Ľahké špaldové šišky (fotorecept)

Autor receptu: paploska

Receptov na šišky je tu neúrekom. Tieto sú však ľahké ako pierko, zdravšie a zo špaldovej múky, tak mi nedalo sa s vami o ne nepodeliť. Recept som dlho dolaďovala, ale teraz stojí za to. Vyskúšajte.

6
porcií
90 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Z vlažného mlieka /alebo sójového mlieka (asi dc), droždia a cukru pripravíme kvások. Maslo pokrájame na drobné kúsky a pridáme k žĺtkom. Do kvásku dáme múku, cukor, zvyšné mlieko a maslo so žĺtkami. Ak máte pekáreň, žĺtky s maslom len premiešajte a pridajte k múke. Ak pekáreň nemáte, tak ich vyšľahajte do peny a pridajte k múke a kvásku. Pridáme cukor, kôru, rum a na záver pridajte soľ. V pekárni zapneme program na prípravu cesta. V prípade ručného miesenia, to mieste aspoň 15 min. Cesto kysne v pekárni vrátane miesenia 1,5 hod.
  2. Z cesta vykrajujeme po vykysnutí kolieska podľa ľubovôle. Ja ich nelepím, len do každej spravím prstom dierku, ktorú potom naplním plnkou/džemom. Šišky nechám ešte asi 8 min. vykysnúť.
  3. Aby boli šišky dobré, musíme ich vyprážať vo vriacom slnečnicovom oleji (min. 3 cm ) a prvú minútu zakryté, na najvyššej teplote. Po obrátení teplotu znížime. Pozor, ľahko sa spália.
  4. Dobre vykysnuté šišky majú okolo obvodu biely pásik :-) A vďaka žĺtkam a rumu nebudú mastné, ale pekne nadýchané. V závere ich pocukrujte, pridajte džem, alebo jedzte len tak. Ja som ich cukrovala kvôli peknej fotke :-).