Kysnutý slivkový koláč s posýpkou

Kysnutý slivkový koláč s posýpkou
bejulienkaBejulienka, recept pridal: 1. augusta 2011 11:06Ďalšie jeho recepty

Určite známy, no výborný.........Kysnuté koláče som do svojich 36r. nerobila. Nikdy som nevedela, dokedy cesto treba miesiť. Odkedy mám Thermomix, kysnuté cesto je na bežnom poriadku. Recept som vyskúšala aj v kombinácii tvaroh+ríbezle, ale originál je naj..

Suroviny

30
porcií
40
minút
príprava
20
minút
na 170 °C

Postup prípravy receptu

1

Z droždia, cukru, mlieka a hl. múky spravíme kvások /pre Thermomixáčky-1min., 50C, R2/.

2

Pridáme múku, vajce, olej, soľ a vypracujeme cesto, ktoré necháme 20-25min. kysnúť. /TM-3min., klas, vypnúť a nastaviť 1min. 37C, R-nádobka a kysne/. Vykysnuté cesto rozvaľkáme. ak máme klasické plechy, tak cesto rozdelíme na dva, ak väčší plech, tak cesto ostane jedno. Plech vymastíme, vymúčime.

3

Na cesto poukladáme prekrojené slivky, posypeme ich 1-2 škoricovými cukrami a to posypeme posýpkou. Skúsila som inú variantu-cesto som natrela jahodovým či ríbezľovým lekvárom, na to dať tvaroh vymiešaný s 1 žĺtkom, 1 van. cukrom, 2 lyžice pr. cukru a husto posypať rábezľami. A na to posýpku.

4

Zmiešame múku, tuk a cukor na masu tvaru menších hrudiek, posypeme slivky a pečieme na 170C asi 20-25min. na teplovzdušnom stupni-označenie vrtuľky na sporáku



Páči sa ti tento recept?
Ohviezdičkuj, ako veľmi sa ti páči... Hlasovali 3 ľudia (5,0 hviezdičiek)




Staňte sa fanúšikom našej stránky Varecha.sk:

Komentáre k receptu
  • valeri, 1. augusta 2011 o 15:31
    Koláčik je na jednotku. Už som tu na vareche čítala o tom termomixe, ale nepoznám to.


  • anina43, 1. augusta 2011 o 15:31
    Bejulienka prosim ťa popiš tú zázračnú vec Thermomix /dúfam, že som dobre napísala že to slúži na zhotovenie kys. cesta je jasné, ale napiš prosim viac, možno to viaceré nepoznáme a mohla si ho aj odfotiť. dúfam, že tu nebudem na posmech, ale teraz je na trhu toľko rôznych pomôcok, že všetko nestíhame zaregistrovať a my staršie varecháčky už tak po obchodoch nechodíme.ďakujem za vysvetlenie


  • 3sandra3, 1. augusta 2011 o 16:47
    mňam... ako by som jeden zhltla


  • 3sandra3, 1. augusta 2011 o 16:47
    mňam... ako by som jeden zhltla


  • dorisa, 1. augusta 2011 o 19:13
    Nie je toto ten tvoj prístroj? » www.vorwerk.com/thermomix/pdf/manuals/instruction_manua...


  • bejulienka, 2. augusta 2011 o 11:46
    toto je stránka Thermomixu-v skratke TM....» thermomix.vorwerk.com/index.php?id=1693....
    Ale na SK sa už nepredáva. Ja som ho predávala 1,5r, predala som ho v ku koncu v každej jednej domácnosti a bez neho si varenie ani neviem predstaviť. Poslala by som aj fotku, no ako ju ku komentáru pridám, neviem...
    No a TM robí toto: sám varí, napr. idem spraviť krémovú brokolicovú či hríbovú polievku, tak všetky prísady dám naraz do TM a za 10-20min., záleží od typu polievky, mám obed. Sviečková je za 30min. komplet aj z omáčkou a to robím naraz na ňom aj omáčku, aj mäso, aj knedľu. Robí za 10sec. pomazánky, za 30sec. krém do zákuskov, strúhanku z čerstvého pečiva, pretože možno neviete, ale suché pečivo obsahuje už bielu pleseň, džúsy, kávu-frapé, teplú, studenú, lekvár, pomelie orechy, sézam. Napr. chren mám postrúhaný za 2sec., cibuľu za 1sec. Takže TM je ako odšťavovač, ako kávovar, ako strúhadlo, drtič ľadu, kokteilovač,atď. A to, čo má navyše a v čom je jedinečný, je, že varí a pritom to aj mieša. Aj krémy nad parou. Vy stojíte pri nich a miešate ich, mne ich mieša TM a ešte si pri tom spravím niečo iné a mám to za pár sekúnd. Jedine varenie je v minútach. A zabudla som na cesto, že? Ako som spomínala, kysnuté cesto, aj ktoré nemusí kysnúť, je hotové za tri minúty a robí sa samé. Potom si spravím napr. do slimákov pomazánku za 20sec. a mám všetko hotové. to je bomba, že, dievčence? Máte mi čo závidieť, to vám poviem. Bola som na prezentácii u 70r. pani, ktorá od 15r. robila vraj najlepšie kysnuté cesto v okolí ale povedala, že na cesto z TM nemá ani ona. Ušetrí vaše ruky, čas a tým aj peniaze. Síce sa na SK už nedá kúpiť, ale viem vám ho v prípade záujmu zaobstarať.


  • orchidea, 2. augusta 2011 o 17:45
    tak slivkový s posýpkou to je moje naj.... už sa teším keď ho upečiem


  • marienka44, 2. augusta 2011 o 22:52
    @Bejulienka ,ja na stredne velky plech davam kysnute cesto len z 300 g muky, aby kolac nebol velmi vysoky, aby viac vynikla chut ovocia.


  • bejulienka, 5. augusta 2011 o 10:30
    ja nemám rada nízke koláče, pripadá mi to, že sa nevydarili. Ale tu je výška koláča akurát. Ja mám plech do kocky, väčší ako klasické, o dosť, takže 500g je akurát


  • bilulah, 25. septembra 2011 o 21:51
    na vypracovanie cesta som pouzila domacu pekarnicku, pohoda, ulahcilo mi to robotu, kolac je naozaj vyborny, trochu vyssi, nabuduce mozno uberiem z cesta


  • werusz, 30. januára 2012 o 11:12
    výborný koláč, veľká vďaka! piekla som v sobotu poobede a včera ku káve sme už nemali čo jesť :-)


  • pietruskaa, 8. apríla 2013 o 09:41
    tak a uz viem cim si idem sprijemnit den :) dufam ze mam drozdie :D


  • poppy28, 14. júla 2013 o 12:11
    bejulienka a prosim ta kolko stoji ten thermomix?ja som totizto antitalent na pecenie ale taka pomocka by sa mi zisla :-)


  • bejulienka, 15. júla 2013 o 09:11
    poppy28, určite, bez najmenšieho zaváhania by sa ti zišiel...ja si bez TM neviem život ani predstaviť..je pre mňa dôležitý ako sa najesť či ísť na wc. potrebujem ho každý deň na hocičo. teraz som s ním robila lekvár či marmeládu, to je jedno...za 10sec. som mala marhule rozmixované na hladkú kašu, preliala som to do hrnca, prisypala cukor, povarila 20min, naliala do fľaštičiek a bolo. Najnovšie na ňom robím každý deň osviežujúcu krémovú uhorkovú polievku-za 10min. Neviem presne cenu, na SK sa nedá kúpiť. Zistím ti cenu cez kamošku v zahraničí a napíšem. Ale koncom týždňa sa mi radšej pripomeň,môžeš aj mailom...bejulienka@centrum.sk..alebo na fb Beatrix Lenčová. ahoj


  • 2010, 15. júla 2013 o 10:21
    Pozeral som na to ale stale som nepochopil co by som s tym robil ,
    nepecem , lekvar nevarim, kremove polievky nemam rad ?


  • bejulienka, 15. júla 2013 o 12:07
    2010, pre niekoho kto nič v kuchyni nerobí to určite nie je. Ale pre tých, ktorý kuchyňu používajú a aj v nej varia, je to pomocník. Určite si nebudete kupovať stroj za možno 1300€ na varenie lekváru. O pár komentárov vyššie je nejaký ten stručný popis využitia.
    Často robím zemiakové šaláty, posekám si za sekundu všetko do neho..otočím gombík, vypnem gombík. Robím si na ňom práškový cukor, netvrdne mi ako z obchodu, strúhanku mám úžasnú-z čerstvého pečiva-všetko v nej opečené je chrumkavé, posekám si tam orechy, sezam. semiačka, uvarím si ľadovú kávu, spravím si koktaily, krém do koláčov sa mi sám mieša, ja pritom robím inú vec a mám ako ako krém na tvár bez jedinej hrudôčky za 10sek. Kysnuté cesto mám za 3min. hotové. Proste, ja si neviem už bez neho predstaviť život. Slúži ako krájač, ako hrniec, obsahuje sporák, takže je na všetko a nič sa na ňom nemení, nepotrebujem ešte ďalší šuflík na prídavné nadstavce či nože. asi tak 2010:)


  • helanka, 15. júla 2013 o 14:39
    naviac za cenu od priemeru $1500-2000,- /zalezi v ktorej krajine/ by mi musel robit este aj ineho spolocnika mozno so spevom aj tancom.

    teba by co prehovorilo @2010 ?


  • bejulienka, 15. júla 2013 o 15:54
    :):)


  • kabanoska, 15. júla 2013 o 15:55
    Možno sa teraz do mňa pustíte, ale nemôžem si pomôcť. Myslím , že toto je výrobok určený pre " šmejdov ". Predáva sa sa bližšie neurčenú tajnú cenu / kto si akú pri prezentácií určí / . Predáva sa pri prezentáciách hlavne pre dôchodcov , ktorí sa dajú ľahšie ovplyvniť a kúpia výrobok, ktorý nemá ani 1/4 hodnoty za ktorú ho predajcovia nútia zakúpiť. Keby ešte povysával a umyl okná , možno by som sto euro obetovala.


  • afataga, 15. júla 2013 o 16:01
    ja netusim, co to je a mam vystarane :-)


  • margaretka28, 15. júla 2013 o 21:06
    ani ja :-))


  • bejulienka, 16. júla 2013 o 08:13
    Pani kabanoska, v pohode, každý má nejakú skúsenosť a názor, ale toto určite nie je o tomto prístroji, pretože sa predával výlučne v domácnosti a väčšinou pre jednu rodinu


  • bejulienka, 16. júla 2013 o 08:16
    a od šmejdu má ďaleko..ale vôbec tu nemusíme riešiť tento prístroj. je to pomocník, kto ho nechce, ho nemá a ja ho ani už nepredávam, nakoľko na SK bolo málo predajcov a preto sa predaj zrušil....Len ho viem pomôcť získať z iného štátu


  • 2010, 16. júla 2013 o 13:12
    @helanka , ked som bol mladsi vtedy som tiez vsetko nutne potreboval aj tento TM by som na 100 % kupil aj titanove hrnce , aj keramicke panvice aj, aj... teraz mi stacia len dobre suroviny a ostry noz.


  • kabanoska, 16. júla 2013 o 13:44
    @2010
    Máš úplnú pravdu. TM , pekárne , fritézy , roboty a rôzne opachy na ktoré sa práši v komorách sú viac- menej módnym hitom. Vystačím si so šlahačom ETA s ktorým si vymiesim aj cesto a jedným ponorným mixerom. Chlieb ručne vymiesený , alebo bez miesenia je ďaleko chutnejší ako z tej pekárne. A o tých robotoch ani nehovorím.


  • axenka, 9. augusta 2013 o 06:43
    @bejulienka , super, ze si sem dala tento recept. Ja byvam v Australii a TM som si kupila pred nedavnom. Ja tiez nerada miesim cesto a ani to poriadne neviem. S TM ma moj australsky manzel knedle na stole ako len casto chce a moje deti si pochutnavaju na buchtickach castejsie, nez niektore zijuce na SVK. :-)
    Ja si sama robievam aj maslo. Poviem ti, celkom inac pozeras na suroviny a jedla, ked si to sama spravis.. :-)


  • bejulienka, 9. augusta 2013 o 08:45
    axenka, som rada, že je tu ďalší fanúšik TM. Ani ja som nikdy kysnuté cestá nerobila, lebo som nevedela, dokedy miešať. Niekedy sa ani nedá opísať ten pocit, že máš doma takého úžasného pomocníka, na všetko v kuchyni. Ale ak môžem poprosiť, pridaj recept alebo ak si pridala, daj mi link na tvoje maslo a buchtičky na TM. Ďakujeem :):)


  • axenka, 24. augusta 2013 o 03:52
    » svetreceptu.cz/recepty/dukatove-buchticky/262388...

    Tu su dukatove buchticky, ktore som na stranku pridala ja.




    A tu je recept, podla ktoreho robim maslo. :-)


  • klarinkas, 21. septembra 2013 o 06:37
    » www.prozeny.cz/magazin/bydleni-a-zahrada/interier-a-na...
    je dobre si pozriet hodnotenie robotov


  • bejulienka, 23. septembra 2013 o 08:42
    Klarinkas, ďakujem za link, je dobre mať prehľad, ale nechápem ako môže niekto napísať, že test je objektívny , keď porovnáva hrušky s jablkami Thermomix sa nezaraďuje medzi roboty, pretože nemá nadstavce na výmenu. to je jedna vec a druhá je, že roboty nevaria. keď, tak potom bolo správne len porovnanie tých dvoch strojov, ktoré varia. ja som s ním spokojná, aj kopa mojich zákazníkov, je to môj najvňčší pomocník v domácnosti, to je podstatné. A kúpila by som si ho zase :)



Prihlás sa "Varechovou prezývkou":
 

Nemáš zaregistrovanú prezývku? Zaregistruj sa, je to zadarmo! Registrácia


Tento recept VytlačiťDaj na FacebookPošli mailomDo mobiluDo mobiluUpozorni admina
QRCode - ak máte v telefóne čítačku QR kódovRecept do mobilu:
Skrátená linka do SMS-ky alebo na diktovanie do telefónu:

Magazín

Zaváram, zaváraš, zavárame. Na slano a nakyslo.
Každý z nás ocení prísun rozmanitej zeleniny aj v zimnom období. Prečítajte si o zásadách a spôsoboch jej konzervovania.

Orechovo-chrenová nátierka
Po rokoch moravské vinárky opäť ožili. Pod taktovkou Evy Kloudovej vydali nedávno voľné pokračovanie Kuchařky moravských vinařek.

Jesenná chrípka nechutí naozaj nikomu
- Inzercia -
Prichádza jeseň a s ňou aj zvýšená záťaž na váš organizmus. Pripravte sa.


Inzercia

Časopis Varecha
Varecha 38/2014: Pivová kuchárka Pivová kuchárka
Časopis Varecha v piatok 19. septembra v denníku Pravda.


TOPlist