Kysnutý chladený jablkový závin fotorecept

medovnicek - fotkamedovnicek, 3. septembra 2012

Túto nedeľu padla voľba pri pečení na tento závin. Recept som objavila na www.labuznik.com - autorkou receptu je makulka. Trocha som si ho upravila

Suroviny

600 g
250 g alebo maslo
1 ks
1 ks
3 PL
5 PL vlažné
20 g
Okrem toho:
1 kg
200 g
Na potretie:
 studená
1 ks na potretie




Postup

  1. 1

    Do misy dáme múku, ja som mala štrúdľovú, tak som ju použila, pridáme cukor, rozdrobíme droždie, zalejeme časťou z vlažného mlieka a necháme vykysnúť kvások

    Kysnutý chladený jablkový závin (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Pridáme štipku soli - tú som zabudla pripísať do surovín, na strúhanú Heru, v mojom prípade to bolo maslo, vajce, žĺtok a mlieko

    Kysnutý chladený jablkový závin (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Vypracujeme hladké cesto (je možné, že budete musieť pridať ešte trocha múky)

    Kysnutý chladený jablkový závin (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Cesto prikryjeme a dáme na hodinu do chladničky. Po tejto dobe mi takto nakyslo

    Kysnutý chladený jablkový závin (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Cesto dáme na pomúčenú dosku a rozdelíme na dve časti. Ak môžem poradiť, tak by bolo zrejme lepšie cesto rozdeliť až na tri časti, pretože mne sa ho podarilo rozdeliť nerovnomerne, potom som jeden závin mala väčší a po povrchu sa mi trocha praskol

    Kysnutý chladený jablkový závin (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Zoberieme jeden diel a vyvaľkáme na pomúčenej doske

    Kysnutý chladený jablkový závin (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Po celej ploche posypeme mletým makom, na ktorý pokladieme na tenko pokrájané jablká, posypeme cukrom podľa chuti a môžeme pokvapkať roztopeným maslom

    Kysnutý chladený jablkový závin (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Zrolujeme do závinu a dáme na plech vystlaný papierom na pečenie. A môžeme sa pustiť do ďalšieho závinu. Ten som sa rozhodla urobiť troška inak. Cesto som rozvaľkala na plát. Mak aj s jabĺčkami som dala do stredu cesta. Z jednej strany náplne som cesto nechala hladké, z druhej strany som narezala zárezy - viď obrázok

    Kysnutý chladený jablkový závin (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Hladkú časť cesta som preložila cez náplň a potrela som ju rozťahaným vajíčkom

    Kysnutý chladený jablkový závin (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Cez pomastenú časť preložíme tú nakrájanú a celý povrch ešte raz potrieme vajíčkom. Môžeme ozdobiť polovičkami vlašských orechov. Závin pridáme k prvému závinu. Ten tesne pred pečením potrieme studenou vodou, v ktorej sme rozmiešali cca polievkovú lyžicu kryštálového cukru.

    Kysnutý chladený jablkový závin (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Piekla som vo vyhriatej rúre na 180 C.

    Kysnutý chladený jablkový závin (fotorecept) - obrázok 11

Diskusia k receptu

ancicka
Paráda,tak toto vyskúšam.kkVedjablk sa t.r. urodilo habadej.
garanco
Jablkových nie je nikdy dosť, vyzerá chutne, recept si ukladám.(zaujímavý postup kysnutia)
medulienka122
pekne si to vymyslela - ja som podobnú makovo-jablkovú robila v nedeľu, ale z lístkového, tiež som ho podobne skladala, moji mužom spadla sánka:-)
afataga
super, krasne zaviny, len sa chcem opytat, preco si dala cesto kysnut do chladnicky, ja by som sa bala ze mi nevykysne, ja mam zafixovane, ze cesto ma kysnut v teple
medovnicek
@ancicka @garanco @margaretka28 @medulienka122 veľmi pekne ďakujem za milé komentáre
@sonulienka ja relaxujem pri receptoch, kupujem veľa časopisov o varení a pečení, neodolám ani rôznym kuchárskym knihám a odkedy poznám internet, tak tam na rôznych stránkach nachádzam veľmi veľa inšpirácií - napríklad aj u teba v tvojich receptoch
@afataga neviem prečo sa dáva kysnúť do chladu, ale aj na obrázku vidíš, že cesto nakyslo, netreba sa báť:)
tatranka
V sobotu bude na stole.Jablčka mám a stále rozmýšľam čo nové z nich.A tu je príma recept,ako na zavolanie.Vďdaka.
cica2
zaujimavý recept, ale záviny sú krásne, šikuľka :-)
iva63
aj my máme veľa jabĺk, tak vyskúšame tento tvoj závin...dakujem-:)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia