Kysnuté koláče
Kysnuté koláčiky na slano aj na sladko
Autor receptu: redakcia
5 porcií |
120 minút príprava |
Postup- Z droždia, zo štipky soli, z cukru a mlieka pripravíme
kvások. Vlejeme ho do múky, pridáme
vajcia a rozpustené maslo. Vymiešame cesto,
ktoré necháme na teplom mieste prikryté utierkou
vykysnúť, aby zdvojnásobilo objem.
Vykysnuté cesto rozdelíme na dva bochníky.
- Prvý bochník vyvaľkáme na hrúbku 1 cm.
Kolieskom vykrojíme koláčiky s priemerom
8 cm. Tvaroh ochutíme vegetou, soľou a kôprom. Na cesto položíme lyžicu tvarohu a naň pár
kociek slaninky. Okraje koláčikov potrieme rozmiešaným
žĺtkom. Upečieme, kým nie sú zlatisté.
- Tvaroh ochutíme cukrom, dužinou z vanilky a citrónovou kôrou. Z druhého bochníka vykrojíme kolieska,
na ktoré navrstvíme na sladko ochutený
tvaroh a ozdobíme nadrobno nakrájanými
broskyňami, lesným ovocím alebo slivkovým
lekvárom. Okraje potrieme žĺtkom a upečieme.
|