Kysnutý chladený jablkový závin (fotorecept)

Kysnutý chladený jablkový závin (fotorecept)
medovnicekMedovnicek, recept pridal: 3. septembra 2012 19:57Ďalšie jeho recepty

Túto nedeľu padla voľba pri pečení na tento závin. Recept som objavila na www.labuznik.com - autorkou receptu je makulka. Trocha som si ho upravila

Suroviny


Postup prípravy receptu

1

Do misy dáme múku, ja som mala štrúdľovú, tak som ju použila, pridáme cukor, rozdrobíme droždie, zalejeme časťou z vlažného mlieka a necháme vykysnúť kvások
Kysnutý chladený jablkový závin (fotorecept) - obrázok 1

2

Pridáme štipku soli - tú som zabudla pripísať do surovín, na strúhanú Heru, v mojom prípade to bolo maslo, vajce, žĺtok a mlieko
Kysnutý chladený jablkový závin (fotorecept) - obrázok 2

3

Vypracujeme hladké cesto (je možné, že budete musieť pridať ešte trocha múky)
Kysnutý chladený jablkový závin (fotorecept) - obrázok 3

4

Cesto prikryjeme a dáme na hodinu do chladničky. Po tejto dobe mi takto nakyslo
Kysnutý chladený jablkový závin (fotorecept) - obrázok 4

5

Cesto dáme na pomúčenú dosku a rozdelíme na dve časti. Ak môžem poradiť, tak by bolo zrejme lepšie cesto rozdeliť až na tri časti, pretože mne sa ho podarilo rozdeliť nerovnomerne, potom som jeden závin mala väčší a po povrchu sa mi trocha praskol
Kysnutý chladený jablkový závin (fotorecept) - obrázok 5

6

Zoberieme jeden diel a vyvaľkáme na pomúčenej doske
Kysnutý chladený jablkový závin (fotorecept) - obrázok 6

7

Po celej ploche posypeme mletým makom, na ktorý pokladieme na tenko pokrájané jablká, posypeme cukrom podľa chuti a môžeme pokvapkať roztopeným maslom
Kysnutý chladený jablkový závin (fotorecept) - obrázok 7

8

Zrolujeme do závinu a dáme na plech vystlaný papierom na pečenie. A môžeme sa pustiť do ďalšieho závinu. Ten som sa rozhodla urobiť troška inak. Cesto som rozvaľkala na plát. Mak aj s jabĺčkami som dala do stredu cesta. Z jednej strany náplne som cesto nechala hladké, z druhej strany som narezala zárezy - viď obrázok
Kysnutý chladený jablkový závin (fotorecept) - obrázok 8

9

Hladkú časť cesta som preložila cez náplň a potrela som ju rozťahaným vajíčkom
Kysnutý chladený jablkový závin (fotorecept) - obrázok 9

10

Cez pomastenú časť preložíme tú nakrájanú a celý povrch ešte raz potrieme vajíčkom. Môžeme ozdobiť polovičkami vlašských orechov. Závin pridáme k prvému závinu. Ten tesne pred pečením potrieme studenou vodou, v ktorej sme rozmiešali cca polievkovú lyžicu kryštálového cukru.
Kysnutý chladený jablkový závin (fotorecept) - obrázok 10

11

Piekla som vo vyhriatej rúre na 180 C.
Kysnutý chladený jablkový závin (fotorecept) - obrázok 11



Páči sa ti tento recept?
Ohviezdičkuj, ako veľmi sa ti páči...




Staňte sa fanúšikom našej stránky Varecha.sk:

Komentáre k receptu
  • ancicka, 3. septembra 2012 o 20:25
    Paráda,tak toto vyskúšam.kkVedjablk sa t.r. urodilo habadej.


  • garanco, 4. septembra 2012 o 07:29
    Jablkových nie je nikdy dosť, vyzerá chutne, recept si ukladám.(zaujímavý postup kysnutia)


  • margaretka28, 4. septembra 2012 o 08:01
    Jablkové koláče sú najlepšie.


  • medulienka122, 4. septembra 2012 o 08:54
    pekne si to vymyslela - ja som podobnú makovo-jablkovú robila v nedeľu, ale z lístkového, tiež som ho podobne skladala, moji mužom spadla sánka:-)


  • sonulienka, 4. septembra 2012 o 09:38
    @medovnicek46 od kial berieš tú fantáziu a všetky tie výborné a krásne recepty? Nemám slov skratka nádhera a dobrota.


  • afataga, 4. septembra 2012 o 09:54
    super, krasne zaviny, len sa chcem opytat, preco si dala cesto kysnut do chladnicky, ja by som sa bala ze mi nevykysne, ja mam zafixovane, ze cesto ma kysnut v teple


  • medovnicek, 4. septembra 2012 o 10:47
    @ancicka @garanco @margaretka28 @medulienka122 veľmi pekne ďakujem za milé komentáre
    @sonulienka ja relaxujem pri receptoch, kupujem veľa časopisov o varení a pečení, neodolám ani rôznym kuchárskym knihám a odkedy poznám internet, tak tam na rôznych stránkach nachádzam veľmi veľa inšpirácií - napríklad aj u teba v tvojich receptoch
    @afataga neviem prečo sa dáva kysnúť do chladu, ale aj na obrázku vidíš, že cesto nakyslo, netreba sa báť:)


  • tatranka, 4. septembra 2012 o 11:22
    V sobotu bude na stole.Jablčka mám a stále rozmýšľam čo nové z nich.A tu je príma recept,ako na zavolanie.Vďdaka.


  • medovnicek, 5. septembra 2012 o 10:06
    @tatranka dúfam, že budeš so závinom spokojná:)


  • cica2, 6. septembra 2012 o 17:54
    zaujimavý recept, ale záviny sú krásne, šikuľka :-)


  • medovnicek, 10. septembra 2012 o 11:15
    @cica2 ďakujem


  • iva63, 7. novembra 2012 o 20:07
    aj my máme veľa jabĺk, tak vyskúšame tento tvoj závin...dakujem-:)



Prihlás sa "Varechovou prezývkou":
 

Nemáš zaregistrovanú prezývku? Zaregistruj sa, je to zadarmo! Registrácia


Tento recept VytlačiťDaj na FacebookPošli mailomDo mobiluDo mobiluUpozorni admina
QRCode - ak máte v telefóne čítačku QR kódovRecept do mobilu:
Skrátená linka do SMS-ky alebo na diktovanie do telefónu:

Magazín

Zaváram, zaváraš, zavárame. Dnes kompóty.
Zaváracia sezóna je v plnom prúde. Tak poďme na to.

Paradajkový paprikáš
Rajčina mala a má v našej rodinnej kuchyni dosť rozporné miesto. Túto plodinu peruánskych Indiánov pestujeme od čias, čo si pamätám.

Tvrďáci vyšli z módy, ženy preferujú citlivých mužov
- Inzercia -
Tradičný obdiv k drsňákom sa pomaly vytráca, svaly a sila prestávajú byť v kurze.


Inzercia

Časopis Varecha
Varecha 29/2014: Prázdniny u babičky Prázdniny u babičky
Časopis Varecha v piatok 1. augusta 2014 v denníku Pravda.


TOPlist