Lievance

Kysnuté lievance ako od babičky

Autor receptu: janikbj

5
porcií

Suroviny

Postup

  1. Ak použijeme čerstvé droždie (cca polovicu kocky), rozdrobíme ho do polovice vlažného mlieka, ďalej v ňom rozhabarkujeme cukor (s 50g sú lievance len jemne sladké, čo sa nakoniec vyrovná sladkosťou džemu a lievance tak pri pečení neprihárajú), vajíčka a štipku soli. Pridáme zvyšné mlieko a múku (ja častejšie používam sušené droždie, takže to zmiešam rovno s múkou), vymiešame hladké cesto, ktoré necháme prikryté na teplom mieste vykysnúť do dvojnásobného objemu.
  2. Na rozpálenej lievancovej panvici jemne potretej olejom na miernom ohni pomaly pečieme lievance do zlatohneda. Hotové npodávame s džemom alebo inou sladkou nátierkou, jogurtom, šľahačkou, čerstvým ovocím atď. Ak sa náhodou zvýšia, vynikajúce sú aj na druhý deň opečené na masle pekne do chrumkava :) tiež sa dajú zamraziť a po rozmrazení opiecť.