Kysnuté lievance ako od babičky

janikbj - fotkajanikbj, 4. júna 2019
Kysnuté lievance ako od babičky
Foto: janikbj
5
porcií

Suroviny

500 ml
400 g
2 ks
20 g
50 g
štipka




Postup

  1. 1

    Ak použijeme čerstvé droždie (cca polovicu kocky), rozdrobíme ho do polovice vlažného mlieka, ďalej v ňom rozhabarkujeme cukor (s 50g sú lievance len jemne sladké, čo sa nakoniec vyrovná sladkosťou džemu a lievance tak pri pečení neprihárajú), vajíčka a štipku soli. Pridáme zvyšné mlieko a múku (ja častejšie používam sušené droždie, takže to zmiešam rovno s múkou), vymiešame hladké cesto, ktoré necháme prikryté na teplom mieste vykysnúť do dvojnásobného objemu.

  2. 2

    Na rozpálenej lievancovej panvici jemne potretej olejom na miernom ohni pomaly pečieme lievance do zlatohneda. Hotové npodávame s džemom alebo inou sladkou nátierkou, jogurtom, šľahačkou, čerstvým ovocím atď. Ak sa náhodou zvýšia, vynikajúce sú aj na druhý deň opečené na masle pekne do chrumkava :) tiež sa dajú zamraziť a po rozmrazení opiecť.

    Kysnuté lievance ako od babičky - obrázok 2

Diskusia k receptu

haji
Chutná krása, moja babka robila velké jako palačinky, u nás pod názvem "olevance", plněné povidly a nebo marmeládou.
janikbj
dakujem za mile komentare. dnes sa uz viac udomacnili vsetky mozne rychle-bleskove verzie a ja uz roky myslim na lievance ake sme robievali,ked som bola mala a toto je presne ono. obcas i taka klasika, i ked trosku narocnejsia na cas, padne dobre :)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia