Kváskový chlieb
Kváskový chlieb

Kváskový pivný chlieb fotorecept

dvorka - fotkadvorka, 25. februára 2018
Kváskový pivný chlieb (fotorecept)
Foto: dvorka

Nie je nad čerstvý domáci chlieb. A ak je kváskový, je oveľa zdravší ako z droždia. Pečiem s kváskom už vyše roka, skúšam rôzne Zobraziť celý popisNie je nad čerstvý domáci chlieb. A ak je kváskový, je oveľa zdravší ako z droždia. Pečiem s kváskom už vyše roka, skúšam rôzne recepty z knihy o kváskovaní ktorú som si kúpila. Tento pivný chlieb je u nás topka. Teraz som piekla so svetlým pivom, no s tmavým je oveľa chutnejší.

40 minút
na 230 - 185 °C

Suroviny

Rozkvas:
150 g
150 g
1 PL
Cesto:
400 g
200 g
1,5 KL
1 KL




Postup

  1. 1

    Večer som si spravila rozkvas. Materský kvások som si vybrala asi dve hodiny pred samotným spracovaním rozkvasu, aby sa zohrial na izbovú teplotu. Navážila som si múku do misky. Vodu do pohára a k vode som pridala materský kvások. Dobre som premiešala habarkou a priliala do múky. Spracovala som cestíčko, vložila do sáčku a nechala celú noc pracovať.

  2. 2

    Ráno som mala rozkvas pekne vykysnutý.

    Kváskový pivný chlieb (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Do misy som si dala všetky sypké suroviny: múky na chlieb používam špaldovú hladkú a chlebovú pšeničnú pol na pol. Soľ, rascu a za lyžicu slnečnicových semienok. Všetko som dobre zamiešala.

  4. 4

    Do misky s rozkvasom som naliala odvážené pivo. Môže byť svetlé ale aj tmavé. S tmavým pivom je chlieb oveľa lepší, aspoň nám chutí viac. Dobre som rozhabarkovala, vliala k múke a vypracovala som hladké nelepivé cesto. Nechala som ho 3,5 hodiny kysnúť. Potom som ho znova trocha prepracovala poprekladaním. Urobila som dve šišky, povaľkala v zemiakovom škrobe a dala do ošatiek. Ošatky mám o veľkosti 35 x 10 cm. Ošatky som položila na tácku, vložila som do igelitovej tašky a šupla do mikrovlnky, ktorú používam na odpočívanie cesta. Samozrejme nezapínam. Nechala som 2 hodiny kysnúť.

    Kváskový pivný chlieb (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Po dvoch hodinách som si dala rozohriať rúru na 230 °C. Naspodok rúry som si dala malý hlbší plech na vodu, do stredu rúry plech na pečenie chleba. Keď sa rúra nahriala, dala som si uvariť asi dva deci vody. Vybrala som si horúci plech z rúry, položila naň papier na pečenie a opatrne som z ošatky preklopila oba bochníky. Nakrojila som ich na povrchu s ostrým nožom. Všetko treba robiť rýchlo, aby chlieb nespľasol. Plech som vložila do rúry, do malého plechu naliala vriacu vodu a rúru som zavrela. Nechala som piecť 15 minút. Po tomto čase som vybrala plech s vodou z rúry, znížila som teplotu na 185 °C a dopiekla chlieb ešte 25 minút. Upečený musí znieť duto zo spodnej strany. Chleby po dopečení nechám na plechu a zakryjem utierkou. Nechám vychladnúť. Potom zabalím do utierky a odložím do potravinového ľanového vaku.

    Kváskový pivný chlieb (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Moje raňajky. Chleby z ošatky sú úzke, len o niečo širšie ako bageta z obchodu.

    Kváskový pivný chlieb (fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu

haji
Krásná práce a odborná, o tom žádná, jsi šikulka, milá @Dvorka ! Výstavní a výborný chlebík, máš můj obdiv. Utěšené fota.
kimlo
Ktorá je to kniha? Ja som kúpil Ruce v mouce ale tam recept s pivom nieje... ale tento vyskúšam 5*
dvorka
@Kimlo (25.2.2018 10:43)

Kniha: Kváskovanie Recepty z kvásku od Naty Žúrekovej Štefkovej. Kúpila som si vo verzii e-kniha.
marianne
Parádne chlebíky @dvorka. Videla som dokument kde kvások robili z peny, keď sa pivo varilo, zo sladu. Pekári boli odkázaní na pivovarníkov. Z takého kvásku piekli chlieb vo viktoriánských dobách v Anglicku. Bol vraj velmi zdravý a hutný, lebo vtedy ešte tak bielá múka neletela, dovoliť si ju mohli len najbohatší. Miesli cesto vo veľkých drevených kadiach a čo prischlo cesto na kaďu, mali sušené droždie. Tak jednoduché to bolo, ale inak nehorázna drina. Cesto miesilo niekolko pekárov.
katka78
Pri takomto postupe, keď je plech predhriaty, papier dávať vôbec netreba, ale asi máš na to svoj dôvod alebo zvyk. Chlebík máš pekne vydarený a popis dobre spracovaný, čo iste ocenia aj začínajúci pekári kváskového chleba. Dobrá práca :-)
jack
S pivom som chlebík už tiež piekla.Ale so svetlým.Skúsim aj podľa teba.
monty469
S pivom som chlebik uz piekla a mozem potvrdit ze je vyborny
siisa
S pivom som skúšala a aj s kefírom. Milá @Dvorka , máš ho veľmi vydarený :)
staja
Výborný recept, chutný chlebík, máličko som tiež zvýšila hydratáciu, lebo sa mi cesto zdalo dosť hutné a takto mi vyšiel s čiernym pivom.


dvorka
Tak ešte raz :) Som rada že som inšpirovala. Chlebík je krásny a viem si predstaviť chuť. Tak isto aj od Monty469.
kimlo
Robil som ho cez víkend, mám svoj osvedčený pomer surovín a rozkvasu, použil som tmavé pivo, chlieb je výborný.


ywett
Domáce sú najlepšie, krásne sú ;-)
mariaklara
@dvorka , prosím radu, ak použijem kvások LM a nie ražný, tak môžem také isté množstvo? ďakujem... :-)