Kysnutý chladený jablkový závin fotorecept

medovnicekMedovnicek, 50 ročná žena, Senica, 3. septembra 2012 19:57
Ďalšie jej recepty »

Túto nedeľu padla voľba pri pečení na tento závin. Recept som objavila na www.labuznik.com - autorkou receptu je makulka. Trocha som si ho upravila

Suroviny

600 g
250 g alebo maslo
1 ks
1 ks
3 PL
5 PL vlažné
20 g
Okrem toho:
1 kg
200 g
Na potretie:
 studená
1 ks na potretie

Postup prípravy

  1. 1

    Do misy dáme múku, ja som mala štrúdľovú, tak som ju použila, pridáme cukor, rozdrobíme droždie, zalejeme časťou z vlažného mlieka a necháme vykysnúť kvások

    Kysnutý chladený jablkový závin (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Pridáme štipku soli - tú som zabudla pripísať do surovín, na strúhanú Heru, v mojom prípade to bolo maslo, vajce, žĺtok a mlieko

    Kysnutý chladený jablkový závin (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Vypracujeme hladké cesto (je možné, že budete musieť pridať ešte trocha múky)

    Kysnutý chladený jablkový závin (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Cesto prikryjeme a dáme na hodinu do chladničky. Po tejto dobe mi takto nakyslo

    Kysnutý chladený jablkový závin (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Cesto dáme na pomúčenú dosku a rozdelíme na dve časti. Ak môžem poradiť, tak by bolo zrejme lepšie cesto rozdeliť až na tri časti, pretože mne sa ho podarilo rozdeliť nerovnomerne, potom som jeden závin mala väčší a po povrchu sa mi trocha praskol

    Kysnutý chladený jablkový závin (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Zoberieme jeden diel a vyvaľkáme na pomúčenej doske

    Kysnutý chladený jablkový závin (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Po celej ploche posypeme mletým makom, na ktorý pokladieme na tenko pokrájané jablká, posypeme cukrom podľa chuti a môžeme pokvapkať roztopeným maslom

    Kysnutý chladený jablkový závin (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Zrolujeme do závinu a dáme na plech vystlaný papierom na pečenie. A môžeme sa pustiť do ďalšieho závinu. Ten som sa rozhodla urobiť troška inak. Cesto som rozvaľkala na plát. Mak aj s jabĺčkami som dala do stredu cesta. Z jednej strany náplne som cesto nechala hladké, z druhej strany som narezala zárezy - viď obrázok

    Kysnutý chladený jablkový závin (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Hladkú časť cesta som preložila cez náplň a potrela som ju rozťahaným vajíčkom

    Kysnutý chladený jablkový závin (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Cez pomastenú časť preložíme tú nakrájanú a celý povrch ešte raz potrieme vajíčkom. Môžeme ozdobiť polovičkami vlašských orechov. Závin pridáme k prvému závinu. Ten tesne pred pečením potrieme studenou vodou, v ktorej sme rozmiešali cca polievkovú lyžicu kryštálového cukru.

    Kysnutý chladený jablkový závin (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Piekla som vo vyhriatej rúre na 180 C.

    Kysnutý chladený jablkový závin (fotorecept) - obrázok 11
ohodnoť recept:
Recept je zaradený do tagov:


Inšpirácie z nových receptov
TOPlist