Kváskový chlieb
Kváskový chlieb

Kváskový pšenično-ražný chlieb s Tang Zhong fotorecept

beatacsontosova - bez fotkybeatacsontosova, 9. januára 2019

Na Silvestra som mala debatu so švagrinou o kvásku, tak ma zase nalanárila a motivovala, aby som po hádam pol roku prebudila moju Tonku. Zobraziť celý popisNa Silvestra som mala debatu so švagrinou o kvásku, tak ma zase nalanárila a motivovala, aby som po hádam pol roku prebudila moju Tonku. Keďže som nejako prepadla kašičke Tang Zhong, tak som chcela vyskúšať, čo to spraví v kombinácii s kváskom. Výsledok? Chlebík je utešený (teda vlastne bol), na tretí deň bol stále mäkký, dlhšie už naše nájazdy bohužiaľ nevydržal.

10 minút
príprava
55 minút
na 200 °C

Suroviny

250 g
530 g
30 g
350 ml
1 ČL
1/2 ČL




Postup

  1. 1

    V prvom rade by som vám chcela predstaviť moju Tonku. Ako správne hádate, je to môj ražný kvások, je so mnou už tretím rokom, prvý chlebík vypiekol na Antóniu, tak dostal po nej meno. Toho roku som Tonku trošku naklonovala a mám z nej aj pšeničný kvások. Ten som nazvala Bohuš, aj keď prvé pečivko (rožky) vypiekol na Bohuslavu... ale však mať doma 3 ženy by môj polovičiak asi neprežil, tak dostal mužské meno. Takto sme fifty-fifty. Po hádam pol roku, čo som Tonku zanedbávala a nechala ju spať zimným spánkom na poličke v chladničke, som sa ju snažila prebrať k životu...teda poviem vám, moc sa jej nechcelo, dlhšie som ju musela ukecávať a líškať sa jej, trucovala... nakoniec neodolala a po viacerých prikŕmeniach pôvodných cca 3 lyžíc kvásku sa krásne rozrástla a rozbublinkovala. Veď posúďte sami...

    Kváskový pšenično-ražný chlieb s Tang Zhong (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Kúsok som z nej odliala do fľaštičky a uložila naspäť do chladničky na ďalšie použitie, zvyšok cca 250 g som nechala na chlebík. Z hladkej múky a 150 ml vody som uvarila kašu (pozor nesmie vrieť), nechala som ju na balkóne vychladnúť, toto išlo svižko, v Bratislave sme mali chladno a aj nejaký ten sniežik poletoval :-). Do misky som medzitým preosiala múku T650, pridala k nej soľ a cukor, zľahka premiešala. Potom nasledoval kvások, Tang Zhong a zvyšok /cca 200 ml/ vlažnej vody. Ja robievam trošku redšie cesto, treba počítať s tým, že ho budeme piecť v jenskej mise, ktorá mu nastaví "mantinely". Takto vypracované cesto som odložila do chladničky, keďže nebola šanca, že by som ho ešte večer ďalej spracúvala - Agatha Christie a poviedky o Poirotovi čakali :-)

    Kváskový pšenično-ražný chlieb s Tang Zhong (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Druhý deň ráno som cesto vybrala z chladničky a nechala voľne kysnúť ďalej približne nejaké 4 hodiny v mikrovlnke, až takto pekne dorástlo, tie bubliny ma vždy fascinujú...

    Kváskový pšenično-ražný chlieb s Tang Zhong (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Potom som už iba zľahka premiesila, vystlala jenskú misu papierom na pečenie, šupla cesto do nej, prikryla vrchnákom a zapla som rúru. Kým sa rúra vyhriala, chlebík ešte trošku podrástol, piekla som ho približne 45 minút na 200 stupňoch, keď už mal takú svetlohnedú farbu tak som ho vybrala z misy, trošku som postriekala vodou a dala naspäť do rúry, že by chytil ešte kôrku, na približne 10 minút, už mu veľa netreba. Kontrolou kvality - dutý zvuk po zaklopaní na spodok chlebíka - prešiel na výbornú, tak bol čas nechať ho vychladnúť. Márnosť, toto vždy trvá tak straaaašne dlho a nos nás šteklí ostosedem... Konečne vychladol, tak sme si rovno dali ochutnávku - s oškvarkovou nátierkou, reďkovkami a fajným čajom sme si naozaj pochutnali ...

    Kváskový pšenično-ražný chlieb s Tang Zhong (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Keďže som medzitým robila ešte aj rožky (polovičiak im úplne prepadol), tak mi trošku dlhšie vydržal, na tretí deň bol stále ešte fajnový mäkký, vďaka ražnému kvásku je trošku tmavší. Kto chce tenšiu kôrku tak nevlhčiť, ja milujem veeeľa kôrky a ideálne riadne popukanej, nech je čo olupovať ...

  6. 6

    Keďže pri kváskovaní treba hodne myslieť dopredu, už som nechala Tonku pracovať a tentokrát pokračovala s opačným pomerom (viac ražnej múky ako pšeničnej), tiež mi vyšiel krásny chlebík, menšie očká keďže cesto bolo schválne tuhšie (ach tie moje pokusy), bude zajtra na raňajky :-) Kváskovaniu a chlebíkom zdar!

    Kváskový pšenično-ražný chlieb s Tang Zhong (fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu

olinecka
Jaj tak ten by som ochutnala, chválim podaril sa ja tiež pečiem ,zemiakový chlebík.
mitzy
Wau neskutočne krásny chlieb! :)
nela88
krásny veru, musím vyskúšať s tang zhong, veľmi ma to láka, stále robím iba špaldový :)
cesminaz
Krásny chlebík! A to rozprávanie k receptu sa mi tiež páči,najmä bod.1 :-))
janger
No ten je krasny. Ta korka! Aj ten druhy, razny. Mam v mraznicke kvasok, ktovie, ci sa mi ho podari prebudit...Ked budem mat cas, tak sa do toho pustim.
violetacamorova
kváskovanie je fascinujúce...Môj Pio odpočíva usušený...Musím ho "prebudiť" a začať s ním znovu piecť... Krásne chlebíky...
jack
Fantázia.Jednoducho nemám slov.Ten popis dokonalý aj som sa zasmiala,nemá chybu.A bod č.3 ma tiež vždy fascinuje.Vyžívam sa v tom;-) To pochopí len ten,kto kváskuje.Čakáš,čo sa bude diať.To je ako napínavý film.Od začiatku do konca.
beatacsontosova
@Janger (11.1.2019 18:11)

Daj vediet prosim, ja som este kvasok nemrazila, sama som zvedava ci prezije :) moj bol vzdy iba v chladnicke, budem coskoro skusat aj mrazit pagace pred upecenim som zvedava ake budu, no najprv musim vyprazdnit mrazak, tusim budeme jest maso s masom :)
1x janger
janger
@Beatacsontosova (16.1.2019 18:51)

Ked ho vyberiem z mraznicky, dam vediet, samozrejme...momentalne mi to casovo nevychadza, tak zatial si tam spinka zimnym spankom :-).
honestka007
@Janka ; (18.1.2019 14:06)
ak sa ti kvasok /iste razny?/ bude tazko preberat normalnym ozivovanim, skus po 2 dnoch pridat
1-2 kapustne listy - vnutorne, ktore neumyvaj! vo vode /najlepsie su CERVENE a ak je moznost aj organicke; ale moze byt pouzite aj par hroznovych bobul Tie tiez obsahuju prirodzene kvasinky nazbierane z nasho prostredia.
Ja som tak tu zacala s kvaskom, ked sa mi z tunajsej muky a susenych kvasnic nedarilo a toto mi vzdy pomohlo; Vyskusaj a daj vediet ako si pochodila - hanka

1x janger
janger
@Honestka007 (19.1.2019 06:26)

Super, Hanka, dakujem za dobru radu. Zide sa iste viacerym. Pozdravujem :-). Dam vediet potom, ako to dopadlo.
janger
No tak, ako som slubila, hlasim sa.
Kvasok (razny) som vybrala z mraznicky. Mal dobru vonu, taku zdravokvaskovu, ako sa patri zdravemu kvasku.... Ked sa rozmrazil, prikrmila som ho. Sem tam sa zjavila mala bublinka, takze som mala nadej. Na dalsi den som ho znovu prikrmila, znovu par minibubliniek, ale vela sa v pohari nedialo. A na dalsi den sa spravila na kvasku biela paperova plesen, :-(....Tak to bol koniec tohto dobrodruzstva, zial.....

Musim povedat, ze kvasok som drzala v mraznicke prilis dlho, spal vyse dva roky zimnym spankom. Pri kazdom cisteni mraznicky som si povedala, ze "ved uz" v blizkej dobe vyskusam a nechala som ho znovu v mraznicke. Ale to "ved uz" sa stale odkladalo. Mozno to poznate ;-)....
Som ale presvedcena, ze kvasok pokazeny nebol.

To, ze sa uplne neprebral mohlo byt sposobene aj tym, ze je teraz zima a v dome je stale dost premenliva teplota, cez den mu mozno bolo fajn, ale v noci dost zima. Tak snazila som sa ho drzat aj vo vlaznej rure....ale tie take vselijake teplotne vykyvy mu asi nerobili dobre.
Myslim, ze v lete by to bolo dopadlo lepsie.

Tak budem si musiet vypestovat novy. Ale pockam s tym, az ked bude celkovo trochu teplejsie. Kupila som si teraz suseny kvasok, vyskusam, aky je ten. Ale v tom je aj minimum kvasnic, tak to uz nepokladam za cisty kvasok.

Tak to je podrobna sprava. Idem este prehladat mraznicku, mari sa mi, ze by este niekde mala byt aj krabicka psenicneho kvasku :-).
No, nech sa vam vsetkym dari. Pozdravujem :-).