Kváskový indický chlieb Paratha fotorecept

siisa - fotkasiisa, 3. februára 2017
Kváskový indický chlieb Paratha (fotorecept)
Foto: siisa

Parathas , chapatis a phulka sú najznámejšie z indických chlebov. Parathas sú nekvasené placky, kde sa pri ich výrobe cesto rôzne prekladá, aby boli Zobraziť celý popisParathas , chapatis a phulka sú najznámejšie z indických chlebov. Parathas sú nekvasené placky, kde sa pri ich výrobe cesto rôzne prekladá, aby boli navrstvené. Najčastejšie sa pripravujú v severoindických štátoch. Výdatne sa potierajú domácim maslom, alebo smotanou. Navyše sú veľmi chutné. Recept som obohatila kváskom, čím získali na lepšej stráviteľnosti pre náš organizmus. A tu je recept :)

Suroviny

Na rozkvasenie:
1 PL
2 PL
Cesto:
2 PL
200 g
100 ml
1 ČL
A potretie:
 (alebo domáce maslo)




Postup

  1. 1

    Ráno si dáme rozkvasiť kvások. Do pohára dáme 1 PL ražného kvásku a 2 PL hladkej múky. Rozmiešame, aby nám vzniklo také cesto ako na lievance. Podľa potreby pridáme vodu. Pohár uzavrieme do fólie a necháme až kým nevykvasí. Malo by zdvojnásobiť objem.

  2. 2

    Potom si dáme do misy múku a 2 PL rozkvaseného kvásku. Prilejeme studenú vodu a pár kvapiek oleja. Tu je na každom akú múku použije, pokojne si dajte aj celozrnnú. Ja som sa držala pôvodného receptu.

    Kváskový indický chlieb Paratha (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Vypracujeme hladké cesto. Pri miesení do cesta už nezapracúvame múku. Po čase sa už nebude lepiť. Zabalíme ho do fólie a necháme pri izbovej teplote pol hodiny odpočinúť. Potom pridáme soľ. Stačí ju vysypať na dosku a zapracovať do cesta. Cesto opäť zabalíme do fólie a necháme ďalšiu polhodinu odpočívať pri izbovej teplote. Potom cesto vyberieme na dosku.

    Kváskový indický chlieb Paratha (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Rozdelíme na 4 rovnaké časti.

    Kváskový indický chlieb Paratha (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Každú rozvaľkáme, potrieme olejom a posypeme drvenou rascou, ale len trošku.

    Kváskový indický chlieb Paratha (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Potom placku nakrojíme od stredu až po okraj.

    Kváskový indický chlieb Paratha (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    A začneme stáčať.

    Kváskový indický chlieb Paratha (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Stočíme až do konca.

    Kváskový indický chlieb Paratha (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Potom položíme na dosku jedným koncom dolu, je jedno ktorým a pritlačíme.

    Kváskový indický chlieb Paratha (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    A na tenko rozvaľkáme.

    Kváskový indický chlieb Paratha (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Dáme na suchú panvicu a z oboch strán opečieme. Ešte teplé potrieme maslom. Môžeme použiť aj ghee, ale s tým opatrne. Ak placku pretrhneme, má viacej tenkých vrstiev. Chuťovo sú fakt výborné. Dobrú chuť !

    Kváskový indický chlieb Paratha (fotorecept) - obrázok 11

Diskusia k receptu

siisa
@Izabella929 , so zemiakmi by to bolo ešte lepšie, ďakujem za nápad :)
@Danielas , @Patroveckypitrs , ďakujem veľmi pekne :)
@Mamatata2 , mne veľmi chutili s maslom sú úžasné :)
@Methi , máš pravdu, ak tam dám kvások už to nie je paratha, ale je to kvásková paratha....a tak som to aj nazvala, prečítaj si názov , je úplne na začiatku receptu :)


staja
Páči sa mi tvoje kváskovanie, kto "umí, ten umí". Príležitostne vyskúšam, lebo kváskové mám rada.
2x siisa a staja
methi
@Siisa (4.2.2017 08:46)

Ak by si pridala do cesta jogurt, mozes to volat kvaskovy naan (to je kvasena placka). Ale aj ked napises kvaskova paratha, parathou ju ten nazov nerobi, ak je tam raz kvasok :) Pisem to v dobrom umysle, placky su urcite dobre.
haji
Receptík je fajnový, zajímavý, hravý. Krásná práce, postup, fota. Mám radost, milá @Siisa , že jsi přidala další kváskový receptík, ať už je to placka či paratha. Určo výborná, tleskám!
1x siisa
monty469
Toto by som mohla k niecomu urobit. Ked budem robit nejaku mäsovu zmes, tak tie placky pripravim. Recept sa mi paci mila @Siisa
1x siisa
jack
Ahojky kvásková kráľovná.Veľmi dobre si napiekla,to stáčanie je veľmi zaujímavé.Páči sa mi to veľmi.Pekný víkendík.
1x siisa
siisa
@ Staja , ďakujem ti veľmi pekne :) teplé s maslom sú veľmi chutné aj bez mäsa či inej prílohy :)
@ Haji , ďakujem za pochvalu a podporu :)
@ Kapucinka , ďakujem ti moc :)
@ Monty469 , ďakujem :) sú veľmi dobré ku grilovanému mäsku, alebo keď doma robiš kebab. Ale aj kačacou pečeňou naplnené si to viem predstaviť. Ale ty máš super nápady, tak isto niečo dobrého vymyslíš.
@ Jack , ďakujem veľmi pekne, to stáčanie tam zabezpečí vrstvenie cesta, skoro ako lístkové a Izi, spomenula zemiaky, tak chcem skúsiť aj so zemiakom, isto to dá super chuť :)
@ Afataga , sú naozaj super, myslím, že aj bez toho kvásku sú fajn...nuž ale kváskový maniak trepne ku každej múke ten kvások :D
@ Methi , ja úplne chápem, že si to nemyslela zle, a je mi jasné, že som s nekvasených spravila kváskové...ale o to mi išlo :) na internete som našla toľko receptov, kde do pôvodného receptu pridali cviklu....nazvali to cviklová paratha. Iní pridali hrášok, mrkvu.....
chica114
No tak tento chlebík môže byť veľmi chutný...hned by som si ho dala :-p. No tak dávam 5*, KK :-)
1x siisa
majkapervez
Este by som ta trochu opravila ked mozem, jasne ze kvások tam nejde, potom to uz je placka a nie parata, asi donutim mojho muza ju dnes spravit a pridam aj foto ako to spravne točiť, robi sa taky valček a ten sa stoci ako slimák a maze sa to olejom, je to sice dost mastne ale chutne, o tom je indicka a pakistanska kuchyna, olej, chili, koreniny a jogurty.
methi
@Majkapervez (22.9.2017 05:36)

Ty pises o Laccha paratha alebo layered paratha alebo kerala paratha alebo flaky paratha, hovori sa tomu vsetkymi tymito nazvami. Klasicke parathas sa nestacaju ;) A miesto oleja ghee! :)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia