Kyslé zemiaky so sekanou alebo vajcom
Autor receptu: majkok
Tradičné, jednoduché, lacné.
6 porcií |
45 minút príprava |
10 minút na 200 °C |
Postup
- Očístíme si zemiaky, nakrájame na kocky a dáme variť do osolenej vody. Ak máme menšie zemiaky, tak ako ja tak môžme variť aj v celku.
- Pridáme bobkový list a čierne korenie v celku. Keď varíme zemiaky, tak manželka sa niekde dočítala, že je dobré pod prikrývku podložiť varechu a voda nám nevykypí, tak som to skúsil a je to naozaj pravda.
- Na panvici si rozpustíme maslo, do sklovita opražíme cibuľku a pridaním hladkej múky si urobíme svetlú voňavú zápražku.
- Zápražku za rýchleho miešania pridáme k uvareným zemiakom, aby nám nevznikli hrudky. Dobre premiešame a pridáme kôpor, ocot , cukor, prípadne vegetu.
- Trochu ešte povaríme a ja kôli deťom vyberám guličky pepru a veľké časti kôpru, ak je to riedke, môžme ešte urobiť zátrepku z múky a kyslej smotany, alebo mlieka a zahustíme podľa potreby.
- Medzi tým si dáme variť vajíčka na tvrdo a nakrájame si sekanú, dáme ju na omastený plech a dáme upiecť.
- Keď máme sekanú opečenú do zlatova, môžme nakladať na taniere.
- Zavoláme všetkých hladošov a podávame s chlebom.
Dobrú chuť :-)