Kysnutý makový koláč

Kysnutý makový koláč - chryzantéma

Autor receptu: kucharocka123

Koláč z rýchleho kysnutého cesta, s ktorým sa pracuje hneď. O čo viac času ušetríme na príprave cesta, o to viac sa môžeme pohrať so vzhľadom koláča.

12
porcií
30 minút
príprava
45 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Najskôr si pripravíme makovú náplň. Mak zomelieme, premiešame s cukrami, citrónovou šťavou, pridáme maslo, lekvár a podľa potreby zalejeme horúcim mliekom. Vymiešame šťavnatú plnku a necháme odstáť asi 15 minút.
  2. Z vlažného mlieka, droždia, štipky soli a čajovej lyžičky cukru necháme vykysnúť kvások.
  3. Preosiatu múku, kryštálový cukor, soľ a prášok do pečiva spolu premiešame, pridáme vajcia, olej, kvások, zvyšné mlieko podľa potreby a vymiesime cesto, s ktorým hneď pracujeme.
  4. Cesto rozdelíme na 2 bochníky, ktoré rozvaľkáme na obdĺžniky o hrúbke asi 3-4 mm. Pohárom o priemere cca 6 cm vykrojíme kolieska, na ktoré rozotrieme makovú plnku. Každé koliesko preložíme na polovicu a preložené ešte znovu napoly. Po obvode pritlačíme, aby plnka nevytiekla a voľné konce dobre spojíme.
  5. Takto pripravené kúsky ukladáme na okrúhly plech s vlnitým okrajom (priemer 28 cm), ktorý vyložíme na dne papierom na pečenie, boky natrieme tukom a posypeme múkou. Jednotlivé koláčiky ukladáme spojenými koncami smerom do stredu. Prvý rad začíname po vonkajšom obvode.
  6. Keď je plech naplnený až po stred, koláč necháme asi 10 minút podkysnúť. Pred pečením ho potrieme vajcom rozšľahaným s trochou mlieka.
  7. Pečieme pri teplote 180 °C asi 45 - 50 minút. Kontrolujeme špajdľou. Hotový koláč vyberieme z plechu, potrieme rozpusteným maslom a necháme vychladnúť na mriežke.
  8. Takto môžeme trhať jednotlivé kúsky.
  9. Koláč môžeme aj krájať ako tortu. Pohľad v reze. Dobrú chuť!
  10. Podrobnejší návod, podľa ktorého som sa inšpirovala je na stránke: https://www.nejrecept.cz/recept/masovy-dort-chryzantema-r1286. Použila som však svoj recept na rýchle kysnuté cesto a plnku makovú.