Kysnuté vanilkové rožky fotorecept

cesminaz - fotkacesminaz, 6. februára 2017
Kysnuté vanilkové rožky (fotorecept)
Foto: cesminaz

Voňavé, chutné a výborné pečivo ;-)

12ks
porcií
25 minút
na 190 °C

Suroviny

Cesto:
600 g
200 g
2 dl
1 dl
2 PL
1 ks
1 KL
25 g
1 ks (38 ml)
Na potretrie:
1 ks
Na posyp:




Postup

  1. 1

    Do jednej misky dame muku, cukor, sol a premiesame to lyzicou. Potom pridame olej, bielok, 2 pl jogurtu,1 flaštičku vanilkovej prichute a napucany kvasok, ktory sme si zamiesali z 2 dl mlieka + 1 kl cukor + 25 g drozdie. Cele poriadne zmiesame a vypracujeme mastnejsie, vlacne mäksie cesto, ktore sa oddeluje od misy. Na ruku sa sice este lepi, ale to ma byt take. Neskôr sa už lepiť nebude :-) Cesto posypeme mukou a zoparkrat ho premiesime do bochnika. Bochnik nakoniec poprasime mukou a nechame na teplejsom mieste nakysnut. Kedze je to mastnejsie cesto, potrebuje kysnut aj 1hodinu...

    Kysnuté vanilkové rožky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Ked cesto nakyslo, ho vyklopime na pomucenu dosku a vyvalkame na kruh hrubky cca 6 mm. Kruh rozkrajame na 12 trojuholnikov a zlahka, velmi slabo kazdy trojuholnik zrolujeme do tvaru rohlicka :-)

    Kysnuté vanilkové rožky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Rohlicky poukladame trocha dalej od seba na plech. Staci ak ho len naolejujeme, ale mozte dat aj papier na pecenie. Rohlicky potrieme žĺtkom, ktore sme zmiesali s kvapkou vody. Posypeme mandlovymi hoblinkami a hned dame piect do rury, ktoru sme si uz dopredu rozohriali na 190 °C na cca 25 minut..

    Kysnuté vanilkové rožky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Upečene rohlíčky môžme natriet este zahoruca kuskom masla a nechame vychladnut..

    Kysnuté vanilkové rožky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Rohlíčky nielenže krásne vanilkovo voňaju, ale aj chutia ;-) Su vyborne s kakaom, mliekom, čajom alebo ku káve. Samotne alebo natreté maslom či džemom. Dobrú chuť ;-P

    Kysnuté vanilkové rožky (fotorecept) - obrázok 5

Diskusia k receptu

luss44
no parádne, ale však ako všetky od Teba, že? :) Najprv sa mi zdalo veľa celá fľaška esencie, ale ked hovoríš že sú akurát vanilkové, tak Ti verím :)
haji
Krásná práce, nelitovala bych ničeho a do tak krásného těsta dala opravdický vanilkový lusk - alespoň jeho část. Nádherně popsané, zamotané, upečené, až se mi sliny sbíhají! Jsi šikulka!!
terinka55
Milá @Cesminaz , hneď mi bolo jasné, kto je autorkou :-) Tvoj rukopis je parádny, klobúk dole pred Tebou! KK na inšpiráciu, ďakujem.
cesminaz
Milá @Luss dakujem za tvoje milé slova :-) Tej esencie nieje vela,ver mi.Ta muka tu chut aj vpije.Je to presne dobre vanilkove ;-) aspon podla mňa. @Babkamt s kakaom tiez vyborné! @Jack budem rada,ak vyskusas :-) Su velmi jednoduché. @Terinka55 @Frezia @Haji dakujem vam za milé slová :-) @Zdenka1009 budem rada ak vyskusas! @Siisa dakujem :-) No kváskovanie je tvoja parketa, ja sa v tom nevyznám :-) Ak myslíš, vhod nám sem kváskovú verziu ;-D
evaf
moze sa to cesto robit aj v domacej pekarnicke?,
cesminaz
@Evaf (23.7.2017 00:49)

To ti žial neviem povedat,lebo ja pekárničku nepouzivam/nepoznám.Miesim len ručne :-)
mata3636
@Evaf (23.7.2017 00:49)

a prečo by sa nemohlo? veď je snáď jedno, či cesto vymiesiš ručne alebo ručným mixérom s hnetacími metličkami alebo v pekárničke.
kucharka
Už boli dlho na čakačke a dnes som sa k nim konečne dostala, pred chvíľou dopečené. Rozvoniaval celý dom .... ja som jeden hneď okoštovala, mňam mňam ... a ostatní budú mať na raňajky s kakaom. Aspom sa im pondelkové ráno bude zdať krajšie :-)))
Ďakujem za recept.