Kysnutý tvarohovo-lekvárový koláč s mrveničkou fotorecept

monty469 - fotkamonty469, 16. apríla 2016
Kysnutý tvarohovo-lekvárový koláč s mrveničkou (fotorecept)
Foto: monty469

Tento víkend som upiekla koláč, na ktorom si človek nie len pochutí, ale ho aj zasýti..úplne vhodný na desiatu pre mojich hladošov do Zobraziť celý popisTento víkend som upiekla koláč, na ktorom si človek nie len pochutí, ale ho aj zasýti..úplne vhodný na desiatu pre mojich hladošov do školy, alebo len tak na raňajky :-)

35 minút
na 190 °C

Suroviny

500 g
500 g
60 g
4 ČL
4 PL
1 PL domáci
1 ČL
100 g
100 g
3 ks
500 ml
Tvarohová náplň:
600 g
3 ks
5 PL
1-2 PL domáci
50 g
50 g
6 ks
Mrvenička:
100 g
100 g
80 g
Ďalšie suroviny:
1 pohár domáci
1 ks na potretie
 Na vymazanie plechu




Postup

  1. 1

    Múku dáme do nádoby, do stredu urobíme jamku, rozmrvíme droždie, zasypeme troškou cukru, zalejeme 30 ml vlažného mlieka, zasypeme troškou múky a necháme urobiť kvások. Potom pridáme ostatné suroviny, postupne prilievame teplé mlieko a miesime, kým nevznikne nelepivé, polotuhé cesto. Zakryjeme a necháme vykysnúť.

    Kysnutý tvarohovo-lekvárový koláč s mrveničkou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Cesto necháme kysnúť cca hodinu.

    Kysnutý tvarohovo-lekvárový koláč s mrveničkou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Počas kysnutia si pripravíme tvarohovú náplň: všetky prísady okrem bielkov zmiešame dokopy, z bielkov vyšľaháme tuhý sneh a zľahka ho vmiešame do tvarohovej náplne.

  4. 4

    Rovnako si pripravíme aj mrveničku: všetky prísady zmiešame, najlepšie rukou, aby nám vznikla taká sypká hmota s malými hrudkami.

    Kysnutý tvarohovo-lekvárový koláč s mrveničkou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Vykysnuté cesto rozdelíme na dve časti. Jednu časť vyvaľkáme na veľkosť plechu a preložíme ho tam (44x30, ak máte menší plech tak koláč upečte na dvoch plechoch :-).

    Kysnutý tvarohovo-lekvárový koláč s mrveničkou (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Na cesto rozotrieme tvarohovú náplň.

    Kysnutý tvarohovo-lekvárový koláč s mrveničkou (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Z druhej polovice cesta urobíme "mriežku". Do otvorov mriežky dáme lekvár, do každého otvoru cca 1-2 ČL. Mriežky potrieme žĺtkom.

    Kysnutý tvarohovo-lekvárový koláč s mrveničkou (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Vrch posypeme mrveničkou.

    Kysnutý tvarohovo-lekvárový koláč s mrveničkou (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Koláč dáme do vyhriatej rúry na 190 °C cca 35-40 minút.

    Kysnutý tvarohovo-lekvárový koláč s mrveničkou (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Cesto je pekne nadýchané a mäkkučké :-) Vďaka tvarohu a lekváru je koláčik naozaj šťavnatý!

    Kysnutý tvarohovo-lekvárový koláč s mrveničkou (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    A toto je naša višňa, z ktorej máme aj lekvár, ktorý som použila do koláču. V tomto období je nádherne rozkvitnutá, tak sa chcem podeliť o tú krásu aj s vami :-)

    Kysnutý tvarohovo-lekvárový koláč s mrveničkou (fotorecept) - obrázok 11

Diskusia k receptu

radost
tak teraz je vonku mimoriadna krása..všetko kvitne..srdce jasá..radosť žiť..
i ten koláč chutný musí byť..:-)
monty469
@Radost (16.4.2016 21:00)

Presne ako píšeš, pri tej kráse vonku je radosť žiť. Veľmi pekne ďakujem za milý a výstižný veršík a prajem pekný večer :-)
1x lianka
haji
@Monty469 díky za pozdravení! Vidím, že jsi pilná jako včelička, krásný a chutný koláč, ještě foto záhrady! Recept ukládám, takové koláče mám ráda - kysnuté, s tvarohom a ještě s mrveničkou! Mávám!
izabella929
@monty469 , kysnuté koláče s akoukoľvek plnkou a posýpkou sú tie najlepšie a máme ich radi..) krásne sa ti vydaril...a iste je aj veľmi chutný...nemôžem vynechať pochvalu za prekrásne foto tvojej višne...je to nádhera, ktorá mi veľmi chýba z môjho života...
1x lianka
kukulienka71
Verím, že sýty, pekne si ho pripravila aj recept popísala, pofotila. Vždy sa mi páčia fotky "pred" a "po" teda pred pečením a po upečení, a ešte ak sú v jednej póze, dobre to vyzerá:-) Višňa tiež krásna, u nás už všetko pomaly odkvitá...vietor roznáša lupienky kvetov ako sneh.
stanci11
vyzerá prekrásne :) myslíš @Monty469 že môžem nahradiť bravčovú masť len maslom? nemám tu na priváte a kupovanej neverím :D
1x fox
babkamt
Kysnuté koláče s rôznymi plnkami môžem. Tvoj vyzerá dobre, kk,posielam hviezdičky:-)
monty469
Moja milá @Haji .. pôvodne som chcela piecť iný, viac taký zákuskový, ale manžel ma prehovoril na tento :-) Kysnuté máme radi aj my, nie len že dobre chutia, ale aj zasýtia.. dnes som si taký jeden poriadny kus vychutnala na raňajky, teraz popíjam kávičku na terase a kochám sa mojou záhradou.. rozvkitnutými stromami, kvetmi...a už aj prvými lístkami šalátu, špenátu, rukoly, cvikly, petržlenu, cibuľky atď! je toho dosť :-) To je moje, ako dobre vieš! Nedokážem si predstaviť život v meste, v paneláku .. detstvo som strávila v dedinke za Popradom, bolo tam nádherne .. všade dookola ihličnaté lesy, keď bolo jasno videli sme Vysoké Tatry, zimy tam boli nádherné, nie ako teraz .. bolo to už dávno, ešte aj teraz mi príde za tým ľúto .. ale teším sa, že aj teraz bývam takmer vedľa lesa, dookola zeleň, je tu krásne :-) Ďakujem za milý komentár a už končím, lebo som sa príliš nechala uniesť :-) , prajem krásny dník!

Milá @izabella , ďakujem ti veľmi pekne, u nás ide sladké na dračku, nech je to akýkoľvek koláč..či kysnutý, hnetený, piškótový.. Potom už len dávať pozor na líniu, lebo tá sa už v mojom prípade stráži ťažšie :-) Dcéra je ešte mladá, jej to spaľuje akosi rýchlejšie ako mne ;-) a chlapom..tým je to jedno, síce je pravda, že aj oni jedia s mierou :-) Naša višňa, nie je síce veľký strom, ale zato nám každý rok dáva dostatočnú úrodu na to, aby som aj zavarila, uvarila lekvár, džem a dokonca aj sirup, je to naozaj vzácny strom, dúfam, že nám bude rodiť ešte veľmi dlho... tiež sa dokážem kochať nad takouto nádherou,..rovnako aj naša hruška, čerešne, jablone, marhule, slivky, ringloty, dule .. nám robia veľkú radosť! Ako píšeš, ja si taktiež neviem predstaviť žiť bez tohto všetkého, ale človek mieni..a život mení ... Vďaka ti milá Izka a prajem pekný deň!

@kimlo ďakujem ti veľmi pekne, prajem peknú nedeľu!

monty469
Milá @kukulienka Ďakujem ti veľmi pekne za pekný komentár :-) Keď pečiem, snažím sa fotiť čo najpodrobnejšie, i keď stále na niečo zabudnem, a vrátiť sa to už nedá, ale myslím si, že z mojich postupov na pečenie to pochopí aj začiatočník :-) Pamätám si, keď som začínala piecť, bola som rada, ak som mala čo najpodrobnejší popis .. v mojom prípade môj zdroj receptov bola moja svokra, ale aj babka, mamka .. neskôr to boli knihy, receptové zošity..a teraz už ani nemám miesto na odkladanie toho všetkého :-) I keď je pravda, že z kníh pečiem minimálne, ale snáď raz.. ;-) Akurát som si spomenula na to, keď moja dcéra začínala s varením.. ona chcela presné množstvo soli, korenia, vody ... a moja odpoveď znela: primerane :-) Pri čítaní jej zošita spred pár rokov, sa len smejem... napríklad "tri krát otočiť s mlynčekom na soľ" ...:-D úsmevné, ale veď všetci nejak začíname ! U nás je momentálne všetko v plnom kvete .. vďaka za pekný komentár ešte raz a prajem pekný deň!

@terinka55 Ďakujem ti veľmi pekne!

@Stanci11 ďakujem aj tebe! A určite môžeš tú masť nahradiť maslom, ja som už piekla tiež len s maslom, ale teraz som mala kvalitnú domácu bravčovú masť, no nepouži ju! :-) A k tej masti, v moje kuchyni ju používam veľmi často, je to oveľa lepšie ako olej, a rezne jedine na nej! Chuťovo sa s tými na oleji nedajú porovnať ... Vďaka ešte raz, pekný deň!

@babkamt ďakujem ti veľmi pekne a zároveň sa teším, že si opäť medzi nami ! Dlho som ťa tu nevidela, dúfam, že tvoje recepty nás budú inšpirovať aj naďalej, ja osobne mám tvoje recepty veľmi rada ...Pekný dník!

jack
Ahoj montík sestrička moja milá.Ty si to dnes vychytala.Toto môžem vždy,tvaroh,to je moje.Veľmi pekné ako vždy.Nebola som na vareche celý týždeň,tak musím dobehnúť všetko.Nemala som čas.A fotky? ÚÚŽASNÉÉ.,ako stále.Aj ja milujem jar a keď všetko kvitne,to je moje.A keď si tu spomenula Tatry kde sme vyrastali,slzy sa mi tisnú do očí.No ja som teraz o tú krásu trošku ukrátená v meste.Nie každý má to šťastie bývať na dedine,ale vynahradím si to stále u teba.Ďakujem za posledné foto aj za koláčik.Pozdravujem a krásnu nedeľu prajeme.♡♡♡
monty469
@Jack (17.4.2016 09:47)

Moja milá sestrička. Tvoj komentár ma ako vždy veľmi potešil. Poznám ťa veľmi dobre a viem ako si dokážeš vychutnávať krásu prírody, keď si u nás. A ku koláčiku - viem, že máš rada aj také koláče, nuž dôjdi, ešte máme :-) Pozdravujem všetkých doma a prajem pekný deň :-)
veronikkka
Milá @Monty , dýcha z teba radosť, láska a šťastie :-)
nech Ti to krásne vydrží stále!
za úžasný koláč 5* posielam a prajem krásny deň :-)
monty469
Ahoj @veronikkka ! Tak vieš, snažím sa brať život pozitívne, užívať si všetko, čo nám príroda ponúka, a nie len tá.. Je dôležité sa nad všetko povzniesť , brať veci s nadhľadom a hlavne veriť v lepšie :-) Mojím takým malým mottom je, že vo všetkom negatívnom treba hľadať niečo pozitívne :-) Všetky problémy sa hneď zdajú akési menšie :-) A toto obdobie jari, mám najradšej... tak, ako sa prebúdza príroda, všetko kvitne.. tak sa prebúdzam aj ja :-) Ďakujem ti veľmi pekne, a rovnako aj tebe prajem krásny dník <3
afataga
ja to furt hovorim - najlepsia torta je kysnuty kolac :-) a este ak je s tvarohom, tak je uplne naj, prikladam "nasu" ceresnu, ktora je sice diva a rastie tesne za plotom, aspon maju vtaky hody a tie spodne, co mi zostanu, su celkom chutne, aj ked male



monty469
@afataga s tvojim názorom sa úplne stotožňujem :-) Tvoja čerešňa je taktiež krásna, my čerešne až tak radi nemáme, no višne zúžitkujeme všetky :-) Ale predsa jednu čerešňu vlastníme aj my, aj keď zatiaľ veľmi nechce rodiť, a keď už aj urodí tak čerešne sú úplne hore, kde sa ani vyliezť nedá :-) Pár pohárov mám aj zavarených, ale nikto to nechce jesť..tak aspoň vtáčiky majú radosť ! @ancicka vďaka :-) @mesiar50 ďakujem veľmi pekne :-)
havino
určite chutný a dobrý koláč, kysnutý s tvarohom nikdy nesklame, vyzerá výborne
branka
asi chuti ako moravske kolace....musim vyskusat....
monty469
@Branka (19.4.2016 11:01)

Chutí to presne tak, ale je to na jednom plechu, takže menej prácne. Vyskúšaj a daj vedieť :-)Prajem pekný deň




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia