Kyslá kapusta a vylepšené džatky fotorecept

frezia68 - fotkafrezia68, 29. januára 2015
Kyslá kapusta a vylepšené džatky (fotorecept)
Foto: frezia68

Je pochmúrny čas,za rohom číha chrípka,tak kyslá kapusta má zelenú.

3
porcie
20 minút
príprava
20 minút
na 230 °C

Suroviny

750 g domáca
100 g prerastená
700 g
150 g bezlepková
1 ks




Postup

  1. 1

    Pripravím si múku, soľ a zemiaky, ktoré po ošúpaní nakrájam na väčšie kocky.mVody dám len toľko, aby ich akurát zakryla a uvarím trocha posolené do mäkka.nKým sa varia zemiaky, nakrájam slaninu, po vyškvarení pridám cibuľu a na to kvasenú kapustu, trocha udusím. Mám rada chrumkavú, teda stačí cca 10 min., lebo ešte bude v rúre.

    Kyslá kapusta a vylepšené džatky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Ak sú celkom mäkké a je veľa vody, trocha odlejem do hrnčeka a nevylejem, možná ju ešte použijem. Zemiaky nechám na ohni, ktorý celkom stíšim a pomaly pridávam múku a štuchám. Ak sú ešte riedke, zasa trocha prisypem a štuchám do vtedy,N kým nemám " cesto" hladké a kompaktné, ale nie veľmi husté, asi tak...A pozor na bezlepkovú múku, lebo po odstáti zahusťuje viac, ako bežná, aspoň moja skúsenosť. V surovinách som množstvá uviedla približne, lebo ja robím všetko "od oka" a nevážila som použité.

    Kyslá kapusta a vylepšené džatky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Do zapekacej misky rozložím kapustu. Horúce zemiaky naberiem na lyžicu, ktorú som namočila do masti, druhou lyžicou upravím a dám na kapustu, kým miska nie je plná. Kapusta je dusená,zemiaky varené, tak potrebujem len zapiecť tak, aby zemiaky boli pripečené .Dám do vyhriatej rúry na 230°C asi na 20 min., kto má gril, urýchli zepečenie. Ja gril nemám.

    Kyslá kapusta a vylepšené džatky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    A kto bez mäsa nevie žiť, pridá si podľa ľubovôle pečené krídla, či krkovičku a má pred sebou chutný obed. Zemiaky na hlavnom obrázku som nepoliala výpekom, lebo kapusta bola dusená na slanine. Tu sú zemiaky trocha vylepšené,bale chutnejšie sú aj s chrumkavou cibuľou.

    Kyslá kapusta a vylepšené džatky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    A potom na večeru už stačí zapiecť 1 zemiak, 2 mrkvy a 1 malú cukinu. Všetko pierkom potrieť prepusteným maslom, trocha posoliť a posypať strúhaným syrom. Ale to je pre skromnejších :-). Ak vyskúšate, tak DOBRÚ CHUŤ !

    Kyslá kapusta a vylepšené džatky (fotorecept) - obrázok 5

Diskusia k receptu

luss44
parádne jedlo, džatky som ešte nerobila, u nás len fučka, takže vyskúšam. Vďaka za inšpiráciu.
radost
život na vyskúšanie všetkých receptov je taký krátky..!!
urobím tú kapustu a vylepšené džatky..!!
ale..to čo máš na večeru-o chvíľku hladné je-tak veru..
povedal by môj chlap..
=ešte dáku bielkovinu..!!=
:-)
afataga
tak toto moze byt vyborne, obcas sa da aj bez masa najest
frezia68
Ďakujem,dievčatá :-) a @rados ť: to je snaha stratiť pár kíl,ale máš pravdu,aspoň tie 2 krídla sa žiadajú :-)))
ywett
to by som si dala, vyzerá to super
tetrisss
Priznam sa, ze dzatky poznam od svojej mamy, pochadzjucej z vychodu, ale mne to ako jedine zemiakove jedlo nechutilo, nejako mi ta muka tam nechutila, ale toto prevedenie so zapecenim sa mi celkom paci aj s tou kapustou, urcite vyskusam.
jozka2
Klobuk dole baby,vyzera to nieco ako inspiraciu aj pre mna.5
kecemis
Toto sa mi paci. Asi to budem musiet coskoro vyskusat. Dakujem.
mariamka
ja budem ta skromnejsia, volim foto 5 :) robila som to asi raz, je to strasne syte. ale zas, volakedy sa inak makalo, pekne podane a urcite chutne :)
lacquer
Dnes vyskúšam, keďže chlapa nebudem mať doma a tie zvyšky zvierat nechám odpočívať v pokoji :) Vyzerá to veľmi chutne.
izabella929
@frezia68 , urobila si skvelý obed..) mám toto jedlo vyskúšané v spojení s kapustou a mäsom zapečené spolu v trúbe..môžem iba doporučiť, velmi chutné..
havino
ked som bola malá, starká varila fučku, zemiaky, popučiť a múku prisypávať a to fučkalo o sto šesť a na kredenci hore v teple čakal krčah s kýškou, tou pravou,vedela, že to rada robím, tak hrčah zložila, dala mi do rúk drevenú habarku a opatrne zatrep, aby ostali hrčky!!! fučku na tanier, poliala maslom, hrčkatá kýška a jedlo sa a také dobré, predobré to bolo. No ale preto som začala siahodlho, že džatky som ešte nevarila, ale ich chuť podla fučky si asi viem predstaviť a s kyslou kapustou, ktorú teraz varím furt a stále ešte lepšie, no a ja vieš čo prihodím medzi ne, na drobno slaninky.
kecemis
Tanicka presne na to iste som myslel. Taku fucku aku mama vedela spravit uz asi nebudem mat moznost okostovat.
Ale rozmyslal som, ked spominas tie skvarky, alebo drobne slaninky, nedalo by sa to dat do vnutra dzatky?
havino
Mirko, dalo, zamiešajú sa rovno do cesta, ak to tak nazvem, do horúcej masy, ale mne skôr aj pre oko a pre chlapa, by na kapuste sedeli a medzi nimi, džatky nech sú džatkami :-) a slanina aj kapustu omastí pre nás čo ešte s mierou môžme :-)
eviana
@frezia68 , chutné zimné jedlo si pripravila a krásne naservírovala, chute mi zrobila veľké, mňam ;)
frezia68
Ďakujem za záujem a kto chce recept vylepšiť,tak @izabella929 mi prezradila,že zapeká s rebierkami a má tu recept pod názvom:"Pečené domáce rebierko,gánice a dusená kapusta",a veruže to vyzerá dobre.Len neviem priložiť link.
zdezda
@frezia68 , až dnes ráno som videla tvoj receptík, a keďže som kapustoholik, ihneď som si išla urobiť toto super papanie, hoci mojej polovičke som robila strapaté rezne podľa @sovka62 :-) No mala som doma iba 1 veľký zemiak a keďže mi zostala zo včera zemiaková kaša, tak som ju tiež zapracovala do cesta. Mňaaaaaaaaaaaam, je to super!
janger
@frezia68 , my kyslu kapustu mame vzdy radi, ci v zime, ci v lete. Vyskusam niekedy na tento sposob. Urcite to bude chutit aj muzovi, ten ma slovenske jedla rad. Dakujem za pekny recept.
frezia68
Nech všetkým padne chutné jedlo na zdravie :-) a ďakujem .




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia