Ľahučké sladké rožky fotorecept

cesminaz - fotkacesminaz, 15. októbra 2015
Ľahučké sladké rožky (fotorecept)
Foto: cesminaz

Plnené kysnuté rožky :-)

24ks
porcií
15-20 minút
na 190 °C

Suroviny

1 kg
6 PL
200 g
2,5 ČL
2 ks celé
1 ks (vaječný)
180 g (alebo margarín)
2 dl
4 PL
4 - 4,5 dl vlažné
50 g
Plnka:
Na potretie:
1 ks cele
2 PL




Postup

  1. 1

    V jednej miske si najprv lyzicou premiesame sypke suroviny a potom pridame 2 vajicka a 1 zltok,dobre zmäknute maslo(margarin),4pl medu,2dl jogurtu a napucany kvasok zo 4dl mlieka+50g drozdie+1kl Cukor.Cele to dobre premackame,prepracujeme,aby sme dostali mäksie a trocha lepkave cesto :-)

    Ľahučké sladké rožky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Teraz si nalejeme trocha oleja do dlani.Potapkame cesto z vrchu a potom ideme cesto s naolejovanou rukou ponadhadzovat :-) akoby vybit :-)) Ako nadhadzujeme cesto jednou rukou(do lava),tak tocime misku stale dookola s druhou rukou (do prava).Spravte s miskou 5 koleciek,to staci :-)) a ak sa vam zacne uz cesto lepit na ruku,tak si dajte znova trocha oleja. Toto vybitie je velmi dolezite,lebo od neho je cesto vzdusnejsie a lahsie :-) Celkom ine,nez ked ho nevybijete. Po vybiti cesto ponadvyhujeme a podsypeme mukou a aj vrch poprasime mukou.Cesto zakryjeme utierkou a dame na 1-1,5h na teplejsie miesto nakysnut.Mozte zabalit misku aj do igelitoveho sacku,tak vam cesto vykysne rychlejsie :-)

    Ľahučké sladké rožky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Zatial kym cesto kysne,si pripravime lubovolne plnky.Ja som pripravila orechovu(100g ml.orechy,citr.kora,med,skorica,trocha mlieka). A este aj skoricovu a kakaovu plnku,ale to som len zmiesala praskovy a krystalovy cukor zvlast s kakaom a zvlast so skoricou.A v jednej misticke si zmiesame aj 1vajicko s 2pl smotany a dobre to rozmiesame..tymto budeme rozky pred pecenim natierat..

    Ľahučké sladké rožky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Cesto krasne nakyslo :-)

    Ľahučké sladké rožky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Cesto vyklopime na pomucenu dosku(je lahucke a bublinkave) Potom ho rozdelime na 3 rovnake kusy,ktore kazde este raz premiesime do bochnika.Bochniky zakryjeme a nechame zasa 30minut podkysnut..

    Ľahučké sladké rožky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Ja som ich aj zospodu udrziavala teple :-)) dala som pod ne utierku,niekedy zvyknem dat aj deku :-) ale zvrchu iba utierku..

    Ľahučké sladké rožky (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Vykysnuty bochnik vyvalkame na hrubku 5mm,natrieme orechovu plnku vsade,iba v strede vynechame taky mensi kruh.To preto,aby sa tam cesto vedelo riadne uzavriet a nevysla plnka von.Potom cesto pokrajame,ako pizzu,cize na 8 trojuholnikou :-) A nasledne "velmi zlahka" zkrutime trojuholnik do tvaru rozku :-)

    Ľahučké sladké rožky (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Tak isto spravime aj dalsimi dvoma bochnikmi..Natreme najprv olejom a posypeme hojne skoricovou plnkou.Mozte dat trosicku struhanky,ak chcete,ale nieje to nutne.Ked mame vsetky rozky hotove,poukladame ich na plech s papierom a lyzicou ponatierame rozky so smotanovym vajickom..Takto natrete ich nechame znova 30minut na teplejsom mieste podkysnut..Dbajte nato,aby naozaj podkysli,lebo inak nebude vysledne upecene cesto take lahucke,ako ma byt.Viem o com hovorim,mam s tym uz skusenosti :-)

    Ľahučké sladké rožky (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Teraz ich pekne podkysnute vlozime do rury,ktoru sme si rozohriali na 190°C na 15-20minut.Treba si to sledovat,lebo kazdy ma onieco inaksiu ruru.Mne sa piekli 15-17minut vrchny a spodny ohrev..

    Ľahučké sladké rožky (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Rozky sa v rure este viac nadvyhli a krasne upiekli :-) Su velmi lahucke a mäkke.Ak je rohlik tazsi,to znamena,ze pred pecenim riadne nepodkysli.Natierat ich nicim netreba,sami o sebe su mäkkucke ;-P

    Ľahučké sladké rožky (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Rozky su vyborne,cesto fantasticke :-) naozaj velmi odporucam vyskusat.Plnku si kazdy moze zvolit podla chuti.Podla chuti este posypeme rozky praskovym cukrom a mozme si na nich pochutnat :-) Su vynikajuce s kavou,alebo cajom ;-P Pravdaze aj s mliekom pre deti na ranajky,ci desiatu :-)

    Ľahučké sladké rožky (fotorecept) - obrázok 11

Diskusia k receptu

denyany
Krásne rožky! Už sú uložené. Skoro vyskúšam a verím vo Výborný výsledok, lebo recepty od teba sú zárukou, že si zas pochutnáme.
rybka59
vyzerajú vyborne dnes som kupila kukurričnu múku zajtra vyskušam dufam že sa mi povedu.....
smejkad
no, cesminka, pre mna zasadna otazka - ako dlho vydrzia?
mam rada tvoje recepty s bielkom, tie vydrzia par dni vynikajuce, ale tu idu cele vajicka a zltka
cesminaz
@denyany dakujem za doveru :-) si mila.Verim,ze budes aj s tymto receptom spokojna. @izabelka @kukulienka @zuzanka dakujem vam za mile slova :-) tesi ma,ze sa vam rozky pacia. @rybka59 tak ti drzim palce,aby sa ti krasne vydarili! Je to troska zdlhavy postup,koli tomu kysnutiu zakazdym,ale naozaj sa to oplati :-) Dufam ze sa ozves s vysledkom.
salinka
No, ak budu take vyborne, ako Pogaca od teba, tak sa moja osobna vaha uz teraz trasie;-)
cesminaz
Mila @smejkad ..a co tak z polky?? ;-)) Poviem ti pravdu,co sa tohto cesta tyka :-) Toto cesto mam strasne rada,lebo je lahucke a chutovo vynikajuce.No najlepsie je cerstve v den upecenia,alebo este v druhy den.Na treti den uz je tuhsie a suchsie.Cize tieto rohliky neodporucam nikomu,aby si ich robil do zasoby na niekolko dni :-) ..na to je to cesto "s bielkom" ako uz ty spominas :-) Ale odporucam ti vyskusat ich,aj ked len zo "stvrtky" :-)) lebo su naozaj vynikajuce,uvidis.Pekny vecer zelam :-)
afataga
ozaj ukazkove, ja by som si to mliekom nekazila :-)
luss44
Ty máš to cesto vždy krásne, bublinkové :) rožky sú krásne, plniť sa dajú všeličím.
havino
no jeden by si prosila, poruším pravidlo nejesť po 5 tej a teraz hned by si dala, ukladám, krásne vyzerajú a s kukuričnou som ešte nepiekla
cesminaz
Dakujem vam vsetkym za mile komentare :-) som rada,ze sa pecivo paci :-)
kukulienka71
nielen páči, ale aj veľmi chutí, právom zvíťazilo! Je ľahučké ako vánok, cukor som do cesta nedala, zdalo sa mi dosť sladké od medu, dala som štipku soli a citr. šťavu. S cestom sa veľmi dobre pracuje, aj keď je jemnejšie a trolinku lepkavejšie, ale stačí trocha podsypať. Z polovičnej dávky mi vyšiel plný plech rožkov (hruškový džem+kokos) a ešte 4 plnené briošky. vždy si poviem, že už lepšie cesto nemôže byť, ale toto je TOP. A občas príjemne prekvapí aj droždie 4 dni po záruke:-)) samozrejme, najprv som ho dala do mlieka, či vzíde. Ďakujem pekne aj za tento supiš recept, som veľmi spokojná


kukulienka71
@smejkad , čerstvé po vychladnutí hneď daj do mikrotén. sáčku a zamraz tie, čo myslíš, že sa neminú hneď. Môžeš potom aj po dvoch vyberať, sú vždy ako čerstvo upečené, ja to robím stále.
smejkad
Keby bol mrazak, nevaham ani sekundu
Ale tie dve mikropolicky...
:-(
cesminaz
Ty si fakt neskutocna @kukulienka !!! :-)) Rozky mas krasne a urcite aj velmi chutne s hruskovym dzemom a kokosom.My sme doma "sladky" takze ten cukor do cesta davam,lebo ten med je tam skor kvoli chuti a nie kvoli sladkosti.Dakujem za fotku a za vyskusanie :-) som velmi rada,ze vam doma rozky chutia :-) Krasny zvysok vecera zelam
medovnicek
už aj si ukladám recept a určite ich vyskúšam, ide do nich aj kukuričná múka, ktorú používa môj syn, takže verím, že budú chutiť aj jemu, lebo on inak veľa sladkostí nepoje:)
zuzanka1367
Moje prvé pokusy s kysnutým cestom boli buchty na pare, v tom období bol u nás vypasený iba náš pes :), keď sa mi podarili prvé knedle po mnohých pokusoch, myslela som si, že mám patent na kysnuté cesto, tak som ho používala na všetko, až s odstupom času, keď som už nie len krásna, ale aj múdra :) viem, že vždy treba čítať recept a využiť jemné odchýlky, ktoré nám recept ponúka aj v tomto prípade to platí na 100% , sú naozaj jemné a chutné a expert na kysnuté cesto @cesminka dá vždy kvalitu v tomto smere takže, prečítajte a napečte, nemajú chybu! Vďaka @cesminka za ďalší dobrý recept. Plnka orechová, kakaová a škoricová...


cesminaz
Mila @zuzanka odpisujem trocha neskoro.. Rohliky sa ti podarili krasne,vonaju mi az sem :-) Tvoj komentik a odozva ma velmi potesili a aj pobavili ;-)) Dakujem @zuzanka za vyskusanie a za peknu lakavu fotku! Prajem pekny den ;-P
jarusnica
ďakujem za vynikajúci receptík!!!Po Vianociach som dostala chuť na kysnuté koláčiky a toto mi padlo do oka!!!Robila som z trištrvrte dávky, upravila som si, namiesto kukuričnej múky som tam ,,buchla" polohrubú, čo som mala doma, ale ten med do cesta je fakt ok!!!Spravila som cesto neutrálnejšie, dala som už menej cukru a prisypla o pol lyžičky soli viac ako je v Tvojom recepte, lebo som robila aj kapustovú plnku na slano.Vlastne z trištvrte dávky mi vyšli 4 bochníky, t.j 32 kusov rohlíkov, t.j 3 plechy, plnky boli 4 - Orechová, nutelová, lekvárová a kapustová!Ale boli, nestihla som odfotiť!!!Deti, manžel a ja sme im už poradili!!!Fakt jemnučké, oplatí sa vyskúšať, dožratá som jak prasa, ale chutia fantasticky!!!Ďakujem
cesminaz
@jarusnica no super si to vyriesila,aj slane aj sladke :-) S tou kukuricnou hladkou mukou su este jemnejsie a lahsie,nez s polohrubou :-) raz vyskusaj. Najviac ma tesi,ze sa ti rohliky podarili a ze vam vsetkym doma chutili! Dakujem za vyskusanie a za tvoj komentik a zelam pekny vecer :-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia