Kysnuté koláče

Kysnuté koláčiky na slano aj na sladko

Autor receptu: redakcia

5
porcií
120 minút
príprava

Suroviny

Postup

  1. Z droždia, zo štipky soli, z cukru a mlieka pripravíme kvások. Vlejeme ho do múky, pridáme vajcia a rozpustené maslo. Vymiešame cesto, ktoré necháme na teplom mieste prikryté utierkou vykysnúť, aby zdvojnásobilo objem. Vykysnuté cesto rozdelíme na dva bochníky.
  2. Prvý bochník vyvaľkáme na hrúbku 1 cm. Kolieskom vykrojíme koláčiky s priemerom 8 cm. Tvaroh ochutíme vegetou, soľou a kôprom. Na cesto položíme lyžicu tvarohu a naň pár kociek slaninky. Okraje koláčikov potrieme rozmiešaným žĺtkom. Upečieme, kým nie sú zlatisté.
  3. Tvaroh ochutíme cukrom, dužinou z vanilky a citrónovou kôrou. Z druhého bochníka vykrojíme kolieska, na ktoré navrstvíme na sladko ochutený tvaroh a ozdobíme nadrobno nakrájanými broskyňami, lesným ovocím alebo slivkovým lekvárom. Okraje potrieme žĺtkom a upečieme.