Zemiaková polievka
Zemiaková polievka

Kyslá zemiaková polievka

peterkub - fotkapeterkub, 3. júla 2018
Kyslá zemiaková polievka
Foto: peterkub

Sýta polievka, ktorá sa rýchlo pripravuje. Dnes som použil pri varení domácu klobásu. Kto nemá rád klobásy, môže ju nahradiť kúskom údeného mäsa.

2-4
porcie
5 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

4-5 ks
1 ks (alebo údené mäso)
2 ks
2-3 PL
200-250 ml
1 PL
1/2 PL




Postup

  1. 1

    Zemiaky ošúpeme, umyjeme a nakrájame na kocky. Klobásku nakrájame na polmesiačiky.

    Kyslá zemiaková polievka - obrázok 1
  2. 2

    Nakrájané suroviny vložíme do studenej vody a dáme variť. Osolíme, okoreníme, pridáme bobkové listy a mletú červenú papriku.

  3. 3

    Po uvarení zemiakov polievku zahustíme zápražkou (múku zmiešame so smotanou). Nakoniec pridáme ocot a necháme pár minút prejsť varom. Prajem dobrú chuť.

Diskusia k receptu

janamaria
Mnam,mnam mnam.takto robievam aj ja.A v piatok kedze my nejeme z masom tak tam dohodim liatu halusku z vajca a muky.mas to u mna a mojej rodinky za 5+100 bodov.Nasa oblubena.
tefalka
@Kimlo (4.7.2018 06:23)

konečne sa niekto ozval ja to tu radšej len sledujem a zistím že polovica ani nevie variť..nechávam na každom čo sem popíšu
radox1
si si isty,ze klobasa na fotke je tvoja-domaca?alebo ak ano,tak jej v tomto lepe skoda nebude.
peterkub
@Radox1 (4.7.2018 11:42)

Klobása na fotke nie je moja. Dostal som ju od toho, kto ju vyrobil, tak áno, je to domáca klobása.
haji
Tady je lehká odpomoc - brambory krájím na menší a velké kousky. Malé se rozvaří a není potřeba zahušťovat, jen odhadnout množství brambor a tekutiny. Na lepu není nic špatného, jen je dobré ho provařit - alespoň 20 - 30 minut. Klobása může být domácí a kdo nemá, dá kupovanou. Jen aby jí bylo!
evanaaa

Kyslú zemiakovú, a nielen tú, som kedysi mala rada, ešte ako mladá, u mamy, ale bez klobásky, či inej údeniny. Podľa mňa, je na obrázku buď prešovský kabanos, alebo cigáro, nie typická klobása a ešte k tomu domáca, ja tieto tenké často používam aj do zemiakových obyčajných polievok, či do leča, ap.
clovek44
Naša babička dávala do tejto polievky vyvariť aj paradajku pre zjemnenie chuti a aj cukor. Inak kam ide ocot, tam by mal ísť vždy aj cukor.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia