moze casom stat ozaj dobra cukrarka /ozaj velka kritika/!

Dnes uz viem co sa stalo a preco si tak burilovo na mna zautocila
bolo to kvoli TVOJIM komentom ktore si mala predtym - precitala som si vsetky tvoje recepty....

Nuz co uz ked necitate konkretne ci lepsie povedane - nevidite rozdiel.

Vysli ste si na LOV a hodili sa vam moje posledne komenty, aj tak nech vam padnu na uzitok -uz ma mate v sieti...

UZ nebudem odpovedat - vyjadrila som vsetko.
marianne
@honestka ja som asi slepa,ale ja som nikde vo svojom komente nenasla,zeby som napisala,ze si rypac a podpichujes.Nevkladaj mi prosim do ust slova, s ktorymi nemam nic spolocne.Ja na tom recepte nevidim nic,co by bolo treba opravovat,zda sa mi zrozumitelny.Je to moj nazor,to hadam mozem napisat .Je mi to luto,ze to tak beries..bodka,koncim aj ja,uz bolo toho akurat dost.
stacy77777
@mimka - čo si to tu pre pána vyvolala? Som tu zhruba rok,ale VEĽMI ma mrzí,že si sa obula práve do Margaretky aj Honestky. Vôbec nič zlé svojimi komentármi nemysleli. je super,že dievča v tvojom veku baví varenie a pečenie, niektorí tu už vedia,že ja si mladých ľudí vážim pre tento koníček,ale PROSÍM, neurážaj sa a hlavne sa tu nehádajme. Ja som laskonky ešte nikdy nerobila,pre mňa by bol tiež problém odhadnúť,čo je to trocha vody. Veď na tom predsa nie je nič strašné opraviť v rozpise surovín- namiesto trochu napísať 1-2pl...Možno sa teraz nahneváš aj na mňa,to neviem, ale úprimne si myslím,že si trocha šiapla vedľa a Margaretke,aj Honestke si ukrivdila,skús v kľude o tom porozmýšľať,či toto všetko bolo nutné.
1x aleana
palokuchki
Ja uz peciem zakusky a kolaciky dost dlho, piekla som uz aj na svadby, no laskonky som este nerobila. Musim sa priznat, ze by som asi veru nevedela odhadnut kolko je to trochu vody. Naozaj si myslim, ze @honestkina poznamka bola namieste. Ved co to bol taky problem to zmenit. Nikto ta tu nechce kritizovat a ponizovat. So svojimi skusenostami z cukrarne mas toho urcite vela co nam povedat. @honestku a @margaretku uz poznam z Varechy dlhsie a myslim si, ze ani jedna nie je z tych co by tu chceli rypat a ponizovat. Zda sa mi ale, ze v poslednej dobe tu pribudlo viacej ludi co chcu byt pocuti a nemaju zaujem pocuvat.
3sandra3
tak to určite vyskúšam tieto originálne... aj mne by sa páčila práca v cukrárni :-) Nezoberieš ma?
honestka
@marianne : vychadzala som len zo slov, ktore si pouzila v tvojom komente, ktore som pochopila tak ako som napislala;
citila som v nich tiez len utok na moju osobu a za tieto 2 dni stacilo!

tu uvadzam v skratkach:
..... "Ja viem,..................... Pri vsetkej ucte k tvojim kucharskym dovednostiam ........... ale vidi sa mi, ze vyhladavas recepty, kde mozes len konstruktivne radit....
.."Je dolezite ako sa ta konstruktivna kritika poda, ci mentorsky, alebo s dobrym umyslom alebo arogantne"...

ty by si to chapala inac? tak co si o tom mysliet? nieco inac ako vyjadrit sa tu lopatisticky? ci prepac - ze som to to tak zobrala? ozaj uz neviem...

vysvetlila som co som potrebovala ale kedze sa nadalej nachadzaju komenty, ktore to nechapu davam pohov svojej osobe - stacilo sem nakukat a citat preto sa z tejto diskusie odpajam.
TV Varecha
Prosíme užívateľov, aby osobné nezhody neprenášali do komentárov. Neprospieva to imidžu varechy. sk ani nikomu z nás. Jemná kritika je na mieste, taktiež vyjadrenie sa k receptu a názoru, ale zvoľte takú formu, aby ste sa tu cítili dobre.
ama00terka
@marianne - "Toto dievca ma 17 rokov,uci sa za cukrarku..." ?
Pri recepte - Laskonky - autorka receptu síce píše:
"Kedže ako študentka pracujem v cukrarni..."
neznamená to, že aj študuje v príslušnom odbore...možno sa mýlim.
xenoclea
Ja som vzdy chcela vediet urobit tie cukrarske laskonky - je to laska mojej mladosti... Budem to zrejme must skusit. Vdaka za recept, @Mimka946 !
lusinkab
neviem preco by mala byt @honestka ta ktora akoze rype :-) nechapem pekne to vysvetlila a k tomu cukrovemu sirupu ...1pl alebo 2pl alebo 3pl nie je jedno a dalsia vec ktora nie je jedno je teplota ..... tato technika sa vola Italian meringue kde sa do zlahka (nie husteho snehu z bielkok,ziaden cukor v nich) prilieva horuci cukrovy sirup ktory ma teplotu 118°C ani menej ani viac a uz vobec pocas varenia netreba miesat lebo sa v tom vytvoria krystaliky.Ak date viac vody ako v recepte ma byt potom to bude vodnate a voda sa vam usadi aj na spodku misky .... a potom to mozete len pekne do kosa vyhodit.
Tu to mas pekne popisane  varecha.pravda.sk/recepty/macarons-fotorecept/30502-recep...
bod 5,6,7,8 .....a to je len ten sirup :-)
radost
...ach...jaj...typicky ženské reakcie...:-(
ži a nechaj žiť=var a nechaj variť..:-)
životná múdrosť: radiť treba tomu-kto o radu prosí...
tatranocka
@radost túto teóriu si nechaj doma v kuchyni a nie na verejný web.Väčšina tu radí tým,čo by to chceli uvariť/upiecť a nie tým,čo to tu dali.Len skúsení vedia,že recept nie je OK a upozornia na nedostatky potenciálnych kuchárov,aby neboli sklamaní.Či máš väčšiu RADOST,keď sa im to nepodarí ? Ako mám ja vedieť,že mi treba radu ?Až keď to pokazím ?
elixir
Teda, to je tu telenovela...

@mimka : tiež som mala pocit, že si reagovala trošku prehnane. Tu to nie je o veku. Mňa tu už tiež mnohokrát upozornili, no ale čo už, v Tvojom veku som ešte nevarila, tak som začiatočník a niečo sa naučím... je to vždy skôr pomoc, nie urážanie. Možno raz budem aj ja čosi vedieť, čím aj ja budem vedieť pomôcť, ale ten čas ešte neprišiel. A pozri, to som už o viac než desať rokov staršia od Teba.
Ale takisto mi prišlo vtipné, prepáč, keď si sa sťažovala, ako Ti tu ľudia krivdia za to že máš 17 (ale ak by si sa pozrela na to očami iných a poznala ako to tu funguje trošku lepšie, vedela by si, že to nebolo ani krivdenie a že to nebolo ani kvôli Tvojmu veku), a potom v recepte ktorý bol skrytý a 2 roky starý si sa ozvala "a čo suroviny a postup?" tak šéfovsky, až som sa musela pousmiať. :)
Tu to nie je o kritike a zhadzovaní a hľadaní chýb, ale o tom, aby sme sa čosi naučili jeden od druhého a zdieľali skúsenosti.
Mne to za ten krátky necelý rok, čo sem chodím, veľmi pomohlo. A tiež pri mnohých receptoch nemám chválospevy do neba... No ak by som sa mala nad všetkým tak vzrušiť, asi by som deň a noc preplakala a zabalila to s varením :)
... Veď sa učíme :)
elixir
Chcem povedať, že aj podať recept druhým tak, aby sa jedlo naozaj podarilo, je umenie... Keby som sa teraz chystala tieto laskonky urobiť, musela by som si ten podiel vody dohľadať z iného receptu. Ale recept nepíšeme preto, aby si človek musel nejaké veci dohľadať, ale preto, aby sa podľa neho dalo uvariť-upiecť. Pre mňa je "trochu vody" tiež hmlisté... ale podobné chyby som už spravila tiež, s množstvami aj tým, že som zabudla dopísať, aký objem má hrnček spomínaný v recepte, atď.. Nejaká univerzálna miera hrnčeka je 239 ml, ale ak majú ľudia skúsenosť, že to napr nebýva dodržiavané, tak je to dobré to i tak upresniť, atď. To je len kvôli budúcnosti, teším sa na krásne recepty, ktoré ešte pridáš a prajem Ti veľa zdaru. :)
radost
@tatranocka...nie ..nemám radosť z toho-čo mi prisudzuješ...
a stále menšiu mám aj pri mnohých komentároch...
..kto chce psa biť-palicu si nájde..
lavacka
PREPACTE mi prosim VSETCI, ze som nasla odvahu, som zaciatocnik vo vsetkom, hlavne co sa tyka pocitacovej techniky. Som nesmierne povdacna za kazdy recept, radu pomoc, za vsetko. Krasne to napisala JERICA:" Byt pri zemi pre vsetkych menej hasterenia, viac pokory, zamysleli sme sa vsetci nad ludskou (ne)citlivostou?" Pozehnany den!
letisia
Nejako sa z varechy vytráca pokora, pozitívna priateľská atmosféra, úcta a slušnosť. Je tu poslednú dobu veľa diskusií pod niekoľkými receptami, či priamo v diskusii, z ktorých srší hnev, vadenie. Ale ani do jednej takejto "vadenice" sa nezapojili varecháčky, ktoré sú "stálicami" tejto stránky, ktoré sú od nás staršie, skúsenejšie v kuchyni, možno i v živote a ktoré bežne pridávali svoje komentáre. Prečo asi? Ja viem prečo. A veľmi si ich vážim. Menovať ich nebudem, aby som nechtiac niektorú nevynechala. Majú moju úctu.
jeka
Dievčatá už aj vy sa tu delite na modrých a červených? Nemáme ich dosť v televízií ?
2010
Tu je to ako u blbych skusena cukrarka napisala ze v postupe je problem ( nic viac nic menej ) a dalsich 40 trieska nezmysli o mladosti, ucte o vsetkom moznom a nemoznom asi spadli z jahody ? MOZE to dakdo prosim skusit upiect podla toho postupu ? ci sa to da alebo neda, dakujem eto vsio
a netliachat dalej haluze z cesty
mimka946
@2010 to je taktiez moj nazor vyskusajte a potom krytizujte...! a bude to az vtedy opravnene !!!
vavan
podľa tohto receptu skúšať ani nikomu neodporúčam.Súhlasím s @honestka ,@mimka946 ona ťa vôbec nekritizovala ani sa neslušne nevyjadrovala len ťa upozornila na varenie cukrového rozvaru akože prepáč to považuješ za kritiku?Keď neuvaríš správne rozvar tak hmota zredne. Je rozdiel či sa cukrový rozvar varí na navlhčenie plátov,alebo na cukrovinky,alebo na snehové a jadrové hmoty je tam určená určitá teplota ktorú treba dodržať a kto nemá teplomer tak ste sa učili že sa praktická skúška robí pomocou dlhšieho drôtiku na ktorom sa urobí očko s priemerom 6mm a ponorenim očka do rozvaru sa v ňom zachytí roztok v podobe slabej priehladnej blanky,fúknutím do očka ihneď po vybratí z roztoku odlietavá v bublinkách navzájom spojených do retiazky, vtedy je správne uvarený cukrový rozvar na snehové a jadrové hmoty,nie je tu každý profesionál chodia sem aj začiatočníci a pri teplote ktorú uvádzaš v bode 3./ Dáme piecť na 180 stupňov asi15minút!!!!!Laskonky sa majú sušiť a nie piecť tak určite bude veľmi sklamaný a môže ich zrovna vyhodiť ostanú mu len zhorené placky keď už pridám pravý recept na laskonky tak chcem aby sa druhému vydaril nie aby bol sklamaný z výsledku či ti asi nie.
jeka
Ako som niekde v komte dala receptík na oplaátkové gule,tam sa tiež varí sirup tak isto ako do laskoniek :300 g kryšt.cukor + 50 ml vody ,variť na niť(kedže nemáme potrebný teplomer,tak skúšame cez očko),a mám urobenú poznámku,že laskonky pečieme pri 180 stupň. asi 15 min. a ešte ich po vypnúti rúry necháme trochu vnútri.Takže podľa mňa ten recept je dobrý.
ankad
Vcera som robila Laskonky podla tohoto receptu a podarili sa. Vodu som si dala do poharika podla odhadu ("len trosku" ako v recepte) a potom som to odmerala odmerkovou lyzickou =3 polievkove odmerkove ale nie Europske polievkove z priboru, v odmerke = 50 ml. Mala som aj teplomer pri sebe aj ocko, aby som presne vedele aj teplotu. Mimka Vam uviedla cas varenia sirupu, ja som to nechala na 9 minut, staci 8 minut, preto neni treba teplomer ak ho dakto nema. Nesmie sa to nechat na horucom ohni, ale na slabsom. Ani bielka sa mi za ten cas slahania nepreslahali, pretoze tam islo 200 g. cukru, nevyslahaju sa na tuho alebo sucho. Ked som sirup liala do bielkov, ten sirup, ktory sa nalepil na boky slahaca, sa krasne roztopil pri miesani bielkov a stierani pri dalsom slahani takze nebolo citit ziadne hrudky ked som jedla neupeceny bielkovu hmotu, co rada uchytam. Ak by sa aj vytvorili v sirupe krystaliky, tak tie sa v bielkoch roztopia, nerobia problem v konzistencii. Tiez som ich piekla pri 180C, cas som nekontrolovala, sledovala som iba ich farbu, len vtedy som ich vybrala z truby. Do jej receptu ide hodne orechov v porovnani k ostatnym tu na Vareche alebo aj na obale zo sablony. Preto ak niekto miluje orechy, tento recept neni k zahodeniu. Ak sa niekomu nepozdava, je vela inych receptov alebo robi, na co je zvykly. Ci ho znovu urobim? Ano. Ked chcem cesto ako na pusinky a trochu orechov, tak urobim take lahsie. Mne z receptu vyslo 50 naplnenych velkych Laskoniek.
Nakolko Mimka pracuje v cukrarni, tam ich ucia ulahcit a zrychlit si pracu a urcite tajomstva alebo triky od skusenych cukrarek v cukrarniach kde pecu vo velkom. Pretoze udala cas varenia sirupu, neni s receptom problem. Pracovala som roky pre dve velke cukrarne v Calgary aj tuna pri Vancouveri a 15 rokov sukromneho podnikania, tak viem o com hovorim. V knihach pisu a instruktori ucia podla knihy ale aj zo skusenosti, mala som vynikajuce Svajciara instruktora, kde sme sa naucili aj ine triky, ktore su neni v knihach, ktore nam pomohli a urychlili v zamestnani, v praci s cukrovinkami.
Na vysvetlenie Honestkinej poznamky, "v com to asi je, ze sa mi jej recepty nepodarili, ked som taka skusena cukrarka". Takze tam kde zije ona, v Calgary, je vysoka nadmorska vyska 3000m, preto sa musi uberat z cukru, kypriacich praskov a pridavat tekutina v inych receptoch, v kazdej profesionalnej knihe zo skoly to je napisane, ale nemusi to byt v inych kucharskych knihach. Z tohoto dovodu vsetky recepty sa nepodaria. Isla som vyskusat jej recept, lebo som nevidela pripomienku, ze treba nieco menit, myslela som si, ze ho ma upraveny pre nizky nadmorsku vysku. Z mojej praxe, dodavala som zakusky a torty do restauracie v Toronte a po prichode do Calgary bisvitove cesta nam krachovali, pritom sa pouzila ta ista technika a prisady ako v Toronte, v tom pripade som musela prisposobit recepty na nadmorsku vysku. Spominana Varecharka ma skusenosti a vedomosti z knih a internetu a jej praxi v domacej kuchyne, nie vo velkoobchode alebo v cukrarni. Podotykam, ze davala dobre rady v mnohych komentaroch v predoslych receptoch, ale nie vsetko sa robi presne podla knihy pokial je osvedcene aj inak, pre toto sa netreba rozhorcovat.
ankad
Mimka946, dakujem za recept, ktory som kvoli vsetkym tuna nedorozumeniam, potrebovala som ich vyskusat. LASKONKY SU PREC! --no nie v kosi. Prisli kamaratky na kavu, a tie boli v siedmom nebi, aj domov si chceli zobrat. No a uz mi chodia objednavky, takze musim robit znovu. Ako pod-nazov, budu "Mimkine Laskonky" - mozem? aby som sa nedostala do problemu.
mimka946
@ankad a piekli ste ich ako v postupe alebo susili?! ano mozu to byt mimkine laskonky a som velmi rada ze chutili..
ankad
Nieviem, preco mi komentar nepresiel, ci preto ze bol dlhsi, tak este raz.
Mimka, piekla som ich pri 180C , casovo to mohlo byt asi 15 minut. To som si nevsimla, ked zacali hnednut, tak som ich vybrala. Nakolko takemu mnozstvu orechov, treba ich viacmenej piect, lebo ten plech, co som mala na slabsiu teplotu, akoze susit, ako niektore Varechacky pisali, tak neboli tak naskocene a upecene.
"Naschval" som varila sirup aby skrystalizoval, aby som mohla napisat, aky to malo vysledok. Nic sa nestalo, dalsim miesanim s bielkami sa krystaliky rozpustili a vysledok bol taky, ako prvykrat ked som ich robila.
ankad
este chcem pripomenut, ze druhykrat ked som ich robila, vtedy som naschval nechala cukor skrystalizovat, aby som mohla lepsie skomentovat.
vavan
Takže mi to nedalo a vyskúšala som tento recept podľa rád komentu skúsenej profesionálky @ankad ,takže keď rozvar varíte len 10 minút tzv.na bublinu tak sa vám pri pečení laskonky rozlejú/takže by sa mal variť až na retiazku min.15 minút.Ak necháte cukor naschvál skryštalizovať tak po upečení sa vám vytvoria s kryštálikov cukru na povrchu mapy a pri prudkom pečení sú vznútra ako žuvačka aj keď obsahujú väčšie množstvo orechov tak určite sa nemajú piecť pri 180°C . Pečieme pri teplote 160°C cca 30min. ( Zo začiatku piecť pri zatvorenej rúre a keď naskočí veľkosť,po 10-15 minutách vložiť medzi dvierka varešku a dosušiť pri pootvorenej.Ale druhýkrát ich určite robiť nebudem pre mňa sú príkrosladké keďže ide na 6 bielkov až 750g cukru takže @honestka a @lusinkab mali ste 100%pravdu s varením cukrového rozvaru.
vavan
ak sa mi podarí prikladám foto
file:///D:/foto%20ivana/P8220039.JPG
honestka
@VAVAN dakujem ti, ze si moj koment z 9. januára 2013 o 18:19 potvrdila! Mrzi ma, ze vyvolal taku nevrazivu atmosferu a popudil mnohych. Iste sa aj ostatni, ktori sa vyjadrili na moju obhajobu, alebo vedia nieco svoje o jeho vareni potesia, ze tento sirup ma pre nieco TU dlhu tradiciu ako ho pripravit a mna tesi, ze komentovanie prinieslo uspech.

Tvoja snaha iba potvrdila to, co cukrari nech uz ziju v akejkolvek nadmorskej vyske vedia ako facku!
Ak sa niekomu vydari piect aj so zhrckavenym sirupom zrejme je to nahoda, alebo ako u @ankad : len dlhorocnou a naucenou praxou, ktoru prevadza denne v jej business predavanim.

Ostatni si radsej daju zrejme poradit a nevyhodit tak dnesny drahy material do kosa.
Hlavne ak ich chystate na sviatky, ked na mise maju nielen vyzerat ale aj chutit.
Vdaka!
ankad
Vyzera, ze @honestka a @vavan potrebujete dokaz, ze z tohoto receptu sa daju urobit aj krasne orechove a chutne Laskonky. Stiahla som si fotky laskoniek ktore som robila 14.Januara po prvy krat a presne podla Mimkineho receptu, pokusim sa ich tu tento weekend vlozit. Tieto Laskonky su po kazde krasne, vobec nie zuvackove, a pekne su nafuknute, a este sa mi ani raz nerozliali, naopak, ku koncu, snehova hmota trochu zhustne a tazsie sa rozotiera.
@honestka , ziiadna nahoda to neni ze sa mi podarili, tymto sposobom som ich robila uz niekolkokrat a bez problemu.... a ako hovoris o mne, ze dlhorocnou a naucenou praxou ktoru prevadzam denne predavanim??? Laskonky su neni moja dlhorocna prax a tieto Mimkine som robila po prvy krat ako som uz spominala v januari. A co Ty ides poucovat skusenych cukrarov?
Preco sa @vavan rozliali? v niecom inom urobila chybu. Moje sa nerozliali, a neboli ani zuvackove. Iba ten plech, ktory som nechala na slabsej teplote susit/piect a na dlhsi cas, tie boli zuvackove. Ked sa dava menej orechov do bielkovej peny, vtedy sa susia na slabsej teplote a dlhsie.
@vavan , 15 minut varit cukor na nit je dlho! vtedy sa Ti musel syrup poriadne scukornatiet, tak sa Ti rozliali.
Tieto Laskonky susim/peciem pri 180C v normalnej elektrickej trube priblizne 15 minut (ja som to sledovala, ked trosku stmavli, som kontrolovala, ci su hotove. Nic som na recepte nemenila a ani nemienim menit, mne vychadzaju pekne.
honestka
Ja ziadny dokaz nepotrebujem, peciem ich uspesne so svojimi skusenostami a receptom, ktory je velmi stary a teda pre mna osvedceny. Keby si bola citala, tu islo o vetu ktora bola o SIRUPE!
nikto netrvrdil, ze je to ZLY alebo dobry recept.

Vy ste si tu urobili cirkus z diskusie.
a tebe @ankad nikto nebierie tvoje uspechy ci skusenosti, naopak!
Ale uznat by si mala, ze @mimka potrebuje troska viacej cviku v pisani jej receptov.
Aka je cukrarka ci co vari doma ma nezaujima. Bol to pre mna prvy recept od nej co som v ten den videla a keby som si bola precitala jej predchadzajuce, iste by som bola presla mlcanim ako mnoho dasich.

Vyjadrila som sa k jedinej veci, aby si zaciatocnici dali na sirup pozor. Pre teba je to samozrejmost s tolkymi rokmi ktore mas cukrarcine v opasku. Ja chcem teba poucovat? to si kde vycitla?
Vavan hovorila tiez sirupe, k peceniuiba tolko, ze kazdy si pozna svoju ruru a teplotu. nakoniec je o tom dalsia autorkina diskusia;
.
A tvoje dokazove fotky mne ozaj nic neprinesu-po tejto diskusii neviem ako inym, pretoze vsetko ostatne okrem SIRUPU bolo vlastne od veci.
A ked mi chces dalej davat rozumy pouzi TS ktore uz funguju-je neprijemne takto komunikovat a zatahovat ostatnych, ktori uz maju takychto dohadovaciek na tejto stranke po krk.

Tu sa k tomuto uz vyjadrovat nebudem-koncim.
lusinkab
@honestka vykasli sa na to ak niekto chce pochopit tak pochopi ak nie tak hoci by si mu hlavu o stenu buchala tak stale bude trvat na svojom. Akosi napisala ani ty,ani ja ani @vavan sme nekomentovali RECEPT ale len ten CUKROVY SIRUP. Rozumiem tvojej reakcii a vobec sa ti ani necudujem, vies ono je to aj tak ked tu niekto pridal recept na makronky (od makroniek to malo na mile daleko a postup bol tak popisany,ze ak to niekto cita tak si povie,ze to je upne lahke.... teplota cukru hore dole ... pomer surovin ani nehovorim .... ja osobne mam k tomu receptu velky respekt a robim ho pravidelne a tak isto aj ten cukrovy sirup) a nikdy by som si do takeho receptu nedovolila napisat od oka alebo cca tolko vody.Takze ked niekto tu nepochopil o com tu vlastne ta diskusia vznikla tak to uz je jeho problem a ako si napisala nikto nehovoril,ze recept je zly alebo suroviny atd .... jedine co tu bolo komentovane bol ten sirup .... takze ak sa niekto urazil tak mal na to neopodstatneny dovod :-)
pusta
@mimka946 , nezastávam sa nikoho, ale jednoznačne môžem potvrdiť, že @honestka nikomu ešte neublížila, skôr vysvetlila, ak niečo nebolo zrozumiteľné a v čom nebolo zrozumiteľné. prečo ktorá odpoved autora bola neprimeraná, nesprávne formulovaná, otázka zle pochopená a podobne, určite usmernila a v dobrom. na rozdiel od teba, ja som už stará žena, tiež všeličo nesprávne pochopím, ale kritiku prijmem, hoci mi je to niekedy ťažké. to neznamená, že ťa chce niekto znechutiť...práve naopak, pomôcť. pravda, až na niektoré výnimky, ale tie sú vždy. mne práve @honestka a jej podobní svojou kritikou, vysvetlením, radou... veľmi pomohli k lepšiemu, najmä v mojich začiatkoch na vareche. nie vždy je ľahké zorientovať sa v tom, kto to s tebou ako myslí...skús porozmýšľať o tom i nad svojimi reakciami pekne v kľude, pozorne si všetko prečítaj. brala by som veľmi vážne názor @2010 , @lusinkab a dalších. ver mi, že nikto z nich, vrátane mňa, ťa nechce znechutiť. prajem ti veľa úspechov, myslím, že na to máš...len popracuj ešte na sebe.
pusta
@mimka946 , ešte by som dodala, že cukrárstvo a pečenie ako také je predovšetkým o presnosti v dávkovaní surovín, nič sa nerobí od oka alebo približne, ani čas, ani teplota, presný postup jednotlivých krokov - to je všeobecne známe predsa. na tvojom mieste by som sa necítila dotknutá, porozmýšľala by som o všetkom, lebo človek sa učí celý život. ver mi, aj ja sa to učím, ide nielen o recept, ale aj o spôsob komunikácie, pokora a skromnosť ešte nikomu neublížila, ani mne nie.
staja
@mimka946 , pred viac ako rokom si sľúbila pridať fotky. Neboli by ešte? Rada by som vyskúšala tvoj recept.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia