Lahana çorbası - kapustová polievka fotorecept

cesminaz - fotkacesminaz, 21. októbra 2014
Lahana çorbası - kapustová polievka (fotorecept)
Foto: cesminaz

Polievka z hlávkovej kapusty :-) ktorú varieva moja svokra.Je velmi jednoduchá na prípravu a chutí naozaj skvelo ;-P

45-50 minút
tepelná úprava

Suroviny

1/2
400 g
2 - 3 ks
1 ks
1/2 - 1 PL
4 - 5 kopcovitých PL
3 l
podľa potreby




Postup

  1. 1

    Jahnacie mäso musi byt masnejšie,lebo ho potrebujeme opiecť.Ja tu mam 400g,to uplne postačí.

    Lahana çorbası - kapustová polievka (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Pokrajame ho na maličké kocky,asi 1x1cm a odložíme zatial bokom :-)

    Lahana çorbası - kapustová polievka (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    ..teraz si nakrajame kapustu na tensie rezance :-) Polovica zo stredne velkej kapusty postačí uplne na 1 polievku..

    Lahana çorbası - kapustová polievka (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    ..pokrajame si aj cibulu na mensie kocky a aj papriku :-) červená krajšie ukáže v polievke.Ak máte väčšie papriky,tak postačia 2ks,ale ak menšie tak dajte 3ks.Pokrajane odlozime bokom..

    Lahana çorbası - kapustová polievka (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    ..pokrajanu kapustu zalejeme 3L vody,dame trocha soli a nechame varit do "skoro" mäkka :-) Musite kapustu ochutnat a ked uz nechrumka,tak je presne dobre uvarena..Ja som ju varila 25minut :-)

    Lahana çorbası - kapustová polievka (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Kym sa nam kapusta vari,si pripravime popečenú mäsovú zmes,ktorá pojde do polievky... Do panvice na trochu rozpaleneho oleja dame pokrajane jahnacie mäso...

    Lahana çorbası - kapustová polievka (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    ..osolime,zakryjeme pokrievkou.Mäso si za chvilku pusti vlastnu šťavu.Takto zakryte nechame dusit na strednom ohni,kym sa šťava neodpari.U mna 10 minut :-)

    Lahana çorbası - kapustová polievka (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    ..ked uz šťavu nema a začína sa piecť,odkryjeme ho a mäso prudko opečieme,ale nevysusime..

    Lahana çorbası - kapustová polievka (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Pridame nakrajanu papriku a cibulu,osolime a nechame aby sa aj tie trocha opiekli :-) To je asi 10 minut..

    Lahana çorbası - kapustová polievka (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    ..potom pridame 1/2-1 Pl mletej cervenej papriky,premiesame,nechame par sekund opiect a odlozime hotovu zmes bokom..

    Lahana çorbası - kapustová polievka (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    ..kym sme si spravili "zmes" nam kapusta presne zmäkla :-) Teraz ju musime zahustit..v jednej miske si rozhabarkujeme muku a asi 2-3dcl vody.Dajte Tolko vody,aby ste tu muku vedeli bez problemov vymiesat do bezhrckava ;-) Teraz ju vmiesame do polievky a nechame znovu zovriet..Kto chce,si namiesto muky zahusti podla zvyku niakym škrobom..

    Lahana çorbası - kapustová polievka (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    ..hned ako nam začne spolu stou rozhabarkovanou mukou vriet,pridáme do nej aj našu opečenú zmes..

    Lahana çorbası - kapustová polievka (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    A takto za občasneho miešania,necháme polievku variť 20minut.Za ten čas sa vyvaria chut opečeného mäsa,papriky aj cibule.Mäso zmäkne a kapusta bude krasne mäkkučká ;-P

    Lahana çorbası - kapustová polievka (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Polievka má skvelú chuť, pre mna takú typicky "turecku" ;-P Môže sa podávať s chlebom,alebo niakym posúchom.Ja som k nej spravila "Chlebove cesnakové paličky" od Mišky @methi :-) A kto chce,si ju môže spravit aj na šťiplavo,alebo si do svojej porcie pridať Isot ;-P Dobru chut..

    Lahana çorbası - kapustová polievka (fotorecept) - obrázok 14

Diskusia k receptu

gabriele
kde je "lahana" a jahnacina to musi byt vyborne jedlo :)...vyskusam veru tu Tvoju lahanu...davam do poradovnika pre mojho vnucika...uz je tam kapusta s hraskom od methi...dobrych kapustovych jedal nie je nikdy dost :)
denyany
Toto by mi iste chutilo. Až kúpim jahňacinu, vyskúšam, ale slinky mi tečú už teraz.
jerica
Pre mňa ako stvorené, zbožné chute, ja by som si ešte dala plátky zázvoru . Máš pekne a zrozumyteľne prezetovaný recept :-)
jerica
oprava : Máš pekne a zrozumyteľne prezentovaný recept :-)
frezia68
Veľmi chutná polievka,hoci s jahňacinou som ešte nerobila.Ale podobnú robím s bravčovým,aj kapiu dávam "kvôli očiam" :-)
jujoska
:-D @jerica prepac, ale co si opravila? Lebo ta hrubka tam zostala :-D Nic v zlom, je mi jasne ze nie kazdy dokonale ovlada pravopis, zrejme ani ja
jerica
@jujoska si milá, som rada, že si na to upozornila , strčím hlavu do suda, nech nie je vidieť ako sa červenám, samozrejme "zrozumiteľne" som v robote a k pc len odbehujem, ale to nie je "omluva".za to polievku uvarím, polievky u nás hrajú prím :-) pekný deň všetkým :-)
zolik
@jerica nikam hlavu nestrkaj. Je tu viac takych, co by sa celi do toho suda ponorit mohli a chybu si aj tak nepriznaju ;-)
cesminaz
@gabriele :-) ano,polievka je naozaj velmi chutna a som si ista,ze vnucikovi bude chutit ;-P @denyany @frezia @nalpa dakujem vam za mile komentare :-) a som rada,ze sa vam polievka paci. @frezia 68 ..aj v tejto polievke mozes pouzit za obmenu aj ine maso.Bude to sice chutovo inaksie,ale da sa :-)
cesminaz
@jerica dakujem a som rada,ze sa ti polievka paci ;-) @jujoska @jerica ..ja som tu chybicku ani nezbadala :-)) a poviem uprimne,ze urcite ani ja nepisem celkom bez chyby.Dokonca som vela aj pozabudala co sa tyka pravopisu,kedze uz davno byvam mimo Slovenska a ani pisomnu slovencinu nepouzivam :-) Po tolkych rokoch som ju zacala pouzivat len "tu" na Vareche pri vkladani receptov ;-P Takze v ziadnom pripade nech si nikto hlavu do suda nestrka :-/ a nie to este vliest do sud
a cely!!! ;-)) @zolik mas uplnu pravdu ;-) @salinka :-)
terinka55
Takúto som ešte nejedla. Myslím na jahňacinu. Móže byť výborná.
zitar
u nás polievka musí byť ku každému obedu a touto Tvojou určite zabodujem, veľmi sa mi páči
palokuchki
Velmi sa mi paci tato tvoja polievka. Jahnacinu mame radi. Urcite ju vyskusam a potom ti dam vediet ako to dopadlo.
jerica
Tak a je to tu, milá @cesminaz , nedalo mi a cestou z práce som sa stavila u nás v obchode, kúpila hlavku kapusty a ver, že som sa pustila do polievky z tvojho receptu, samozrejme si ma inšpirovala, mala som dve krásne kuracie stehná, paprika a rajčina je u nás po ruke, stačí si odbehnúť do záhrady, paprika, rajčina je šup na stole. Dala som aj jednu rajčinu, na koniec som dala pár plátkov zázvoru. Polievku budem určite variť častejšie. Keď sa bude dať, priložím foto.
Kapusta bola väčšia, nastrúhala som len štvrtku, čo ostalo, som hneď nastrúhala, nasolila, a dnes pôjde do fliaš .
evanaaa
Skvelá polievka! Len to mäso by som asi nezohnala....a až neskôr som si uvedomila, že to je polievka z čerstvej - hlávkovej kapusty a nie kyslej :-) len by som možno zmenila pracovný postup a robila všetko naraz - najprv cibuľku s paprikou, do to ho mäso a keď by zmäklo, tak nakoniec kapustu, alebo práve ten postup sa nemá meniť? Ale si mi inak dala dobrú inšpiráciu, milá @cesminaz , a nabudúce ju spravím z bravčového pliecka. Ukladám si, aby som nezabudla, do KK.
cesminaz
@jerica ..tvoj komentik ma veelmi potesil ;-) ale najma ze ti chutilo! Neviem si predstavit tu chut so zazvorom,ale hlavne ze ti chutilo :-) Kuracie maso tomu doda sice trocha inu chut,ale jasne ze aj to sa da pouzit.Dakujem za vyskusanie aj za tvoju odozvu ;-P @evanaaa mila..ak udusis najprv cibulu a papriku a az potom das maso,tak sa ti to maso bude len dusit a nikdy sa ti tak neopecie ako ma a ako to uvadzam v postupe..A tu je prave to opecene maso to najdolezitejsie :-) to da chut tej polievke ;-P Skus a potom daj vediet :-)
evanaaa
Aha, @cesminaz , takže v tom je ten vtip, preto som sa aj pýtala na ten postup, takže, nie je to jedno a mäso treba opiecť, vďaka.
biskvit
dnes som ju mobila a je vynikajúca,doma chutila a určite ju budem robievať častejšie:-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia