Lievance
Kysnuté lievance ako od babičky
Autor receptu: janikbj
Postup- Ak použijeme čerstvé droždie (cca polovicu kocky), rozdrobíme ho do polovice vlažného mlieka, ďalej v ňom rozhabarkujeme cukor (s 50g sú lievance len jemne sladké, čo sa nakoniec vyrovná sladkosťou džemu a lievance tak pri pečení neprihárajú), vajíčka a štipku soli. Pridáme zvyšné mlieko a múku (ja častejšie používam sušené droždie, takže to zmiešam rovno s múkou), vymiešame hladké cesto, ktoré necháme prikryté na teplom mieste vykysnúť do dvojnásobného objemu.
- Na rozpálenej lievancovej panvici jemne potretej olejom na miernom ohni pomaly pečieme lievance do zlatohneda.
Hotové npodávame s džemom alebo inou sladkou nátierkou, jogurtom, šľahačkou, čerstvým ovocím atď.
Ak sa náhodou zvýšia, vynikajúce sú aj na druhý deň opečené na masle pekne do chrumkava :) tiež sa dajú zamraziť a po rozmrazení opiecť.
|