Kysnuté kakaovo-škoricové slimáky - hrnčekové

janikbj - fotkajanikbj, 2. marca 2017
Kysnuté kakaovo-škoricové slimáky - hrnčekové
Foto: janikbj
20 minút
na 200 °C

Suroviny

3 hrnčeky
1/4 - 1/2 hrnčeka
1 hrnček
1/4 hrnčeka
1,5 lyžičky
štipka
Plnka:




Postup

  1. 1

    Veľkosť hrnčeka si vyberte sami, dôležité je zachovať pomer. Pri objeme hrnčeka 2,5 dl použite 1,5 ČL sušeného droždia alebo 2/3 kocky čerstvého. Ja som použila malú šálku, asi 1,5 dl, takže som dala 1ČL sušeného droždia (cca polovica kocky čerstvého) - vyšlo mi 9 slimákov veľkých asi 7 x 8 cm.

  2. 2

    V miske si zmiešame múku, cukor, štipku soli, sušené droždie, zalejeme teplým mliekom a roztopeným maslom. Podľa potreby ešte dolejeme teplé mlieko, keď múka pýta viac a vypracujeme hladké pružné cesto, nie riedke ale ani príliš tvrdé. Na teplom mieste necháme vykysnúť na dvojnásobok - asi 1 hodinu. Keď použijete čerstvé droždie, najprv si urobte kvások a potom vypracujte cesto.

  3. 3

    Kým cesto kysne, roztopíme si maslo na plnku, odhadom možno pol hrnčeka. Zmiešame kakaový prášok, škoricu a práškový cukor podľa chuti. Môžeme pridať aj sekané orechy.

  4. 4

    Vykysnuté cesto vyvaľkáme na obdlžník hrubý asi 3 - 5 mm (pri veľkosti šálky 2,5 dl to bude obdlžník približne 40 x 50 cm). Poriadne potrieme roztopeným maslom a posypeme kakaovou zmesou. Vrch ešte pokvapkáme maslom (alebo margarínom, olejom, kto je ako zvyknutý). Posypané cesto zvinieme na tesno od kratšej strany, aby mali slimáky čo najviac vrstiev. Rolku pokrájame na kúsky dlhé asi 7 cm a na plechu s fóliou na pečenie (alebo vymastenom a vysypanom múkou) necháme podkysnúť, asi 20 min. Zatiaľ si dáme nahriať rúru na 200 stupňov.

  5. 5

    Podkysnuté rolky rúčkou varešky stlačíme cez stred, ako vidno na obrázku. Nebojte sa pritlačiť poriadne až 0,5 cm od spodu. Pečieme asi 20 min pri 200 stupňoch, treba odsledovať podľa vlastnej rúry. Keďže je v plnke veľa masla, trochu vytečie, preto odporúčam použiť umývateľnú fóliu a upečené slimáky hneď horúce preložiť na čistú podložku alebo mriežku, aby sa na nich vytečené kakaové maslo neprilepilo. Ešte horúce potrieme roztopeným maslom (olejom) alebo potrieme polevou vymiešanou z 1 PL práškového cukru a 2 ČL vody, malo by im to dodať lesk.

    Kysnuté kakaovo-škoricové slimáky - hrnčekové - obrázok 5
  6. 6

    :)

    Kysnuté kakaovo-škoricové slimáky - hrnčekové - obrázok 6

Diskusia k receptu

jack
Krásne slimáčiky.A človek aby pred letom chudol:-D
denyany
Tie sa ti teda podarili! Jeden by sa mi teraz hodil, mám chuť na niečo dobré.... ;-)
janikbj
:) ďakujem krásne. dnes som hodila posledný zabudnutý na suchú grilovaciu panvicu, opiekla z obidvoch strán a bol možno lepší ako čerstvý :D
kukulienka71
@Janikbj (5.3.2017 11:15)

:-)), dobrý nápad. Slimáčiky sú krásne, hrnčekové kysnuté som ešte nerobila, uložím a iste bude príležitosť na vyskúšanie. Pekný deň ti želám.
janikbj
@Kukulienka71 (5.3.2017 11:20)

ďakujem za pochvalu. verím, že budú chutiť, keď na ne raz príde čas. krásny deň aj tebe :)
luckacambalova
Su fantasticke. Ja som ich sice krajala na tensie a poukladala ako klasicky slimaky. Ale boli krasne nadychane. Jemnucke. Prosto uzastne


janikbj
@Luckacambalova (26.3.2017 09:20)

jej, krásne sú. som rada, že si vyskúšala a ešte radšej, že chutili. ďakujem a prajem pohodovú nedeľu :)
kukulienka71
@janikbj , hlásim sa, koláčiky upečené. Cesto je výborné, vrele odporúčam, len miesto masla som dala olej, mám ho v kysnutom radšej. Malá chcela kakaové už dávnejšie, tak som z KK konečne vyskúšala tvoj hrnčekový. Večer som ho piekla na raňajky a desiatu do školy a do práce. Pripiekol sa mi trocha, neustriehla som čas, išla som vyniesť smeti a manžel ma volal, nech pozriem ako nám kvitnú mladé jablone😄ale aj tak chutí. Budem ho robiť častejšie určite, ďakujem za recept.






SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia