Kysnutý makový koláč
Kysnutý makový koláč - chryzantéma
Autor receptu: kucharocka123
Koláč z rýchleho kysnutého cesta, s ktorým sa pracuje hneď. O čo viac času ušetríme na
príprave cesta, o to viac sa môžeme pohrať so vzhľadom koláča.
12 porcií |
30 minút príprava |
45 minút na 180 °C |
Postup
- Najskôr si pripravíme makovú náplň. Mak zomelieme, premiešame s cukrami, citrónovou šťavou, pridáme maslo, lekvár a podľa potreby zalejeme horúcim mliekom. Vymiešame šťavnatú plnku a necháme odstáť asi 15 minút.
- Z vlažného mlieka, droždia, štipky soli a čajovej lyžičky cukru necháme vykysnúť kvások.
- Preosiatu múku, kryštálový cukor, soľ a prášok do pečiva spolu premiešame, pridáme vajcia, olej, kvások, zvyšné mlieko podľa potreby a vymiesime cesto, s ktorým hneď pracujeme.
- Cesto rozdelíme na 2 bochníky, ktoré rozvaľkáme na obdĺžniky o hrúbke asi 3-4 mm. Pohárom o priemere cca 6 cm vykrojíme kolieska, na ktoré rozotrieme makovú plnku. Každé koliesko preložíme na polovicu a preložené ešte znovu napoly. Po obvode pritlačíme, aby plnka nevytiekla a voľné konce dobre spojíme.
- Takto pripravené kúsky ukladáme na okrúhly plech s vlnitým okrajom (priemer 28 cm), ktorý vyložíme na dne papierom na pečenie, boky natrieme tukom a posypeme múkou. Jednotlivé koláčiky ukladáme spojenými koncami smerom do stredu. Prvý rad začíname po vonkajšom obvode.
- Keď je plech naplnený až po stred, koláč necháme asi 10 minút podkysnúť. Pred pečením ho potrieme vajcom rozšľahaným s trochou mlieka.
- Pečieme pri teplote 180 °C asi 45 - 50 minút. Kontrolujeme špajdľou. Hotový koláč vyberieme z plechu, potrieme rozpusteným maslom a necháme vychladnúť na mriežke.
- Takto môžeme trhať jednotlivé kúsky.
- Koláč môžeme aj krájať ako tortu. Pohľad v reze. Dobrú chuť!
- Podrobnejší návod, podľa ktorého som sa inšpirovala je na stránke: https://www.nejrecept.cz/recept/masovy-dort-chryzantema-r1286.
Použila som však svoj recept na rýchle kysnuté cesto a plnku makovú.