Ľadový šalát
Ľadový šalát

Ľadový šalát v octovom náleve

mitzy - fotkamitzy, 11. augusta 2017
Ľadový šalát v octovom náleve
Foto: mitzy

Pre mňa je tento šalát momentálne letná topka medzi šalátmi. Je rýchly, dostupný, lacný a v horúcom lete osviežujúci. Skvelý zdroj kyseliny listovej, dôležitej Zobraziť celý popisPre mňa je tento šalát momentálne letná topka medzi šalátmi. Je rýchly, dostupný, lacný a v horúcom lete osviežujúci. Skvelý zdroj kyseliny listovej, dôležitej v tehotenstve. Robíte ho takto i vy, alebo máte iný recept?

4-6
porcie
10 minút
príprava

Suroviny

1 ks
400 - 450 ml
5 PL
6 PL
 štipka
 štipka




Postup

  1. 1

    Ľadový šalát rozoberieme na listy a umyjeme ich. Natrháme ich na menšie kúsky. Vložíme ich do šalátovej misy. Octovú zálievku pripravíme zmiešaním vody, práškového cukru, octu, štipky soli a čierneho korenia. (Skúšala som aj obmeniť cukor za trstinový, ale nebolo to ono :) Preto ostávam verná retro verzii tohoto jednoduchého receptu. Rada: nepoužívajte nôž, šalát by mohol zhorknúť - mám s tým skúsenosť tiež.)

    Ľadový šalát v octovom náleve - obrázok 1
  2. 2

    Skvelý k akémukoľvek jedlu, napríklad k pečeným zemiakom, u nás v tomto prípade s tofu. Dobrú chuť ;)

Diskusia k receptu

buchtabuchta
Ja mám jednoduchší: 1 štipka soli, 1 čl cukru, 1 pl octu, voda, 1 čl oleja. To je taký staromamovský, k rezňu v nedeľu.
evanaaa
Táto klasická zálievka je najlepšia ( bez oleja), ale nebol to náhodou ľadový šalát, aspoň tak vypadá, ale vlastne ono je to jedno......
leaela
Co je to aoľ?inak je super,ze je to recept na octovy nalev a na ziadnej fotke nieje,je tam len suchy natrhany salat.....alebo mam ist na ocne?hadam by som si vsimol v tej miske skoro pol litra tekutiny....ci? ;-)
mitzy
@Mirop (11.8.2017 21:21)
vieš, nie si jediný, kto chodí pre recepty na net. práveže aj obyčajný šalát si sem tam zvykne mladá gazdinka vygoogliť. nie každý sa rodí s tým, že vie ako sa aký šalát robí.
mitzy
@Leaela (11.8.2017 22:26)
1) je to preklep. 2) octovú zálievku nevidíš, lebo je vo veľkej mise, z ktorej bola vybratá porcia šalátu do misky menšej. tiež nevidím tvoj pankreas a predpokladám, že ho máš.
arnilka
ja robím tento šalát či už hlávkový, či ľadový tak, že umyté listy a osušené natrhám na veľkosť sústa do vandlíka a premiešam so soľou, odložím do chladničky. spravím do hrnčeka sladkokyslý nálev s octom alebo s citronovou šťavou (ten je chutnejší). odoberiem osolený šalát do misiek a až na stole si každý sám ochutí pripraveným nálevom. naučila ma to teta, šalát je krehký, chrumkavý a stále svieži aj niekoľko dní. vrelo odporúčam vyskúšať!
haji
U mě dobrý! I základní recept je dobrý recept. Dlouho jsem měla největší radost z mé první kuchařky pro děti, přestože už jsem měla na zádech několik křížků a letitou praxi u sporáku. Ještě dnes v ní ráda listuji. je to kreslený sešit - dokonce barevně. Oceňuji, že myslíš i na začínající kuchařinky a kuchaře. Ne každý se narodil v rondonu a s mišelinskou hvězdou. Krásný a pohodový víkend přeji, milá @Mitzy ! U nás dnes už konečně na chvíli chladněji. Hurá
mirop
@Mitzy (11.8.2017 22:30)

Ved sa necerti cicuska a nerob z mladych gazdiniek hlupane... takato banalita tu davno nebola
jojino
@Mirop (12.8.2017 20:58)

Že ti nieje hanba, to ti fakt dvíha ego takto rýpať do 94 ročnej starenky? Vieš si ty vôbec predstaviť, čo ty budeš robiť v jej veku? Veď ty možno ani ten chlieb s maslom si už nebudeš vedieť natrieť :-)
mirop
@Jojino (12.8.2017 22:18)

nieje.. :D s tou starenkou to este nieje tak zle, ked moze pridavat na tych internetoch taketo originalne recepty... je vidiet, ze je to este ciperka :D
lubo54
Pomery surovín v šalátoch doma robí veľa ľudí "odhadometrom". Len tých 6 PL cukru by som si pri pravidelnejšom konzumovaní šalátu sakra rozmyslel...
používateľ nemá avatar
123
123
@Arnilka (12.8.2017 08:28)

no, skúsim osoliť... ale aj uhorky po osolení zmäknú a naozaj si neviem predstaviť ten šalát,ktorý je jemnejší, ale ako hovorím, skúsim...
mitzy
Mier všetkým :) však ja sa už tiež len tak bavím..p.s.: tá zálievka stečie, nezjete toľko cukru ;)
vierka69
Nechcem nikoho uraziť ale tie pomery, že na pol litra vody 5PL octu a 6PL cukru. No skúsila a ako by sa u nás povedalo až mi hubu vykrútilo.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia