Lahodný koláč

marika10 - fotkamarika10, 20. novembra 2014
Lahodný koláč
Foto: marika10

Ospravedlňujem sa vopred za fotku, ale koláčik nestihol stuhnúť nakoľko sú moji dvaja chlapi nedočkavý a museli okoštovať hneď...

20
porcií
60 minút
príprava
20 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
4 ks
6 PL
6 PL
1 dl (alebo voda)
1 dl
6 ks menšie
1/2 bal.
1/2 bal.
podľa chuti
1 bal.
4 ks na sneh
Plnka:
0,5 l
1 bal.
3 PL
1 bal.
250 g
Šľahačka:
250 g
1 bal.
Poleva:
150 g
4 plátky
Ešte k plnke:
200 g
podľa chuti




Postup

  1. 1

    Cesto: Žĺtka vymiešame s práškovým cukrom do peny, po kvapkách pridávame olej a mlieko na striedačku, preosejeme múku s práškom do pečiva a vymiešame. Jablká si nastrúhame na hrubo, pridáme škoricový cukor, vanilínový cukor, a kryštálový cukor, premiešame a pridáme do cesta. Z bielok si vyšľaháme sneh a tiež prídáme do žĺtkovej hmoty. Takto urobené cesto vylejeme na vymastený a vysypaný plech a upečieme na 180 °C asi 15 - 20 minút.

  2. 2

    Plnka: Uvaríme si puding, ktorý necháme vychladnúť za občastného miešania. Vymiešame si maslo s kryštálovým cukrom do peny a pridávame po lyžiciach vychladený puding. Do takto pripravenej plnky si dáme mascarpone a opatrne premiešame varechou.Ak je málo sladký tak si dochuťťe. Šľahačka: Smotanu na šľahanie si vyšľaháme do tuha, pridáme smeta fix a došľaháme.

  3. 3

    Poleva: čokoládu si rozpustíme a pridáme trošku masla. Ak je cesto na koláč vychladené, dáme naň urobenú plnku, potom šľahačku a nakoniec polejeme čokoládou a dozdobíme ovocím. V mojom prípade to boli mandarínky ale vy si môžete zvoliť aké kto má rád. Dobrú chuť!

Diskusia k receptu

marika10
nechýba je tam napísané dole ešte k plnke: treba riadne si všímať...
mesiar50
Fotka je ok a zakusok vyzera velmi okuzlujuco.Uz je v kk.Dakujem ti.
jozka2
Chcem sa spytat,ak ide do plnky krystal Cukor,vymiesa sa tak,ze neostane ho citit?lebo keby sa prevaril s mliekom tak OK,ale podla receptu sa pridava len do masla.Vdaka
jozka2
prepac,zabudla som.Kolacik vyzera velmi chutney.
marika10
jozka2 ano s kryštálovým cukrom a s maslom, len to treba dlhšie miešať, ale každý si môže zvoliť cukor aký chce, a aký sa mu pozdáva...




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia