Lasagne - nelasagne (fotorecept)

Autor receptu: andys

Tieto lasagne sú kombináciou receptu, ktorý som sa naučila od mojej priateľky a vylepšeniami, ktoré som do nich zapracovala podľa našej chuti. Naozaj majú s originálom pramálo spoločné, ale na chuti im to neuberá.

6-8
porcií
25 minút
príprava
20+30 minút
na 180 °C

Postup

  1. Na oleji opražíme mäso, osolíme, okoreníme a spolu so zeleninou podusíme do polomäkka. Pridáme paradajkový pretlak a dochutíme oreganom a muškátovým orieškom.
  2. V osolenej vode predvaríme cestoviny. Ja ich predváram na trikrát - toľko vrstiev potrebujem. Keby som ich dala variť naraz, posledná vrstva by bola príliš mäkká.
  3. Keď máme pripravené cestoviny aj mäsovú zmes, môžeme začať vrstviť. Formu vymastíme maslom, vyložíme prvou vrstvou cestovín, naložíme mäso a 1/3 strúhaného syra.
  4. Na syr dáme aj 1/3 smotany. Ja na lasagne používam smotanu na šľahanie aspoň týždeň po dobe spotreby, vtedy je pekne hustá ako na obrázku a na rozdiel od kyslej smotany nemení chuť jedla. Takúto smotanu používam namiesto bešamelu, ktorý sa používa v originálnom recepte na lasagne.
  5. Tento postup zopakujeme ešte raz. Tretia vrstva pozostáva už iba z cestovín a smotany. Takto pripravené lasagne prikryjeme napr. alobalom a dáme asi na pol hodiny zapiecť zo vyhriatej rúry.
  6. Aby sme sa apoň trochu priblížili talianskej chuti, teraz príde na rad syr grana padano. Pred dopečením lasagne odkryjeme a posypeme poslednou vrstvou syra - k poslednej dávke strúhaného syra primiešame asi 50 g nastrúhaného grana padana.
  7. Dáme na krátku chvíľku späť do rúry - kým sa syr nerozpustí a nechytí zlatistú farbu. Pred podávaním necháme trošku vychladnúť, aby sme lasagne mohli pekne naporcovať.