Kyslé ryby z kapra

14fazi14 - fotka14fazi14, 19. februára 2015

Takto pripravená ryba vydrží aj niekoľko mesiacov. Nemusí byť v chladničke, keď ako nádobu použijete súdok na kyslú kapustu. Ja som to tak Zobraziť celý popisTakto pripravená ryba vydrží aj niekoľko mesiacov. Nemusí byť v chladničke, keď ako nádobu použijete súdok na kyslú kapustu. Ja som to tak mal 10 mesiacov a verte, že čím bola staršia, tým bola chutnejšía. Sama o sebe je veľmi chutná, ale dajú sa z nej pripraviť aj rôzne rybacie šaláty, alebo treska. Vyskúšajte a nebudete sklamaní. DOBRÚ CHUŤ!

Suroviny

10 kg (alebo inej ryby)
5 kg
9 kopcových pl
5 l
600 g
400 g
3 l
7 l
10 ks




Postup

  1. 1

    Kapra zbavíme šupín. Filetovaním odstránime chrbtovú kosť s rebrami. Na 7 až 10 dní podľa hrúbky filetov naložíme do nálevu č.1. Nálev č.1.: 3 l octu, 3 l studenej vody, 9 polievkových kopcových lyžíc soli.

  2. 2

    Po 7 až 10 dňoch filety vyberieme, svalové kosti sú už úplne rozpustené, filety zbavíme kože, ide to ľahko. Uvaríme nálev č.2.: 4x100 g sáčky zelka, 2 l octu, 600 g cukru 7 l vody

  3. 3

    Vrstvujeme do pripravenej nádoby, najlepší je súdok na kyslú kapustu. Najprv cibuľu feferónku a potom rybu, tak pokračujeme kým nenaložíme všetkú rybu. Posledná vrstva musí byť cibuľa.Potom všetko zalejeme nálevom č.2. Na súdok dáme veko a do žľabu nalejeme vodu. Súdok uložíme do pivnice, alebo komory. O 2 týždne môžeme jesť, už to bude ako tak uležané, ale čím dlhšie to bude v súdku, tým to bude chutnejšie. Takto pripravenú rybu môžete skladovať kľudne aj celý rok.

Diskusia k receptu

jozka2
Tvoj recept je urcite vynikajuci na pripravu kyslych ryb pre tych co maju moznost si ich ulovit a nechat na dlhsie,len mal by si kazdopadne doplnit akej koncentracie pouzivas ocot.Ocot byva 5-9% a je rozdiel dat 3 L 5% a 3 L 9%.Mas odomna 5*.
safran
keby som vedela takto filetovať  varecha.pravda.sk/recepty/vyprazane-filety-z-kapra-podrob...

tak to naozaj skúsim... @14azi14 zaujímavý recept, ktoré iné ryby odporúčaš takto robiť? (filety si kúpim) iba také mastnejšie? a verím, že možno nakladať aj do veľkého skleneného zaváraninového pohára... do kupenských zavináčov už dávajú toľko umelého sladidla, že sa to nedá v chuti prehliadnuť :(
kukulienka71
z 3 kg soli si použil do 1. nálevu 9 kopcovitých lyžíc, kam išiel zbytok? konzervačný prostriedok by som rada vynechala, nemáš skúsenosť bez jeho použitia? @safran , nakladať môžeš podľa mňa akékoľvek ryby.
jozka2
14fazia14,dakujem,myslim,ze vysia ci nizsia koncentracia zmeni chut,co pvies nemas to vyskusane?Na Slovensku je ocot 8%,ale my tu mame 5% a to je asi rozdiel.
jozka2
Nakladat sa mozu rozne ryby,ale najlepsie su slede.Kukuc,ak vynechas nakladac tak potom musis dodat horcicne semienka atd.na ochutenie,no uz bude bez kyseliny benzoovej,ale tie semienka to ochutia,nie?!
jozka2
Safran,musela by si byt taka zrucna ako ten kto tento recept pridal a vdaka,lebo mi nejako tento recept unikol.
oma444
ja robievam zavinace ale bez kupeneho nakladaca,len s pridanim domacej kyslej kapusty a mrkvy
14fazi14
jozka2 chuť je z nálevu č2 ten si sprav podla receptu a potom si ho kľudne dokysli alebo doslaď podla svojej chuti.
14fazi14
safran nakladať môžeš do čoho len chceš,ale nemôžeš to dlho skladovať. a už vôbec nie mimo cladničky.Pokial toho robíš menej tak je to ok.
14fazi14
kukulienka 79 dobrí posreh je to moja chyba opravím to drž sa tých lyžíc. čiže na1l octu 1l vody 3pl soli to je základ krát xy podla množstva rýb a ciule musia biť celé zaliate v náleve.
14fazi14
kukulienka79 ak nepoužiješ to zelko budeš to mať na rýchlu spotrebu. Nálev si uvar podla svojej chuti hlavne nech je sladkokyslý.Ryby použi aké chceš je to jedno. Ja používam kaprov do 3kg majú hrubé meso ,nie sú mastný a je snimy ľahká a rýchla robota .
boxik
Pridám jeden postup ako sme to robili my keď sme ešte chodili na ryby, vhodné na prípravu sú všetky biele druhy rýb a to aj tzv.plevelné, najmä tie čo inak majú veľa kostí.
Ako prvé je dať ryby do nálevu na zmäknutie hlavne kostí .Tu je ten nálev: 1l vody,4dcl octu, 140-150g soli.Očistené ryby zalejeme týmto nálevom a necháme na chladnom mieste postáť 6až 7dní.
Potom dávame ryby do druhého nálevu , postup je prakticky zhodný s tým čo tu k nemu diskutujeme.Ryby kladieme do pohára , prekladáme cibuľou , kapustou , mrkvou , teda tým čo komu chutí a čo má rád a nakoniec zalejem klasickým sladkokyslým nálevom ako na uhorky. Bolo to vždy vynikajúce a klasické slede z Ryby sa tomu ani nepribližujú.
kimlo
@boxik robil som to tiež tak, ale sladkovodné ryby mi akosi na kyslo nechutili...v tomto uprednostňujem morské...
14fazi14
boxik môj nálev č1 je od tvojho silnejší lebo kapor má hrubšie meso ako plevelná ryba.Rybu krásne vybieli kosti rozpustí a na finálnej chuti to nič nemení lebo tú určuje nálev č2
boxik
@kimlo , možno máš pravdu , pretože každému čo chutí a práve v tom je to vynikajúce , lenže more akosi u nás nevedieme , takže sleďa asi ťažko chytíš a plevelné ryby ak sa ti nedarí chytať tie väčšie a kvalitnejšie nachytáš , ak vieš kde, na kilá.Ono je dôležité , kedy ich začneš konzumovať , je pravdou že sú jedlé už po týždni , ale je lepšie počkať a pustiť sa do nich neskôr, ani čerstvo naložené uhorky nie su tak dobré ako keď trochu postoja. Rozhodne si dovolím tvrdiť , to pre autora tohoto receptu , že kyslé rybky z plevelných malých rýb sú rozhodne chutnejšie ako z kapra okrem toho kapra je na takéto jedlo škoda.
14fazi14
boksík.skús to s kapra a potom to posúď možno budeš sám prekvapený.Ja nachytám kaprov dosť a inak ako takto sa u nás neminú.Na inú úpravu používam zubáče a sumce. PETROV ZDAR




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia