Kysáčska sárma
Autor receptu: an3da
Na tento spôsob sármu robila aj moja mama a svokra. Opýtala som sa susedu ktorá za
mladších čias varila na svadbách, ona mi iba potvrdila že aj ona tak robieva.
30 minút príprava |
120 minút na 200 °C |
Postup
- Najprv si pripravíme listy z kyslej kapusty ktoré otrháme, orežeme a tiež im orežeme hrubé hlúby. Väčšie listy si prekrojíme na polovice. Môže sa pripraviť i svieža kapusta tak že sa zabarí vriacou vodou. Chutnejšie je s kyslou kapustou.
- Mleté mäso môže byť iba bravčové a môže byť i miešané s hovädzím. Podľa chuti. Pridáme nadrobno pokrájanú cibuľu a strúčiky cesnaku, vajce, ryžu, krupicu, papriku, korenie, rascu, soľ a štipku cukru. Dobre vymiesime. Plníme kapustové listy a ukladáme do pekáča alebo do myse v ktorej budeme dusiť. Kedže sa u nás skorej dusilo v sedliackej peci, teraz si zvykneme dusiť v pekáči v rúre. Zalejeme vodou aby bolo všetko vo vode. Prikryjeme a dusíme asi hodinu a pol.
- Pripravíme si zátrepku - paradajkový pretlak vymiešaný s múkou a vylejeme, ak treba pridáme ešte vodu. Nemiešame, iba pretrasieme. Vrátime do rúry ale teraz neprikryjeme aby sa aj zapieklo.
- Chcem pripomenúť že niektoré domáce dávajú viac papriky a tiež možno i viac štipľavej papriky. To závisí od toho ako si zvykli. U nás nechceme veľmi štipľavé.