Plnené kuracie prsia

Kyjevské kotlety (fotorecept)

Autor receptu: elenas

Je to veľmi staré a populárne jedlo v Rusku a pochádza ešte z čias Alžbety I (18. storočie), ktorá často posielala kuchárov študovať do Francúzska. Jedlo sa vtedy volalo сôtelettes de volaille, v podstate, sú to plnené kuracie prsia. Názov „kyjevské kotlety“ dostalo v 50. rokoch 20. stor., kedy boli uvarené v jednej kyjevskej reštaurácii. Hlavným rozdielom od сôtelettes de volaille je, že sa plnia maslom a musia mať kosť. Tak som sa snažila ich pripraviť. Chuťovo sú úžasné - veľmi jemné a šťavnaté.

2
porcie
90 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Aby sme uvarili pravé kyjevské kotlety, potrebujeme celé kura, aby sa dala vyrezať ramenná kosť. Pripravíme aj ostatné suroviny.
  2. Najprv urobíme plnku. Petržlenovú vňať a estragón drobno nasekáme, pridáme pretlačený cesnak, citrónovú šťavu, soľ a čierne mleté korenie, premiešame a pridáme zmäknuté maslo. Všetko dobre premiešame, vyložíme na potravinovú fóliu a zabalíme do valčeka. Takto pripravenú plnku dáme do mrazničky na cca 5 minút.
  3. Kuracie prsia opatrne oddelíme od hrudnej kosti a ponecháme len ramennú kosť z krídla. Z pŕs odrežeme malé filé.
  4. Mäso vyklepeme cez potravinovú fóliu - obe časti pŕs (malé filé a veľké). Osolíme, okoreníme zo všetkých strán. Do stredu dáme stuhnutú plnku, prikryjeme malým filé a zrolujeme ako roládu.
  5. Pevne zabalíme do potravinovej fólie a dáme do mrazničky cca na 15-20 minút, aby trochu stuhli.
  6. Kotlety obalíme v trojobale (múka, vajce, strúhanka), potom ešte raz vo vajci a strúhanke a vyprážame na rozohriatom oleji zo všetkých strán.
  7. Uložíme na pekáč a pečieme v rozohriatej rúre pri 180-190 °C ešte 15-20 minút.
  8. Kotlety podávame horúce, ako prílohu odporúčam dusenú zeleninu. Kosť môžete zabaliť do servítky.
  9. V reštaurácii je zvykom kotletu pred zákazníkom rozrezať, aby teplé maslo neprsklo na zákazníka. Maslová plnka sa v kotlete roztopí a väčšinou sa vstrebe do mäsa, mäso je potom veľmi jemné a šťavnaté, zvyšok bylinkového masla, ktorý vytečie z kotlety slúži ako omáčka. Dobrú chuť!