Kysnuté koláče s tvarohom, čučoriedkami a čučoriedkovou šľahačkou

stacy77777 - fotkastacy77777, 20. júla 2012

Keďže sa kysnuté koláče u nás robia dosť často, treba občas vymyslieť zmenu plnky alebo posypu....

30
porcií
60 minút
príprava
30 minút
na 180 °C

Suroviny

500 g
125 g
1 ks čerstvé celé
4 lyžice
0,5 lyžičky
1 ks
30 g čerstvé
300 ml vlažné
Plnka:
3 lyžice
500 g
0,5 balíčka
0,7 dcl
1 ks vyšľahaná
1 lyžica
3 lyžice
 na potretie




Postup

  1. 1

    Z droždia, trošky cukru a mlieka si pripravíme kvások. Po vykysnutí vlejeme do múčnej zmesi - múka, cukor, palmarin, soľ, vajíčko - a zamiesime cesto. Necháme vykysnúť. Vykysnuté cesto rozvaľkáme na hrúbku asi 3cm. Vykrajujeme kolieska, do každého kolieska zatlačíme pohárom jamku, aby nám plnka nevytekala.

    Kysnuté koláče s tvarohom, čučoriedkami a čučoriedkovou šľahačkou - obrázok 1
  2. 2

    Okraje potrieme rozšľahaným žĺtkom, do stredu dáme tvarohovú plnku a na ňu navrstvíme čučoriedky. Môžeme, ale nemusíme posypať posýpkou. Ja som troška posypala, z masla, cukru a polohrubej múky. V rozpise surovín ale neuvádzam, nie je až tak dôležitá.

    Kysnuté koláče s tvarohom, čučoriedkami a čučoriedkovou šľahačkou - obrázok 2
  3. 3

    Dáme piecť. A opäť to moje postupné pečenie, ktoré sa zdá mnohým nezvyčajné: 10minút na 50stupňoch, ďalších 5 na 120stupňoch, až potom na 180 dopiecť do zlatista.

    Kysnuté koláče s tvarohom, čučoriedkami a čučoriedkovou šľahačkou - obrázok 3
  4. 4

    Po vychladnutí koláčiky dozdobíme vyšľahanou šľahačkou, do ktorej sme pridali 3 lyžice šťavy z čučoriedkového kompótu. Snáď sa budú koláčiky niekomu páčiť, tak prajem dobrú chuť....

    Kysnuté koláče s tvarohom, čučoriedkami a čučoriedkovou šľahačkou - obrázok 4

Diskusia k receptu

tilau
paráda, úžasná kombinácia...milujem tvaroh a čučoriedky, škoda že si ho nedala včera, zavárala som čučoriedky, mohli byť z čerstvých. Nič to zajtra robím z kompotu. Ach sú krásne...
luckaprima
super, ja som akurát prišla nakuknúť čo upečiem z čerstvých čučoriedok, tak je to jasné, vypadajú úžasne, ale to postupné pečenie som teda ešte nevidela, má to nejaký špeci význam? Ďakujem.
stacy77777
luckaprima- nedávno som to okomentovala na recepte Tvarohovo-ovocné kysnuté koláče, ak chceš pozri si..... som tak zvyknutá piecť kysnuté cestá od mojej mamy... mám to odskúšané veľa rokov a nemôže sa mi stať, že by som mala trebárs vo vnútri ešte surové cesto... neviem to až tak posúdiť, možno je to naozaj len zvyk...
dada475
Stacy, myslis ze mozem Palmarin nahradit maslom? Dakujem :)
luckaprima
@dada475 ja to práve robím, tak za hodinku keď vykysnú a uečú sa tak dám vedieť aký bol výsledok, ale myslím že by to nemal byť problém :)
marianne69
...pána beka,tie teda súú,možu ísť na výstavu,šikulka preveliká si Ty...
mariaklara
Tie sú krásne, recept si ukladám, určite vyskúšam, ale čučoriedky nemám, dám niečo náhradné. Si veľmi šikovná.
luckaprima
tak hlásim že som použila maslo.. musím sa priznať že som vynechala vajce, lebo keď vykysol kvások tak som zistila že žiadne nemám :) ale koláčiky sú vynikajúce aj napriek tomu že nie sú lesklé, také jemnunké kysnuté cesto sa mi ešte nikdy nepodarilo .. mňam !!
zemiakova
koláčiky vyzerajú úžasne určite ich spravím prídu deti tak si pochutnajú.
Ďakujem za inšpiráciu
helca103
dokonalá harmónia chutí okamžite by som si dala ,vyzerajú úžasne.......
sracz
....... akéže to @Stacy77777 - Snáď sa budú koláčiky niekomu páčiť, tak prajem dobrú chuť....... ! Si zbytočne skromná a málo hrdá na svoje majstrovské dielo! Krása pre oči, nádhera pre dušu a hebká lahôdka pre, zvlášť moje, bruško! Vytlačené, ide sa nakupovať proviant a inšó! V nedeľu napečiem skoro ráno ku kakavičku a na druhú, t.j. VII/27-2012 zopakujem v Phénix Arizóna - ideme na návštevu ku švagrovcom a jeho rodine. Tí budú krochkať a slintať od blaha dobrotky tejto Tvojej mňamky, až bude Red rock kanyon ešte červenší! Ďakujem a trším sa na Tvoje ďalšie - Snáď sa budú koláčiky niekomu páčiť, ....... !
tetrisss
Nadherna kombinacia, naozaj si zbytocne skromna a perfektne prevedene, zajtra vyskusam, akurat som kupila cerstve cucoriedky z plantaze.
honestka
pridavam sa- fajnotka v kazdom prevedeni a tieto su vystavne.
kristina47
takto som kysnuté ešte nikdy nepiekla,najbližšie vyskúšam Tvoj postup,čo sa týka teploty rúry,môžu sa takto piesť aj kysnuté záviny?
orchidea
škoda že nemám čučoriedky... hneď by som vyskúšala krásne koláčiky, ale ukladám si tvoj recept... a čo sa týka toho pečenia, ja som sa dala tým tvojim postupom inšpirovaťa vyskúšala som, najskôr som piekla pr nižšej teplote 160 stupňov a potom som ju zvýšila na 180 s výsledkom som bola spokojná, piekla som tak buchty...
stacy77777
luckaprima- som veľmi rada, že sa ti cesto a koláčiky podarili, ja tiež občas používam maslo, veď keby sme všetko brali tak vážne, nesmeli by sme jesť takmer nič... niekto nechce maslo kôli vysokému obsahu tuku, niekto nechce rastlinné tuky, 100 ľudí- 100chutí....
stacy77777
sracz - veľmi pekne ďakujem za milé slová a ak budú chutiť v Arizone,daj vedieť
stacy77777
Veľmi pekne ďakujem za všetky milé komentáre. Pečenie je môj relax a keď sa k tomu pridá milé slovo, je to super.
sneica
ak zajtra bude skarede pocasie tak uz viem co budem piect...krasne kysnute kolace...:)
salinka
Prevelmi lakave kolaciky. To vyskusam, ale dufam, ze to neuberie na kvalite, kedze moja rura sa hned rozzuri na 160 stupnov:-))
palokuchki
No urcite by som sa dala ponuknut. Tie kolaciky vyzeraju vyborne. Urcite su aj take chutne.
tetrisss
Mnam, mnam, mnam! upecene, presvedcila som sa, aby som aj to zvlastne pecenie pouzila a stalo to za to. Moj manzel taketo kysnute kolace nazval kolace pre chudobu :), lebo tie ostatne zakuskove on nemusi a dnes tym tvojim dal syn meno: luxusna chudoba. perfektne.
dorisa
...krásne, chutné, mňam, čučoriedky závidím
etelinka
práve som ich dopiekla a ochutnala, sú úžasné, práca s cestom bola síce náročnejšia, ale určite to stálo zato, mám chuť dať si ešte :-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia