Ľanovky

spaldicka - bez fotkyspaldicka, 5. septembra 2014
Ľanovky
Foto: spaldicka

Naštartujte svoj organizmus celozrnnou špaldovkou v kombinácii so zdravými "omegáčovými" ľanovými semienkami ;-).

80-100
porcií
10 minút
príprava
16 minút
na 200 °C

Suroviny

Naslizenie ľanu:
1 PL
2 PL
Cesto:
250 g
100 g
 pripravený ešte teplý
1 ČL
3 Pl
50-60 ml
1 bal.
6 PL




Postup

  1. 1

    Naslizenie ľanu: Dáme do malého hrnčeka dáme ľan a vodu. Prevaríme cca 2-3 minúty. Ľan nám krásne naslizí... a ten sliz, to je vláknina!

  2. 2

    Zo surovín vypracujeme cesto. Nemalo by byť príliš riedke, inak sa príliš lepí a rozťahuje. Cesto rozdelíme na 2 časti. Na pomúčenej silikónovej podložke ho natenko vyvaľkáme (cca na 3-4 mm) a radielkom narežeme štvorčeky.

  3. 3

    Kúsky cesta opatrne prenesieme a poukladáme na plechy vystlaté s PNP (mne vyjde na 2) a vo vyhriatej rúre na 200°C ich pečieme 16 minút.

Diskusia k receptu

4ica
tak aj som ich dnes upiekla a teda chut ma veelmi preklavila. Su fantasticke ako slane chutovecky, ked pride navsteva, urcite ich upeciem opat. Mozem povedat, ze konkuruju slanym bryndzovym-ktore robievam pocas prilezitosti v roku. Moj synator mi ich vyziera-a to on ma teda veelmi vyberavy jazycek :-D
manka1
Milá špaldička - špalda je druh pšenica a obsahuje ešte viac lepku ako klasická pšenia! To len na objasnenie - recepty sú výborné - určite, len nie pre bezlepkáčov! Čiže stačí ich nedávať do kategórie bezlepkové...potom bude všetko OK. Starý bezlepkáči vedia, že špaldu nemôžu - nesmú, ale ak nie je niekto znalý - tak mu bude nedobre !!!! Už som to písala aj adminovi - ale nič sa s tým nedeje...
renulienka
...mam podobny recept a su naozaj chutne, obcas ich ochutim makom, rozmarinom ... ;-)
radulienka
Oj, veľmo sa mi to páči, robím iné, samozrejme tieto vyskúšam, už mi chrupkajú sánky, vďaka za recept...
mariamka
robila som ich tiez vcera :) zaujalo ma to "naslizenie",, lan bol doma aj spaldova muka a celkom teraz u nas letia tieto "nove" veci, takze dakujem za prima chrumkaciky, robila som teraz presne podla teba, chcela som to mat "autenticke" :) nabuduce kludne navrch mak alebo rascu vyspekulujem :) dakujem :)

mariamka
este taka drobnost, cesto pohodlne vymiesila pekaren, gulala som na papieri a radielkom pokrajala az na plechu, oddychove pecenie :)
spaldicka
@mariamka , máš ich krásne ako maľované!!! ;-) Jasné, pekárnička je skvelá pomocníčka ;-). Aj ja ju niekedy používam na vymiesenie cesta - a ako píšeš, je to oddychové pečenie :-).
spaldicka
@mariamka , máš ich krásne ako maľované!!! ;-) Jasné, pekárnička je skvelá pomocníčka ;-). Aj ja ju niekedy používam na vymiesenie cesta - a ako píšeš, je to oddychové pečenie :-).
spaldicka
@manka1 , včera som opravila túto chybičku o špalde. Zaradila som zopár receptov k "bezlepkovým" nedopatrením. Ospravedlňujem sa za chybičku. Každý sa môže pomýliť...;-)
Viem, že ju celiatici neuznávajú a nezaraďujú k svojej papaničke. Dovolím si nesúhlasiť, že špalda obsahuje ešte viac lepku ako klasická pšenia... To by som cítila, pretože mám veľký problém s lepkom a práve klasická biela pšenica i grahamka (a o.i. aj iné obilniny ako jačneň, raž, ovos...) spôsobovali dosť ťažké problémy :-((. A práve špalda mi výrazne pomohla. Je zaujímavé, že niektorí celiatici bez problémov znášajú špaldu! A niektorí lekári a špecialisti ju odporúčajú aj pri celiakii či neznášanlvosti pšenice. A tak ja jem špaldu i bezlepkové potraviny a je mi črievka sú v pohode.
Už som sa zopárkrát v predajniach so zdravou výživou stretla s radami od majiteliek či predavačiek, ktoré mi pri bezlepkovej diéte či neznášanlivosti lepku vždy poradili práve špaldu...
Ale koľko ľudí, toľko chutí... aj výber je na každom... kto čo môže... každý máme svoju citlivosť a (ne)znášanlivosť na určité potraviny. U mňa to funguje špaldovo a som rada :-).
1x ilusa
spaldicka
@radulienka , ďakujem :-). Moja, takto mi v noci píšeš... :-))) Podarená si, "už mi chrupkajú sánky" . Prajem Ti, aby sa Ti podarili. A veselé hryzkanie prajem ;-).
babav
Dobre keksiky bez E-ciek @spaldicka .
@kakao ,do profiloveho foto si mozeme dat nie len vlastne (ako je to
zvykom na facebook ),ale napr. foto nasho idolu ,
alebo osoby ,ktoru mame radi z filmoveho platna.Myslis si ,ze ty v skutocnosti vyzeras ako kakao?
kakao
@babav : K tvojej profilovke som sa nevyjadroval, takže neviem, prečo sa do toho miešaš a zbytočne vyrývaš.
1x kakao
spaldicka
Ďakujem @babav. Rada mám tieto zdravé omegáčové krekríky ;-). Máš super dobrôtky - šikulienka si! ;-)
radulienka
@kakao , ak nevieš pridať lepší komentár, tak nevyrývaj, toto je blog na varenie a pečenie, vyrývať si choď niekam inam, neviem, prečo to redakcia nevymazáva také sprostosti od teba...
2x babav a ilusa



SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia