Ľanový chlieb - plochý fotorecept

katka78 - fotkakatka78, 18. júla 2016
Ľanový chlieb - plochý (fotorecept)
Foto: katka78

Ďalší alternatívny chlieb ku klasickému múčnemu. Najmä pre tých, ktorí nemôžu lepok, alebo ani niektoré bezlepkové múky. Hrnčekový.

16
porcií
10 minút
príprava
20 minút
na 180 °C

Suroviny

2 hrnčeky
1 čl
1 čl
5 ks
1/2 hrnčeka
1/3 hrnčeka
Ďalej:




Postup

  1. 1

    Hrnček = 2dl. Rúru si predhrejem na 180 °C. Ľanové semienka zomeliem (v mlynčeku na kávu). Vzniknutú múku zmiešam so sódou bikarbónou, soľou a rozšľahanými vajcami. Pridám vodu, olej a nechám postáť 5 minút.

    Ľanový chlieb - plochý (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Malý pekáč (25 x 18 cm) vysteliem papierom na pečenie a jemne potriem tukom. Odležané cesto doňho nalejem, zarovnám a vložím do zohriatej rúry. Pečiem pri 180 °C asi 20 minút, resp. pokiaľ cesto nie je upečené. To overím, keď doňho pichnem špajdľu a nezostane na nej polosurové cesto. Hotový chlieb vytiahnem a nechám na mriežke vychladnúť.

    Ľanový chlieb - plochý (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Obvykle z neho nakrájam 16 kúskov. Pri servírovaní každý kus ešte zboku rozrežem (ako žemľu) a tak podávam - plním, alebo potriem nátierkou.

    Ľanový chlieb - plochý (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Ak tento chlieb nezjeme hneď, jednotlivé porcie zamrazím a vytiahnem vždy len toľko kusov, koľko práve spotrebujeme. Časť ľanu môžete nahradiť sezamom (ja ho dávam v pomere 50:50). Chlieb je vhodný pri bezlepkovej, nízkosacharidovej, alebo redukčnej diéte. Môže sa použiť aj pri protikvasinkovej/protiplesňovej diéte, v takom prípade ako olej použite kokosový bez vône.

Diskusia k receptu

havino
úžasné, ako sa dá aj inak si pomôcť pri neznášaní lepku, ja si ho uložím, aj ten prvý mám uložený a miesto ražnej kváskovej tehly si tento urobím, ako prvý, som zvedavá na chuť
atulienka
Katka, chlebík vyzerá super a iste je aj veľmi chutný. Rada recept vyskúšam Pečiem podľa podobného receptu z ľanových semienok, ovsených otrubov, vajec a tvarohu. Tiež mi ide o bezlepkový chlebík, ale za kostiam prospešnú považujem kombináciu vápnika z tvarohu s ľanovým olejom. Takú mám skúsenosť. Len nie som v počítači tak zdatná, aby som do Varechy napísala recept.
katka78
@Havino (19.7.2016 21:40) chuť je iná, nedá sa porovnať s klasickým chlebom, výrazne ľanová a cítiť aj vajíčka. Dá sa urobiť aj vo vegan verzii, bez vajec, ale to som ešte neskúšala. Mne napríklad semienkový chutí viac, mojej sestre zas vôbec, hovorí, že jej je ťažký. Kamarátka zase tento jedla dva týždne v kuse, platí staré známe 100 ľudí 100 chutí :-) Veď na skúšku urob menšiu dávku, keď neosloví, aspoň nebude veľká škoda :-) Ja to robím skoro vždy. Teraz tak napríklad experimentujem s čisto pohánkovým chlebom, chuť výborná, len konzistenciu musím ešte dotiahnuť, no skúšam v malých dávkach, nech sú straty čo najmenšie :-)
@Atulienka (20.7.2016 09:04) kombinácii tvaroh+ľan dôverujem aj ja, len v trošku inom spracovaní, nie tepelne upravené. Napríklad takto:
 varecha.pravda.sk/recepty/zemiaky-s-lanovym-olejom-a-tvar...

 varecha.pravda.sk/recepty/tvarohova-natierka-so-zeruchou/...

 varecha.pravda.sk/recepty/tvarohova-natierka-proti-rakovi...

Kto chce vedieť viac, môže si na webe prečítať čosi o výskume Dr. Budwig, stačí zadať do googlu slová "budwig, tvaroh, lan"
@Atulienka na pridaní receptu nie je nič zložité, v pravom hornom rohu je tlačítko "pridaj recept", stačí naňho kliknúť, potom to už ide samo, sú tam len kolónky, ktoré stačí vyplniť. Možno by si mohla pridať ten svoj recept na chlebík, keď by aj bez fotky. Je to jednoduché, naozaj, veď je tu kopec varecháčov aj menej počítačovo zdatných, či vo vyššom veku a pustili sa do toho :-) Ak by som ti v tom mohla nejako pomôcť, daj vedieť.
@Soncya ďakujem :-)
mamatata2
Je to super chlebík, upiekla som z polovičnej dávky, len z ľanu, lebo sezam nemali, ale budem skúšať aj iné kombinácie. Dala som kokosový olej a na 1 hrnček semien som dala 2 vajcia, možno by stačilo aj jedno. Chlebík je vláčny. Ďakujem za recept.
katka78
@Mamatata2 (20.7.2016 12:30) ďakujem za vyskúšanie, som rada že máš novú inšpiráciu :-) Vajíčka sa dajú ubrať, ja sa ho chystám robiť aj úplne bez, síce chutí takto, ale máme limit na vajcia, tak ich radšej ušetrím do praženice :-) Nech sa ti darí aj v ďalších kombináciách, maj sa pekne :-)
atulienka
Katka, ďakujem za radu. Večer vyskúšam pridať recept, pri najhoršom sa mi to nepodarí. Prajem Ti pekný slnečný deň /smajlíka nevie napísať, ale iste si ho tam vieš predstaviť, xixi/.
katka78
Presne tak @Atulienka , vyskúšaj a uvidíš, ak by niečo, redakcia to stopne, ale ja verím, že sa to podarí. Držím palce/päste :-)
atulienka
Recept da mi nepodarilo vložiť, riešim to takto:
Chlebík z tvarohu na malý plech, cca 30 x 24 cm:
4 PL nie kopcom, ovsené otruby mleté
4 PL kopcom, mleté ľanové semienka
1 prášok do pečiva
3 celé vajíčka
25 dkg odtučnený tvaroh jemný
trocha soli, možno aj rasce, prípadne iné ochucovacie korenie, napr. grilovacie a pod.

Stačí všetko spolu v miske dobre vymiešať tak, aby sa vytvorilo cesto.
Cesto dáme na papier na pečenie alebo fóliu do malého plechu a rozotrieme.
Rúru vyhrejeme asi na 180 stupňov a dáme piecť v strede rúry. Rúru otvoríme najskôr až po 18 minútach.
Pečie sa cca 20 a viac minút, do bronzova.
Potom vyberieme z plechu a necháme aspoň mierne vychladnúť. Krája sa na 6 kúskov.
Každý kúsok z boku prekrojíme, ako otvorenie knihy, a nechám celkom vychladnúť.
Uschováva sa v chladničke. Dlhšie možno uskladniť v mrazničke.

V delenej strave sa chlebík môže kombinovať so živočíšnymi bielkovinami /šunka, syr a pod./

Mne chlebík veľmi chutí, pečiem ho pravidelne, uchovávam v chladničke alebo
aj v mrazničke a pred „obložením“ ho občerstvím v hriankovači.
redakcia
@Atulienka (21.7.2016 17:51)

Napiseme Vam e-mail s podrobnym opisom toho, ako na Varecha.sk pridat novy recept. Je to celkom jednoduche.
V pripade, ze by ste na Varecha.sk potrebovali poradit, napiste nam e-mail na redakcia@varecha.sk
danda3
Katka, čo ty nevymyslíš, chlebík vyzerá a určite chutí veľmi dobre, vyskúšam z polovičnej dávky, keďže teraz mám mániu v pečení chlebov.
popoluska340
Atulienka aj tvoj receptik na chlebik sa mi velmi paci,urcite vyskusam.len musim dokupit tvaroh.Teraz ficim na melonoch,a ovoci.Ale pride aj na chlebik.
katka78
@Atulienka (21.7.2016 17:51) mrzí ma, že to nešlo, ani nepíšeš, kde bol problém, rozmýšľam ako by som poradila, ale jedine postup krok za krokom napísať a to je asi to, čo spravila @redakcia. Každopádne, ďakujem za recept aspoň tu v komentároch, ja ho vyskúšam, je v poradí :-) Možno aj @Popoluska340 ho skôr vyskúša a pridá info, uvidíme, ktorej to ako vyjde :-)
@Danda3 (21.7.2016 21:04) chuť je samozrejme iná ako pri klasickom chlebe, ale to ty vieš, lebo sama všakovako pekávaš. Nech sa ti vydarí :-)
hanis
Děkuju za recept, chlebík je výborný a hlavně jednoduchý na přípravu. Peču už po čtvrté a pokaždé je jiný, protože přidávám do těsta ještě buď slunečnicové nebo dýňové semínka, dokonce už jsem zkoušela přidat i vlašáky. Vajíčka dávám podle toho kolik zrovna mám a vždycky je chutný. Je zkrátka variabilní.
katka78
@Hanis (25.9.2016 08:59) Ďakujem za správu, mám veľkú radosť, že je recept užitočný! Nech sa darí ☺
kukulienka71
@Atulienka (21.7.2016 17:51)

tiež ma zaujal tvoj chlebík, možno aj ako pagáče či žemličky. Samotné semienkové sú mi ťažšie, tu je to tak akurát. Našťastie, nemáme intoleranciu, ale v rámci racionálnej a hlavne rozmanitej stravy sú takéto pečivá hodnotným obohatením, vďaka.
katka78
@Atulienka (21.7.2016 17:51) snáď si komentár všimneš. Ešte raz ďakujem za tvoj recept na chlebík tu v komentároch. Vyskúšali sme a časom už aj upravili na naše potreby. Udomácnil sa u nás ako "Rýchly chlebík", lebo je rýchlo pripravený, upečený, aj zjedený. Okrem ovsených otrúb, je chutný aj z ovsených vločiek, pohánkových, alebo pšenových, či ich kombinácií. Pekávam ho už nie vcelku, ale ako samostatné "chlebové placky". Ešte raz ďakujem! Maj sa pekne :-)
1x radost
cesminaz
@Katka zlatá,chlebík včera vyskúšaný :-) Dala som aj sesam,aj lan,aj mak a aj slnečnicové semiačka.V ceste mi pri pečení ozeleneli :-) Je velmi lahučký na konzistenciu.Rozmýšlam,ze nabudúce pridám do cesta zo 3-4pl ražnej múky..čo povieš? Dakujem za receptík a budem sa tešit,ak pridas aj dalšie takéto chlebiky,alebo pečivko ;-) Ja mam rada aj low carb ;-D


katka78
@Cesminaz (26.4.2017 21:05) Vidím, že sa ti vydaril pekne, aj si si ho podľa seba dobre nakombinovala. S ražnou múkou v tomto recepte skúsenosť nemám, no nie som si istá, či nebude potom príliš mokrý ten chlebík, keďže ražná múka je taká "blatovejšia". Mám jeden fajn "lowcarb" chlebík, ten pekávam z týchto "alternatívnych" úplne najčastejšie, len nemám teraz veľmi čas ho pridať, snáď neskôr.
Medzitým ťa možno zaujme niektorý z týchto:
Malý bochník z čisto pohánkovej múky (teda aj bezlepkový):



Recept:  mojreceptarik.blogspot.sk/2016/02/pohankovy-chlieb.html...

Chrumkavý ľanový chlebík - plátky (dá sa urobiť aj ako krekry)



Recept:  mojreceptarik.blogspot.sk/2017/03/chrumkave-lanove-platky-alebo-k...

No a v neposlednom rade môžem odporučiť alternatívny chlebík aj tu v komentároch čo je od @Atulienka (21.7.2016 17:51). Dá sa okrem ovsených otrúb urobiť chutný aj z ovsených vločiek, pohánkových, či pšenových, akurát ja ho robievam ako samostatné placky, nie chlebík vcelku. Tak možno ti niektorý recept padne vhod. Maj krásny deň a ja ďakujem za krásne foto a odozvu :-)
alena77
@katka ďakujem recept vyskúšaný,no keďže doma bolo málo vajíčok a do obchodu som bola lenivá
alena77
Komentár sa mi nezobrazil celý, ale ďakujem za recept. Do receptu som dala len dve vajíčka,preto je nízky no chutný. Ďakujem
radost
@Cesminaz (26.4.2017 21:06)

vďaka tvojej usilovnosti a šikovnosti-som si všimla tento recept a realizovala..včera..práve teraz zajedám..som veľmi prekvapená-čo sa mi to za zázrak podarilo...
mala som len 1 šálku ľanu-druhú som zmiešala konope,tekvica,slnečnica,sezam...3 vajíčka dľa teba..
slnečnice dám nabudúce menej-má výraznú chuť..
veľká spokojnosť..mne chutí..manželovi nie..pokrabičkovala som-odložila do mrazu-budem vyťahovať..
týmto chcem poďakovať i šikovnej a milej @Katke 78..
želám radosť na každý deň všem..:-)
katka78
@Alena77 poradila si si ako šikovná gazdinka, nič to, že je nižší, aspoň si ho nemusela ešte prekrajovať :-) Ďakujem pekne za foto aj odozvu, som rada, že recept ti padol vhod.
@Rados ť, ja sa manželovi nečudujem, ak by som si mala vybrať medzi mojim tradičných chlebíkom z kvásku a hocakým "alternatívym", nebolo by dlho nad čím váhať :-) Pre mňa je jeho chuť top! Ale striedam rôzne typy chleba, podľa potreby, každý má nejaký benefit. Krásny deň vám obom/všetkým :-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia