Kysnutý medový koláč
Kysnutý medový koláč

Kysnuté srdiečko s medom

Janka Brezniaková
cukrárka Residence Hotel & Club**** na Donovaloch, 10. decembra 2018
Kysnuté srdiečko s medom
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc

Pečenie je hra a o vianočnom to platí zvlášť. Jej pravidlá nám zanechali naše šikovné staré mamy a ja k tomu rada pridávam fantáziu a vášeň. Veď Zobraziť celý popisPečenie je hra a o vianočnom to platí zvlášť. Jej pravidlá nám zanechali naše šikovné staré mamy a ja k tomu rada pridávam fantáziu a vášeň. Veď sviatočný sladký stôl musí byť ešte krajší a nápaditejší než inokedy. Nech na ňom nechýba niečo suchšie, niečo šťavnaté, niečo tradičné a niečo moderné, jednoduché i zdobené. Aby si tam každý našiel to svoje.

40 minút
príprava
35-40 minút
na 165 °C

Suroviny

250 g
50 g
1 ks
20 g čerstvé
100 ml
75 g
Náplň:
3 PL
1/3 KL
5 PL
Na potretie:




Postup

  1. 1

    V miske zmiešame preosiatu múku, soľ, cukor, vajce a droždie. Do cesta pomaly zapracujeme vlažné mlieko a vychladnuté maslo. Vypracujeme vláčne cesto, ktoré sa nelepí na steny misy. Necháme vykysnúť na teplom mieste 40 minút.

  2. 2

    V hrnčeku premiešame med s marmeládou a so štipkou škorice a prehrejeme na miernom ohni. Cesto na pomúčenej doske rozvaľkáme na obdĺžnik a potrieme medovou zmesou. Z pomaranča zrežeme kôru bez bielej časti a pokrájame na tenké rezančeky, ktoré nasypeme na medovú zmes. Cesto zvinieme do rolády a krájame na 5 cm široké slimáky.

  3. 3

    Dno formy v tvare srdca vyložíme papierom na pečenie a naukladáme do nej slimáky tak, aby medzi nimi ostali malé medzery. Necháme 20 minút podkysnúť. Potom vrch potrieme zohriatym medom a maslom. Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri 165 °C asi 35–40 minút. Pred podávaním môžeme posypať práškovým cukrom a poliať zvyškom medovo-pomarančovej zmesi.

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia