Mazanec

Kváskový veľkonočný mazanec (fotorecept)

Autor receptu: siisa

Blíži sa Veľká noc a ja som sa rozhodla, že vyskúšam upiecť veľkonočný mazanec. Receptov je naň veľa aj na internete, tak som si nejaké prispôsobila.

75 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Najskôr si musíme vyrobiť pšeničný kvások. Teda ak chceme piecť v sobotu, musíme začať vo štvrtok večer. Do pohára si odoberieme 1 PL ražného kvásku z chladničky. Pridáme k nemu 100 g pšeničnej hladkej múky celozrnnej a 100 ml vlažnej vody. Riadne vymiešame. Nesmie to byť hustá konzistencia. Ak je, pridáme ešte vodu. Necháme pri izbovej teplote až do rána prekryté fóliou. Do rána nám kvások vykvasí. Ráno pokračujeme . Z vykvaseného kvásku odoberieme 2 PL a pridáme k nemu 100 g pšeničnej hladkej múky celozrnnej a 100 ml vlažnej vody. Vymiešame do hladka a necháme kvasiť pri izbovej teplote pod fóliou do večera. Večer pokračujeme už s prípravou kvásku na sobotné pečenie. Z vykvaseného kvásku odoberieme 2 PL a pridáme k nemu 110 g pšeničnej hladkej múky a 110 ml vlažnej vody. Vymiešame do hladka a necháme kvasiť pri izbovej teplote pod fóliou do rána.
  2. Ráno zamiesime cesto. Do misy od robota si dáme náš vykvasený kvások, múku, vlažné mlieko, cukor, vanilkový cukor, vajíčka a žĺtky. Všetko spolu premiesime tak asi 15 minút. Necháme hodinu odpočívať. Potom pridáme rozpustené maslo, soľ a cit. kôru. Rukami do cesta zapracujeme a až potom dáme zasa do robota a vymiesime dohladka. Keď je cesto hladké, prisypeme hrozienka, ktoré sme mali namočené v rume a premiesime, kým sa nám hrozienka nezapracujú. Ja som dala kandizované ovocie.
  3. Cesto preložíme do misy, ktorú sme najskôr vymastili olejom. Necháme 4 hodiny odpočívať. Po každej hodine cesto poprekladáme. Potom si cesto vyklopíme na pomastenú dosku. Stočíme ho do bochníka. Ja som robila dva.
  4. Preložíme na plech.
  5. Prikryjeme fóliou a necháme 3 hodiny kysnúť. Rúru si rozohrejeme na 250 °C aj s plechom na spodu, kde potom dáme vodu. Keď nám mazanec vykysne, potrieme ho rozšľahaným vajíčkom, narežeme do kríža a posypeme posekanýmy mandľami, alebo lupienkami.
  6. Dáme do rúry a do spodného plechu nalejeme 200 ml horúcej vody. Rúru hneď zatvoríme. Teplotu znížime na 220 °C a pečieme 10 minút. Potom teplotu znížime na 190 °C a pečieme 15 minút. Potom znížime na 170 °C a pečieme 50 minút. Necháme vychladnúť na mriežke. Mazanec je úžasný, odporúčam ho upiecť. Dobrú chuť :)