Kysnuté žemľové knedle fotorecept

rennatte - fotkarennatte, 2. septembra 2012
Kysnuté žemľové knedle (fotorecept)
Foto: rennatte

Hoci sa na tieto knedle používajú rožoky , názov ostal zaužívaný ako žemlová knedľa. Ak ste ešte neskúsili domácu knedľu tak šup do Zobraziť celý popisHoci sa na tieto knedle používajú rožoky , názov ostal zaužívaný ako žemlová knedľa. Ak ste ešte neskúsili domácu knedľu tak šup do toho, takto sa vám určite podarí :-)

3 ks
porcie
40 minút
príprava
3x20 minút
tepelná úprava

Suroviny

500 g
1 kocka
500 ml
1 ks
2 ks
1 KL
1 KL
 na potretie




Postup

  1. 1

    Mlieko zohrejeme na výdrž prsta v ňom, čiže ak doň namočíme prst sa nepopálime, troška odlejeme do misky, pridáme zarovnanú KL cukru a štipku soli, rozdrobíme kvasnice a necháme nadvihnúť kvások

    Kysnuté žemľové knedle (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    nakrájame si rožky, no kto sa chce držať pôvodného názvu tak žemle na kocky a pokropíme troma PL mlieka

    Kysnuté žemľové knedle (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    do väčšej misy si preosejeme múku so troškou sódy bikarbóny (na špičku KL), urobíme jamku kde rozklepneme vajíčko, vlejeme kvások a osolíme

    Kysnuté žemľové knedle (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    vypracujeme redšie cesto, do ktorého pridáme rožky a zapracujeme do cesta, ak treba pridáme ešte múku, aby sme mali polotuhé cesto

    Kysnuté žemľové knedle (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    poprášime múkou, zakryjeme utierkou a dáme kysnúť na 1/2 hodinu

    Kysnuté žemľové knedle (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    ...po pol hodine

    Kysnuté žemľové knedle (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    cesto vyklopíme na pomúčenú pracovnú dosku, premiesime, rozdelíme na tri časti, a vytvarujeme tri knedle

    Kysnuté žemľové knedle (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    do hrnca nalejeme vodu, vložíme pariace sitko, potrieme olejom a dáme naň knedľu, prikryjeme a paríme 10 minút na miernom plameni

    Kysnuté žemľové knedle (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    po desiatich minútach potrieme olejom, aby nepraskla a doparíme ešte 10 minút, vyberieme na plech alebo tácku potretú olejom a ešte raz potrieme olejom, pokračujeme s ďalšími knedľami, po každej knedle skontrolujeme či máme vodu v hrnci, necháme vychladnúť a krájame, takto si môžme pripraviť knedľu aj do zásoby na zmrazenie. Už len dobrý guláš, alebo sviečkovú a dobrú chuť :-)

    Kysnuté žemľové knedle (fotorecept) - obrázok 9

Diskusia k receptu

sovka62
Ktovie prečo mi nikdy nenapadne dať do knedlí na pare rožky. Aj dnes som ich robila, dokonca mám doma včerajšie žemle, tak mohli byť naozaj žemľové. Možno niekedy skúsim podľa teba, ale skleróza je mocná.....
izabella929
vyzerajú pekne.-) robievam so žemlami , ale ja žemle orestujem na oleji a pridávam popkrájanú cibuľku, spolu sa orestujú do zlatova a tak ich pridám do cesta až celkom na záver.-))) výborná chuť aj prňekné na pohľad.-)))vyskúšaj...
cica2
krásny recept....a tiež mám také hrnce :-)))
margaretka28
Aj moja mama kedysi takéto robievala,len ona tie rožky najprv trošku opiekla ma masle a potom pridala do cesta,knedľu máš peknú, vydarenú.:-)
ajay
prekrasne Ti vysli, ja robim takisto ale iba s drozdim, nepridavam soda bikarbona. Skusim nabuduce pridat sodu.
havino
ja som knedlu ešte nekúpila čo som vydatá a to syn bude mať 28 rokov,ale ani raz ma nenapadlo dať rožky, žemle, to je jedno hádam, neviem, zrejme , ak som tie rožkové, či žemľové jedla niekde na obedoch mi vobec nechutili, ale samozrejme, že to nemôžem a ani nechcem porovnávať s domácou, snad ma raz napadne ked budem miesiť
havino
zabudla som ti ju pochváliť, krásny fotopostup pre začínajúce kuchárky, ešte dodám, že sodu tiež nedávam, skúsim štipku dať a to pozerám, že aj dosť kvasníc dávaš, ja na pol kila múky , polku droždia a už som naposledy aj skúšala, tiež tu podľa varechy , nedať vajce a žiaden rozdiel nebol,ako ked tam jedno vždy šupnem už zo zvyku
nadia56
pekny recept, robim podobne- ale so susenym drozdim, bez sody bicarbony, ked nemam pecivo, pridam do cesta za hrst burizonov, mozno niekto vyskusa aj moju variantu :-)
rennatte
no to akosi zo zvyku s tym drozdim, lebo väcsinou robievam z kila muky, ale teraz nam stacilo menej,,,tak aj toho drozdia staci polovica, ale neuskodi aj cela kocka a tak je to aj s vajickom,,, dam ak mam domace a ak nedam nic sa nestane :-)
kuchticka
Ja robim knedlu tiez zo sucheho drozdia ako @nadia56 , lebo nemam vzdy po ruke zemlu.
Knedliky so zemlou pokrajanou na kocky a osmazene su prave ceske knedle ktore som tiez varievala vo vode.
bambulka51
izabella929 určite vyskušam s spolu s cibuľkou osmažiť rožky už ich cítim ako voňajú....
medovnicek
musím po pravde priznať, že knedľu zvyčajne kupujem, ale viem, že taká domáca je najlepšia
evanaaa
Mama tiež vždy opražila rožky ale na masti ( bez cibule), tá masť cesto akoby zjemnila, boli nadýchanejšie tie knedle. A nikdy nevarila, len na pare ich parila.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia