Lahmacun - turecká pizza fotorecept

pusta - fotkapusta, 10. marca 2015
Lahmacun - turecká pizza (fotorecept)
Foto: pusta

Lahmacun je v podstate tenká placka z kysnutého cesta s pestrou zmesou mletého jahňacieho mäsa so zeleninou, petržlenovej vňate a rôznych korenín pikantnej chuti, Zobraziť celý popisLahmacun je v podstate tenká placka z kysnutého cesta s pestrou zmesou mletého jahňacieho mäsa so zeleninou, petržlenovej vňate a rôznych korenín pikantnej chuti, označuje sa tiež ako turecká pizza, avšak pripravuje sa aj v Grécku a v arabských krajinách, konzumuje sa horúca, z nápojov sa k nej podáva jogurtový Ayran a placky sa zvyknú pokvapkať citrónovou šťavou. Názov pochádza z "lame na dschun", čo v arménčine znamená mäso na cesto.

8 kusov
porcií
30 minút
príprava
12 - 15 minút
na 220 ventilátor °C

Suroviny

600 g
21 g
1 CL
300 ml
2 CL
1 PL
Náplň:
500 g
1 ks
2 - 3 strúčiky
4 ks
1/2 ks
1 zväzok
1/2 ks
1 CL
1/2 CL
2 CL
podľa chuti
podľa chuti
4 PL
podľa chuti




Postup

  1. 1

    Do misy som dala jemne pomleté jahňacie mäso, na drobno pokrájaný cesnak, na drobno posekanú pálivú sušenú papriku, na jemno pokrájanú cibuľu,...

    Lahmacun - turecká pizza (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    ...pridala som na malé kocky pokrájanú čerstvú kápiu, na malé kocky pokrájané paradajky rímsku rascu, mletú škoricu, soľ,...

    Lahmacun - turecká pizza (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    ...sladkú mletú červenú papriku, čerstvo mleté čierne korenie, domácu paradajkovú šťavu, posekanú petržlenovú vňať,...

    Lahmacun - turecká pizza (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    ...všetko som dôkladne premiešala a hotovú náplň som odložila do chladničky odpočívať, aby sa prepojili všetky chute, kým som pripravila cesto.

    Lahmacun - turecká pizza (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Do misy som preosiala múku, zmiešala so soľou, do jamky v múke som dala rozdrobené čerstvé droždie, posypala som ho cukrom, zaliala časťou vlažnej vody, ked kvások na teple vykysol - asi 15 minút, pridala som olej a zamiesila som polotuhé lesklé pružné hladké cesto za postupného pridávania zvyšnej vlažnej vody, ktoré som nechala na teple vykysnúť prikryté čistou utierkou do dvojnásobného objemu asi 1 hodinu, údaj o spotrebe vlažnej vody je orientačný, záleží od kvality a vlhkosti múky, suchá múka potrebuje viac a vlhká múka potrebuje zase menej vody.

    Lahmacun - turecká pizza (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Ked cesto vykyslo, dala som ho na dosku, nemusela som podsypávať žiadnou múkou, lebo nelepilo, z cesta som vytvarovala valec a rozdelila som ho ostrým nožom na 8 približne rovnakých častí,z každej časti som spravila bochníček, prikryla som bochníčky čistou utierkou a nechala som ich ešte 15 minút podkysnúť.

    Lahmacun - turecká pizza (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Bochníček vykysnutého cesta som položila na teflonovú foliu, rozvaľkala som ho na tenký kruh o veľkosti taniera a o hrúbke asi 1 - 2 mm, miesto vaľkania môžete vyťahovať na tenučko rukami...

    Lahmacun - turecká pizza (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    ...na rozvaľkaný kruh cesta som rovnomerne rozotrela náplň z mäsovej zmesi, opatrne som preniesla na rozpálený plech, ktorý som nechala rozpáliť predtým v rúre vyhriatej na 220 stupňov C...

    Lahmacun - turecká pizza (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    ...piekla som pri tejto teplote asi 12 - 15 minút.

    Lahmacun - turecká pizza (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Horúce Lahmacun som podávala priamo po vybratí z rúry, každý si pokvapkal citrónovou šťavou náplň podľa svojej chuti, piekla som len po jednom kuse naraz, zatiaľ som prichystala vždy dalšie na pečenie.

    Lahmacun - turecká pizza (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Lacmahun je veľmi chutné pikantné jedlo, ktoré je zložené z jemne mletého jahňacieho ev, hovädzieho mäsa, čerstvej zeleniny s výraznými koreninami a zároveň osviežujúce po citrónovej šťave, podáva sa horúce hned po vybratí priamo z pece, často sa pridáva ešte čerstvá petržlenová vňať, z nápojov sa podáva najčastejšie jogurtový nápoj Ayran, je to tradičné jedlo tureckej kuchyne, môže mať rôzne varianty s rôznou teplotou a odlišným časom pečenia, na nete je veľa výborných verzií tohoto jedla, je populárne tiež v arabských krajinách, Grécku, Arménsku a v krajinách Blízkeho Východu, predpokladá sa, že jedlo vynašli už Asýrčania aj s technikou prípravy, pôvodne sa pieklo Lahmacun v kamenných peciach.

    Lahmacun - turecká pizza (fotorecept) - obrázok 11

Diskusia k receptu

pusta1
Milý@tassiedevil , áno, to vyšlo, ten predchádzajúci recept nie, to boli začiatky môjho fotenia, nie receptov :-)
vážim si tvoju pochvalu, potešil si ma :-)
dakujem za pochvalu a za 5*
marika21
Mäsovú pizzu som ešte nerobila a ani nejedla. Určite vyskúšam. KK*****
malroxa
toto je špička...a tiež ma zaujal preklad názvu pochádzajúci z arménčiny...
pusta1
@malroxa , veľmi ma teší, že tento recept považuješ za špičku :-)
mňa tiež zaujímal ten názov, a dopátrala som sa.
tá prvá časť v názvej je veľmi podobná vo viacerých jazykoch:
napr. Lamm...Lahma atd, čo znamená jahňa a až arménčina vysvetľuje, že ide o mäso na chlebe, teda jahňacie mäso na chlebe
pusta1
@marika21 ,budem rada, ak vyskúšaš aj ty, je to výborné :-)
dakujem za pochvalu, za uloženie do kk a za 5*
pusta1
@radox1 , vy máte ale zbytočné starosti :-)
@marika21 nechváli iba moje recepty, a prečo vám prekáža, že chváli aj moje recepty???
ešte som nevidela, že by @marika21 niekoho recept hanila, na rozdiel od vás
asi nemáte čo iné robiť D
pusta1
@maggieciak , to je milé prekvapenie, môj recept si mala na v nedeľu obed až v dalekom slnečnom Španielsku :-)
veľmi ma teší, že chutilo :-)
to ja dakujem tebe za vyskúšanie, za pochvalu a za skvelú správu.
marika21
@radox1 určite nie som @pusta. Ak si prejdete aj iných z varechy, tak ma tam nájdete. Bola som na vašej stránke. Mám vaše recepty v KK. Ešte k tomu, chcela by som byť takou šikovnou kuchárkou ako je pusta, ale aj mnohé z varechy. Len toľko. Mňa tie hlúposti, čo sa tu prepierajú nezaujímajú.
marika21
@radox1 neviem akí ľudia. Nič som v komentároch nepostrehla, všade sa asi nedostanem. Len od vás som si to prečítala, otázku na mňa, bola som prekvapená. To je všetko. Ak sa mi recept páči v tom mesiaci ak je v súťaži, tak sa k nemu vyjadrím.
marika21
V mnohých receptoch som *****|hviezdičky| použila, ale som to nekomentovala.
Až teraz som si všimla, kde som aj komentovala recept, že ja som bola obidená. Mne to však vôbec nevadí. Kto chce odpovie komu chce. Nevidím vtom nič. Neriešim to. Pritom som recept hodnotila veľmi dobre. Kto chce chybu si nájde, aj kde nieje.
pusta1
@marika21 , ja som ťa neobišla :-)
podakovala som sa ti za všetko, aj za ***** ešte 12.03.2015,
ak niekomu neodpoviem, tak to má svoj dôvod, nemusím hovoriť, aký.
predpokladám, že som ťa neobišla pod žiadnym mojim receptom, ak áno, tak nechtiac, potom mi to prepáč, prosím.
dakujem aj za tento tvoj komentár a aj za hviezdičky, o ktorých som vôbec nevedela.
marika21
@pusta nemáš sa mne za čo ospravedlňovať. Tentokrát trafili vedľa. Na varechu som chodila ešte pred registráciou. Keď som bola zaregistrovaná tak som sa nevyjadrovala k receptom, len som dávala do KK a *****hviezdičkovala. To viem ja a v redakcii. Komu dám a koľko hviezdičiek je len moja vec.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia