Lángoše

qaroh - fotkaqaroh, 31. mája 2012

Lángoše sú tak ako napr. pizza jedlo chudobných a preto to netreba s ingredienciami preháňať. Tieto sú od mojej mamy a mám ich rád, Zobraziť celý popisLángoše sú tak ako napr. pizza jedlo chudobných a preto to netreba s ingredienciami preháňať. Tieto sú od mojej mamy a mám ich rád, rád ich robím a majú ich radi aj moje deti. Na ozaj dobrý lángoš stačí naozaj málo.

10-12
porcií
30 minút
príprava
60 minút
na 200 °C

Suroviny

1 kg
1 kocka
1 lyžica
1/2 lyžičky
1/2 l
1/2 lyžičky
3 stredné
1
1 hlavička
1
300 g




Postup

  1. 1

    Na obyčajné lángoše vám stačí naozaj málo. Stačí múka, voda, kvások z cukru a vody, soľ a možno trošku oleja do cesta. Je to jednoduché a dobré a ak urobíte lángoše len z takéhoto cesta tiež budú dobré. Ak ich chcete predsa len trošku vylepšiť, tak začnite zemiakmi, ktoré uvaríte v šupke, vychladíte, ošúpete a postrúhate.

  2. 2

    Múku, asi kilo preosejeme a trošku si odložíme na ruky a podsýpanie pod cesto. Alebo načnete druhý sáčok. Pridáme do nej soľ, asi lyžicu, ale kto nemá rád slané môže aj menej, podľa odhadu, trošku drvenej rasce a pripravený kvások z vody a trošky cukru. Môžete pridať aj trošku oleja, asi pól deci, prípadne aj acidko, malé, myslím 125 ml, ak nemáte tak stačia tie zemiaky. Ale tie môžete pridať vždy. Vypracujeme cesto s pridávaním vody podľa potreby. Viem, že ľudia dávajú aj mlieko, ale to už sa blíži skôr k cestu na koláč, alebo vianočku. Vymiesime, necháme nakysnúť. Dobré skúsenosti mám s rýchlokyskou. Premiesime asi tri razy a potom na pomúčenú dosku robíme asi 10 dkg kôpky, ktoré ešte necháme nakysnúť.

  3. 3

    Pripravíme si cesnak. Ošúpeme, prelisujeme, dáme do šálky spolu s lyžičkou soli a pól deci olejom a zalejeme troškou vriacej vody. Cesto potom rozťahujeme pomúčenými rukami a vyprážame na oleji. Podávame samotné alebo k prívarkom, či kyslím polievkam. Výborné sú z kečupom a kyslou smotanou posypané strúhaným syrom a tiež sú výborné s džemom napr. šípkovým. Ak vám zostane cesto môžete ho na nejakú dobu odložiť do chladničky.

Diskusia k receptu

qaroh
No tak lángoš je len múka, voda, kvasnice, a soľ. To ostatné sú prílohy na lángoš. Slovenská špecialita je pchať všade mlieko a vajcia. To už je skôr potom koláčové cesto, ale vylepšiť cesto na lángoš, mliekom, acidkom, varenými zemiakmi - to sa dá. Pchať však vajcia a mlieko do cesta na pizzu, to už je moc. To sa Taliani smejú.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia