Kysnuté lekvárové rožky (fotorecept)
Autor receptu: cesminaz
Na raňajky, do školy na desiatu, alebo len tak ku káve ;-P
8 ks porcií |
25 minút na 190 °C |
Postup- Do misky dame hladku muku, 3 kopcovitejsie PL kukuricnej hladkej muky, 4 PL cukor, sol a premiesame to dobre lyzicou. Nasledne pridame 1 zltok, spusteny margarin a kvasok, ktory sme si zamiesali 1,5 dl mlieka + 25 g drozdie + 1 kl cukor. Postupne pridame este 1 dl mlieka. Vypracujeme polomäkke, dost lepkave cesto. Posypeme ho mukou a bez dalsieho miesenia, uz len napravime do bochnika. Cesto nechame na teplejsom mieste cca 1 h kysnut...
- Nakysnute cesto vyklopime na trocha pomucenu dosku. Urobime valec, ktory pokrajame na 8 rovnakych kuskov. Kazdy kusok cesta este raz premiesime do bochnika. Pouzite cim menej muky na podsypavanie, aby ste nezmenili konzistenciu cesta :-) Ale inak cesto sa uz nelepi, pracuje sa s nim uz velmi dobre.
- Bochničky netreba nechat znova kysnut, ale hned s nimi pracujeme dalej. Bochnicek najprv roztapkame a potom ho vyvalkame na velkost mensieho taniera, ale nie celkom do okruhla. Nieco medzi vajcom a kruhom :-) Dame pozdlz lekvar, ja som dala moj oblubeny - marhulovy :-) Nasledne cesto prehneme, prstami pri lekvari stlacime a potom uz len zlahka skrutime. Skrutime to tak, aby ten druhy kraj, ktory je vlastne spodok rohlika, bol navrchu :-) Rozky naukladame na plech s papierom trocha dalej od seba...
- Natrieme ich bielkom a posypeme makom. Nenechame ich podkysnut, ale dame ich ihned do rury, ktoru sme si uz dopredu rozohriali na 190 °C na 15 minut. Lepsie povedane, najprv len na 15 minut ;-)
- Po 15-ich minutach rohliky vyberieme a rychlo este raz potrieme bielkom. Nasledne ich rychlo dame naspät do rury a dopecieme este 10-15 minut.
- Krasne upecene a vonave rozky ;-P Ak chcete, mozte vrch namazat maslom, ale nie je to potrebne, lebo zmäknu aj s maslom aj bez neho :-)
- Rozky su vyborne :-) Hodia sa na ranajky s kakaom, mliekom, ci cajom. K ranajsej kave, ale aj na desiatu ;-P Plnku mozte kludne dat podla chuti, tvarohovu, orechovu ci makovu.
Prajem dobru chut ;-P
|